Vannak, akik véresen komolyan veszik az élelmiszerek megmosását, míg mások egy fokkal lazábban állnak a dologhoz – mindenesetre annyit érdemes leszögeznünk, hogy ez az apró lépés sokat számít a megfőzött végeredmény szempontjából. Ha kimarad az élelmiszerek megmosása, változhat az étel íze, állaga, külleme. Kerüljük el ezeket a helyzeteket, öblítsük le az alábbi alapanyagokat is!
Konzerv hüvelyesek
A babok, borsók, csicserik, amelyeket fémdobozban veszünk a boltban, mind sós főzőlében érkeznek. Ez fogyasztható ugyan, azonban nem a legkívánatosabb, ezért érdemes alaposan lemosni a nyálkás, opálos levet, nehogy mellékíze legyen az ételünknek.
Száraz hüvelyesek
Azokat a hüvelyeseket is csap alá kell tartanunk, amelyek főzését mi fogjuk elvégezni. Ennek azonban teljesen más oka van: itt nem a főzőlé mellékízétől kell megszabadulnunk a mosással, hanem a szemekre ragadt esetleges portól, kosztól. A hüvelyesek áztatása során pedig a felszínre úszó szemektől, hulladékoktól is megszabadulhatunk.
Gabonák
A rizs, bulgur, köles és egyéb gabonák felszínén keményítő található, ami a főzés során beleolvad a főzővízbe – amikor pedig ez elpárolog, a keményítő nem távozik vele, hanem a gabonaszemekre ragad. Ettől lesz a rizsköret ragadós, egybeállt tömb: ha nem szeretjük ezt az állagot, feltétlenül mossuk meg jó előre a gabonát.
Csomagolt saláták
A salátakeverékek általában mosva kaphatók a boltokban, azonban a fóliába vagy dobozba zárt rukkola, bébispenót és egyéb zöldek (tehát nem keverékek) gyakran mosásra szorulnak.
Ne mossuk meg azonban egyszerre az egészet, kivéve, ha mind elfogyasztjuk – a vizes levelek ugyanis gyorsan bepunnyadnak, szavatosságuk drasztikusan lecsökken.
Savanyúságok
Nem kell minden esetben megmosni a savanyú káposztát, céklát, gyöngyhagymát: egyedül akkor járjunk el így, ha valamilyen ételbe főzzük bele a zöldségeket, és nem szeretnénk, hogy az ecetes vagy fermentált lé túlságosan savanyúvá tegye a kész fogás aromáját.
Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!
További hasznos konyhai tippek várnak itt: