Az egész világon hiány volt az élelmiszerből, mely most visszatér

Hónapok óta teljesen eltűnt a francia boltok polcairól az ikonikus dijoni mustár, sok helyen egyáltalán nem, vagy csak limitáltan lehetett kapni az ételízesítőt.

Néhány hónappal ezelőtt a Nosalty is beszámolt arról, hogy fogytán van a híres dijoni mustár, az éghajlatváltozás miatt ugyanis szinte teljesen kiesett a tavalyi termés. A hiánynak úgy tűnik, vége, októbertől pedig újra nagyobb mennyiségben hozzá lehet majd jutni a mustárhoz.

Az alapanyaghiányt a 2021-es nyári hőhullám okozta, amely óriási károkat okozott a kanadai termésben. Az ország a világ legnagyobb mustármagtermesztője, a Franciaországban feldolgozott vetőmag közel 80 százaléka Kanadából, a maradék 20 százalék pedig Burgundiából származik – derül ki a Telex.hu cikkéből.

Visszatér a dijoni mustár!

A dijoni mustármagtermesztésnek a középkorra visszamenő története van, az elmúlt években azonban hatalmas károkat szenvedtek a különböző termőterületek: 2017 és 2021 között 12 ezer tonnáról 4 ezer tonnára csökkent a termés a rovarkárok miatt.

Júniusban felhívást intéztek a francia termelőkhöz, hogy két és félszeresére, 4000 hektár helyett 10 ezerre növeljék a vetésterületet. Ahhoz, hogy motiválják a termelőket, kétszeresére emelték a mustármag árát, a szezon végén pedig a vetésterület meghaladta a tízezer hektárt, a termesztők száma pedig 160-ról 500-ra nőtt. Ennek köszönhetően idén októberben visszatér a boltok polcaira a dijoni mustár, a termelők szerint pedig 2023 elejére teljesen megszűnhet a hiány.

Forrásunk volt.


Ezek a cikkek is érdekelhetnek:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Sütés-főzés kockázatok nélkül – így lehet füstmentes az ünnep

Hoppá, ez odaégett! Ugye veled is előfordult már hasonló az ünnepi kapkodásban? Nem vagy egyedül – az ünnepek során a sietség ugyanúgy rossz tanácsadó lehet, mint a rutin. Mindegy, hogy a gyakorlatlanság, a túlzott magabiztosság vagy egy rosszul értelmezett régi recept miatt sütöd túl kissé az ételt, az eredmény ugyanaz: nem lesz olyan egészséges, mint amilyen lehetne. Állj meg egy pillanatra még az ünnepek előtt, és gondold végig, mit tehetsz, hogy ne csak ízletesek, de táplálóak is legyenek az ünnepi finomságok.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Téli feltöltődés a büki termálvíz erejével

Képzeljük el a pillanatot, mikor a szobából vagy akár a medencéből szemléljük a szállingózó hópelyheket, és lelkünket a megnyugvás szelleme járja át. Az év legzordabb, mégis csodás időszakában megérdemlünk egy kis kényeztetést, finom falatokat, lágy illatokat és stresszoldó kezeléseket.

Legújabb receptek

Dubaji csoki

A dubaji csoki most óriási őrület, úgyhogy muszáj volt kipróbálnunk, hogy valóban felér e a hírnevéhez.

Egyszerű francia hagymaleves

Csak a franciák olyan ügyesek és leleményesek, hogy az egyszerű vöröshagymából ízes, karakteres és komfortos levest tudjanak varázsolni. Szerencsére, az alábbi recept birtokában, ...

Céklaravioli

Hideg előétel céklából nagyszerű ricottás-parmezános-citromhéjas töltelékkel, pont olyan, mint a legjobb olasz ravioli, csak még színesebb, ízletesebb. Nagyszerű lisztmentes ünnepi ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...