2 okból is csökken a növények tápanyagtartalma

Lassan kiöli az élelmiszerek tápanyagtartalmát a klímakatasztrófa és a nagyüzemi mezőgazdaság, ez pedig nem sok jóval kecsegtet.

Igaz, hogy a CO2, azaz a szén-dioxid elengedhetetlen a fotoszintézishez, azonban sajnos a klímaváltozás egyik fő oka is ennek a gáznak a fokozódó jelenléte. Hogy miért? Erről ír a Köpönyeg.hu.

Kiöli az élelmiszerek tápanyagtartalmát a klímakatasztrófa és a nagyüzemi mezőgazdaság

Tudtátok például, hogy a magas széndioxid-értékek „falánkká” teszik a növényeket? Na de mit jelent ez?

Annak, hogy a fotoszintézis fokozásával több és több CO2 megkötése válik lehetségessé, ára van: ez nem más, mint hogy több cukor keletkezik a növények által, ennek következtében viszont a zöldségek és gyümölcsök tápanyagban egyre szegényebbek lesznek.

Az alma C-vitamin tartalma század annyi, mint 40 éve, a hagymából és burgonyából eltűnt az A-vitamin, a húsok vastartalma pedig mintegy 50%-kal csökkent.

A tápanyagszegény étkezés nem marad tünetek nélkül nálunk sem: úgynevezett rejtett éhség alakulhat ki, mely olyan tápanyaghiányból fakadó állapotokhoz vezethet, mint a hormontermelési zavarok, a meddőség, a hajhullás, az érrendszeri problémák, stb.

A nagyüzemi növénytermesztés is kizsigereli a földet

Mivel a termelés növelése a fő cél, a dolgok megfordultak: a nagyüzemi növénytermesztés  kizsigereli a talajt, melyből így nehezebb tápanyagot felenni, ráadásul minél magasabb a terméshozam, a termés tápanyagtartalma annál alacsonyabb lesz... 


Ezek a cikkek is érdekelhetnek:

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...