10 éve nem látott szintre kerültek az élelmiszerárak

A legújabb jelentések szerint történelmi csúcson voltak 2021-ben az élelmiszerárak. Az előző évben azonban nemcsak az árak, hanem a kereslet is nőtt az egész világon. A drágulás sok helyen komoly problémákat okozott.

Rekordszinten voltak az élelmiszerárak az előző évben, derült ki az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezetének (FAO) csütörtöki jelentéséből. Az árváltozást figyelő index 28 százalékos növekedést regisztrált, ezzel megdőlt a 10 évvel ezelőtti csúcs. A szervezet az élelmiszerárak helyzetén kívül növekvő keresletről és akadozó ellátási láncokról is jelentést tett.

10 éve nem látott szintre kerültek az élelmiszerárak

Világszinten emelkedett néhány, a FAO által vizsgált alapélelmiszer ára a tavalyi évben. Átlagosan 28,1%-os emelkedést jelzett az index, ami öt alapanyag árát figyeli:

  • növényi olajok
  • szemestermények
  • húsfélék
  • tejtermékek
  • cukor

Ezek összesítéséből kiderült, hogy az elmúlt 10 évben egyszer sem volt ilyen magas szinten az élelmiszerek ára: utoljára 2011-ben jeleztek hasonló szintet, akkor az index 131,9 ponton állt. A 2021-es adat ezt közelítette meg, ugyanis az évi átlag 125,7 pont volt.

A tavalyi év két másik csúcsot is hozott: a szemestermények 2012 óta most voltak a legdrágábbak, míg a növényi olaj átlagos ára is rég ért el ilyen szinteket.

A FAO jelentése alapján a legtöbb élelmiszer esetében nagyot nőtt a kereslet, ami a világszintű termelési problémákkal összejátszva hozta el az áremelkedést. A tejpor, baromfi, növényi olajok és az árpa iránt kifejezetten nagy volt tavaly az igény.

Szintén aggasztó megfigyelés, hogy 2021-ben több országban is hírt adtak az élelmiszerellátás akadozásáról.

Forrásunk volt.


Hírek, érdekességek és furcsaságok a nagyvilágból:

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Lencsefőzelék tejmentesen

A Szilveszter vagy az Újév elmaradhatatlan étele a lencsefőzelék. Tálalhatjuk sült hússal is és ér az év többi részében is lencsét enni, hiszen finom és egészséges!

Csokiszalámi

A csokiszalámi több szempontból is jó választás. Mindenki szokta szeretni, könnyen elkészül és sütni sem kell. Sőt, általában otthon megtalálható az összes alapanyag is. Ízlés ...

Címlapról ajánljuk

„Kapj rá!” a halra – Egészség, íz és tudatosság egy...

A halfogyasztás többek számára ma már nemcsak gasztronómiai élmény, hanem tudatos döntés is. A halhús jó minőségű fehérjeforrás, könnyen emészthető, és természetes módon tartalmaz olyan tápanyagokat – például ómega–3 zsírsavakat, vitaminokat és ásványi anyagokat –, amelyek jól illeszkednek a kiegyensúlyozott étrendbe. Nem véletlen, hogy a hal egyre gyakrabban jelenik meg a modern, egészségtudatos konyhákban is.

Hirdetés

További cikkek

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...