Rosszabb minőségű áru kerül a magyar boltokba, mint Németországban

Rosszabb minőségű termékek kerülnek a magyar boltokba, mint az Európai Unió más országaiban, derült ki a Nébih hároméves kutatásából. Az eltérés elsősorban a sajátmárkás termékeket érinti, a magyarázat pedig egyáltalán nem olyan egyszerű, mint gondolnánk.

2018 és 2021 között, három éven keresztül vizsgálta a Nébih három európai ország (Magyarország, Németország és Ausztria) élelmiszerüzleteinek kínálatát, elsősorban olyan szempontból, hogy mennyire eltérő az élelmiszerek minősége. A felmérésből kiderült, hogy létezik különbség, azaz sajnos változó az élelmiszerek minősége attól függően, hogy Európa melyik részén élünk.

Rosszabb minőségű áru kerül a magyar boltokba, mint Németországban

Más kerül a polcra

A megvizsgált 300 termékről pontosan nem közölték, hogy milyen kategóriába tartoznak. Annyi derült ki, hogy a vizsgálatban részt vevő áruk ötöde sajátmárkás.

A kutatás megállapította, hogy az Unió országai közötti eltérés a vizsgált termékek negyedét, pontosan 25,6%-át érinti.

Az eltérés okai

Persze nem egyszerűen arról van szó, hogy a magyarok silányabb élelmiszert kapnak a boltban, mint a németek. A Nébih úgy találta, hogy a minőségbeli eltérés a nemzeti szabályozásra, a helyi alapanyagok különbözéségére és a gyártási körülményekre vezethető vissza.

Tehát más törvényi keretek között, más hozzávalókkal tudunk élelmiszert gyártani, mint a Nyugat-európai országok üzemei.

A magyar ízlés is közbeszól

Azonban ennél sokkal érdekesebb magyarázata is van a minőségi eltérésnek. A Nébih szerint ugyanis a sajátmárkás termékek gyakran az aktuális ország szájíze szerint készülnek. Vagyis a magyar termékek receptúrája nem azonos az osztrák áruk összetételével.

A Nébih azt a kérdést is felvetette, hogy ebben az esetben a különbözőség jogszerű-e, hiszen a magyar vásárlók igényei szerint készülnek az élelmiszerek. A jövőben a tájékoztatásra szeretnék helyezni a hangsúlyt ezen a téren, és egy útmutatót is összeállítanak.


Még több hír a nagyvilágból:

Forrásunk volt

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...