Az egész világon hiány volt az élelmiszerből, mely most visszatér

Hónapok óta teljesen eltűnt a francia boltok polcairól az ikonikus dijoni mustár, sok helyen egyáltalán nem, vagy csak limitáltan lehetett kapni az ételízesítőt.

Néhány hónappal ezelőtt a Nosalty is beszámolt arról, hogy fogytán van a híres dijoni mustár, az éghajlatváltozás miatt ugyanis szinte teljesen kiesett a tavalyi termés. A hiánynak úgy tűnik, vége, októbertől pedig újra nagyobb mennyiségben hozzá lehet majd jutni a mustárhoz.

Az alapanyaghiányt a 2021-es nyári hőhullám okozta, amely óriási károkat okozott a kanadai termésben. Az ország a világ legnagyobb mustármagtermesztője, a Franciaországban feldolgozott vetőmag közel 80 százaléka Kanadából, a maradék 20 százalék pedig Burgundiából származik – derül ki a Telex.hu cikkéből.

Visszatér a dijoni mustár!

A dijoni mustármagtermesztésnek a középkorra visszamenő története van, az elmúlt években azonban hatalmas károkat szenvedtek a különböző termőterületek: 2017 és 2021 között 12 ezer tonnáról 4 ezer tonnára csökkent a termés a rovarkárok miatt.

Júniusban felhívást intéztek a francia termelőkhöz, hogy két és félszeresére, 4000 hektár helyett 10 ezerre növeljék a vetésterületet. Ahhoz, hogy motiválják a termelőket, kétszeresére emelték a mustármag árát, a szezon végén pedig a vetésterület meghaladta a tízezer hektárt, a termesztők száma pedig 160-ról 500-ra nőtt. Ennek köszönhetően idén októberben visszatér a boltok polcaira a dijoni mustár, a termelők szerint pedig 2023 elejére teljesen megszűnhet a hiány.

Forrásunk volt.


Ezek a cikkek is érdekelhetnek:

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...