2 okból is csökken a növények tápanyagtartalma

Lassan kiöli az élelmiszerek tápanyagtartalmát a klímakatasztrófa és a nagyüzemi mezőgazdaság, ez pedig nem sok jóval kecsegtet.

Igaz, hogy a CO2, azaz a szén-dioxid elengedhetetlen a fotoszintézishez, azonban sajnos a klímaváltozás egyik fő oka is ennek a gáznak a fokozódó jelenléte. Hogy miért? Erről ír a Köpönyeg.hu.

Kiöli az élelmiszerek tápanyagtartalmát a klímakatasztrófa és a nagyüzemi mezőgazdaság

Tudtátok például, hogy a magas széndioxid-értékek „falánkká” teszik a növényeket? Na de mit jelent ez?

Annak, hogy a fotoszintézis fokozásával több és több CO2 megkötése válik lehetségessé, ára van: ez nem más, mint hogy több cukor keletkezik a növények által, ennek következtében viszont a zöldségek és gyümölcsök tápanyagban egyre szegényebbek lesznek.

Az alma C-vitamin tartalma század annyi, mint 40 éve, a hagymából és burgonyából eltűnt az A-vitamin, a húsok vastartalma pedig mintegy 50%-kal csökkent.

A tápanyagszegény étkezés nem marad tünetek nélkül nálunk sem: úgynevezett rejtett éhség alakulhat ki, mely olyan tápanyaghiányból fakadó állapotokhoz vezethet, mint a hormontermelési zavarok, a meddőség, a hajhullás, az érrendszeri problémák, stb.

A nagyüzemi növénytermesztés is kizsigereli a földet

Mivel a termelés növelése a fő cél, a dolgok megfordultak: a nagyüzemi növénytermesztés  kizsigereli a talajt, melyből így nehezebb tápanyagot felenni, ráadásul minél magasabb a terméshozam, a termés tápanyagtartalma annál alacsonyabb lesz... 


Ezek a cikkek is érdekelhetnek:

Címlapról ajánljuk