A kiváló magyar almának és a szintén remek minőségű lengyel importnak köszönhetően szinte biztos, hogy az alma esetében nem kell áremelkedésre számítani. Ahogy az index.hu írja, főként a fiatal és öntözőberendezéssel ellátott almaültetvények vészelték át jól a száraz nyarat, az idősebb kertekben azonban kevés alma termett, amely főleg az ipari feldolgozóknak okoz nehézséget Takács Ferenc, a Magyar Zöldség–Gyümölcs Szakmaközi Szervezet, a FruitVeB alelnöke.
A szakértő az InfoRádiónak arról beszélt, hogy a megfelelő alapanyaghiány miatt nehéz dolguk lesz az üzemeknek, a magyar termés viszont ma már – a régmúlttal ellentétben – nem ipari felhasználásra készül. Elmondása szerint a magyar alma hatvan százaléka évtizedeken keresztül ipari célra hasznosult, a helyi gazdák azonban a minőségi almatermesztés felé fordultak, mellyel együtt csökkent az ipari termelés mennyisége.
Takács Ferenc meglátása szerint bár a magyar alma minősége semmivel sem rosszabb, mint az olasz, osztrák vagy német termények, mégsem versenyképes az európai piacon, ahogy ő fogalmaz:
Mennyiségileg ugyanis nem termelünk annyit, hogy a nagy piacokra 12 hónapon keresztül azonos minőségben exportáljunk.
Egyre több a lengyel alma Magyarországon, hiszen Lengyelország Európa legnagyobb almatermesztője. A gazdasági válság miatt az ország kelet felé irányuló exportja korlátozottabb, így a termény nagy része Európában marad, a többlet miatt pedig a hazai árak is csökkenhetnek az alma esetében.
Ezek a cikkek is érdekelhetnek: