Elárulta a szakértő, hogy mikor tetőznek az élelmiszerárak

Végre kiderült, hogy pontosan meddig terheli majd a pénztárcánkat a nagybevásárlás.

A jelenlegi gazdasági helyzetről és az élelmiszerárak alakulásáról kérdezte a Portfolio Hollósi Dávidot, az MKB Bank és a TakarékBank Agrár- és Élelmiszeripari Üzletágának ügyvezető igazgatóját.

Egy ideig még nagy anyagi terhet jelent majd a bevásárlás

Hollósi Dávid úgy véli, hogy hamarosan mérséklődni fognak a világpiaci árak, ez pedig könnyebbséget jelent majd. Az élelmiszerárak azonban még csak most fognak tetőzni.

Sok év után 2022-ben azt láthattuk, hogy egyszerre és nagyjából azonos mértékben emelt árat a teljes élelmiszer-termékpálya: a mezőgazdasági termelői kör, az élelmiszeripar és – ami fogyasztóként minden bizonnyal a legfájdalmasabb – a kiskereskedelem is. Vagyis a bolti árak emelkedésében csaknem teljes mértékben tükröződött a 2021-ben kezdődött árutőzsdei boom

– magyarázta a szakértő.

Az előrejelzések szerint március környékén tetőznek az árak, tehát egy ideig még bírniuk kell a fogyasztóknak a magas árakat.

Amennyiben idén nem lesz a tavalyihoz fogható rendkívüli aszály, nem súlyosbodik tovább az orosz–ukrán konfliktus, kitart az inputárak stabilizálódása, akkor – azt gondolom – 2024-re jutunk el oda, hogy ismét kisebb teher lehet a bevásárlás

– mondta Hollósi Dávid.

És, hogy miként tudnánk a jövőben kivédeni a hirtelen elszálló élelmiszerárakat? A szakértő szerint az lehetne a megoldás, ha saját magunk által gyártott élelmiszerkészletekkel rendelkeznénk a jövőben, hogy fel se merüljön a kérdés, lesz-e elég élelmiszer, és ha igen, milyen áron.

Forrásunk volt.


Ezek a cikkek is érdekelhetnek:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Mirage étterem – Ahol a fővárosi minőség a vidékkel találkozik

A két éve felújításon átesett Mirage egy stílusos, mégis kellemes hangulatú étterem, a környék egyik legkiemelkedőbb vendéglátóhelye. A fürdőkomplexum vonzásában elhelyezkedő Mirage a Hotel Délibáb szálloda éttermeként nagyszabású célt tűzött ki maga elé: amellett, hogy ők a régió egyetlen széles választékú steak house-a, leendő degusztációs menüjükkel a fine dining iránt érdeklődő réteget is szeretnék magukhoz vonzani. Mint mondták, ez a 10 fogásos menü és a marhahúsuk az, ami valóban tükrözi azt a minőséget, amit ők képviselni akarnak a környéken és a hazai gasztronómiában egyaránt.

Címlapról ajánljuk

További cikkek