Ennyivel költünk többet az élelmiszerekre az infláció miatt

A rekordmagas infláció rendkívül meglátszik azon, hogy mennyit költöttek tavaly a magyarok élelmiszerre.

Úgy fest, hogy nem igazán akar enyhülni a hazai rekordmagas infláció. Tavaly év végén az árindex 24,5 százalékos növekedést mutatott, az éves átlagos áremelkedés pedig 14,5 százalékos volt. 2023 januárjában aztán tovább emelkedett az infláció, így az év első hónapjában már 25,7 százalékos volt. Az extrém drágulás természetesen már az emberek fogyasztói szokásait is befolyásolja – olvasható a Világgazdaság oldalán.

Sokkal kevesebbet költenek a magyarok élelmiszerre, mint korábban

Az élelmiszerárak növekedése jól látszik a bankkártyás költéseken is – derült ki a K&H felméréséből. A pénzintézet lakossági ügyfelei tavaly decemberben 32,3 milliárd forintért vásároltak élelmiszert és italt a különböző élelmiszerboltokban, ami 31 százalékkal haladja meg az egy évvel korábbi 22,2 milliárdot. 

2023-ban a bankkártyával fizetők 302,4 milliárd forintot költöttek élelmiszerre, szemben a 2021-es 223,1 milliárd forinttal.

A 2022-es évben pedig az egy kártyás élelmiszer-vásárlásra jutó átlagos összeg 4964 forintra rúgott, ami 13 százalékkal alatta marad a 2021-es értéknek.

Főzz, értékelj és nyerj, vadonatúj játékunkban hasznos ajándékok várnak!

Forrásunk volt.


Ezek a cikkek is érdekelhetnek:

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...