Ezért drágulnak nagyot hamarosan a zöldségek és gyümölcsök

A fogyasztók egy újabb zöldség- és gyümölcs-áremelkedésre számíthatnak a következő hetekben.

Az Európát sújtó nagy mértékű infláció ellenére a legtöbb tagállamban nem igazán emelkedett a gyümölcsök és a zöldségek fogyasztói ára, kivétel ez alól Magyarország, ahol a legmagasabb volt az árnövekedés – írja a napi.hu.

Magyarország újabb uniós rekordot döntött meg

A legfrissebb felmérések alapján a zöldségek ára 2022 decemberében 2021 decemberéhez képest az EU-ban átlagosan 15 százalékkal, Magyarországon pedig 37,7 százalékkal nőtt. A gyümölcsök ára ugyanebben az időszakban az EU-ban átlagosan 8,1 százalékkal, Magyarországon 30,9 százalékkal emelkedett az Eurostat adatai szerint.

A legfrissebb előrejelzések alapján hamarosan az egekbe emelkedhet a paradicsom ára az unióban, ugyanis a magas termelési költségek miatt jóval kevesebbet termeltek belőle. Az említett magas költségek miatt továbbá egyre több holland és belga kertészet váltja le a paradicsomot és a paprikát az olcsóbban termeszthető uborkára és cukkinire.

De más zöldégek ára is jelentősen megemelkedik majd a következő időszakban, ugyanis a szabadföldi kertészetekben jelentős károkat okozott a nagy aszály. Emiatt a termés sok országban jóval az átlag alatt alakult, mostanra pedig kiürültek a raktárak.

Szintén nagy probléma, hogy a zöldségtermesztőket sokkal súlyosabban érintette az energiaválság, mint a gyümölcsösöket. Az üvegházak fűtése, működése ugyanis jelentős költségekkel jár. Sőt, a termelők kiadásait növeli az egyre drágábban és nehezebben megtartható munkaerő is.

Ennek hatására a zöldségek ára kétszer olyan gyorsan nőtt tavaly, mint a gyümölcsöké.

Magyarországon a zöldségeknél az uniós átlagos áremelkedés kétszeresét, a gyümölcsöknél közel ötszörösét tapasztalhatták a fogyasztók. A magas árakhoz az is hozzájárult, hogy a zöldségfélék jelenleg nincsenek szezonban, tehát a kínálat is alacsony. Ha ez a tendencia tovább folytatódik, akkor a zöldségek ára tovább emelkedhet.

Forrásunk volt.


Ezek a cikkek is érdekelhetnek:

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...