Ezért lesznek még drágábbak az élelmiszerek jövőre

Bár folyamatosan látható, hogyan drágulnak az alapélelmiszerek a piacon, a problémával nemcsak Magyarország, de az egész világ küzd, a konstans áremelkedésnek pedig több oka is van.

Évtizedes csúcson van a világpiaci élelmiszerár, és nem látni, mikor ér véget a drágulás – ezzel a felütéssel kezdődik a Telex.hu azon cikke, mely az élelmiszerárak növekedésének okait taglalja. A cikkben leírtak szerint négy alappillérre épülnek fel a drágulás okai:

Koronavírus, energiaválság, időjárási szélsőségek, klímaváltozás.

Az élelmiszerek világpiaci ára az elmúlt egy évben átlagosan 32,8 százalékkal nőtt, mi itt, Magyarországon az előrejelzések szerint 2022-ben fogjuk igazán megérezni az áremelkedés hatásait.

Az infláció okozta drágulások idén is jól láthatóak

Az olyan alapélelmiszerek, mint az étolaj (32,6 százalékkal), a margarin (15,4 százalékkal), a baromfihús (9,2 százalék), a munkahelyi étkezés (7,3 százalékkal) emelkedett a KSH adatai szerint. Összességében a 2021-es évben a fogyasztói árak 4,6-4,7 százalékkal emelkednek (ezen belül az élelmiszerekre 3,2-os emelkedést jósol a jegybank), jövőre viszont ez a szám 4,8 százalékra nőhet, az élelmiszerárak ugyanis nemcsak itthon, de az egész világpiacon folyamatosan növekednek.

Ilyen drágulás a Telex cikke szerint legutóbb 2010-2011 között volt, akkoriban pedig a jelenség több országban is társadalmi feszültségekhez vezetett.

Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete, a FAO az öt legfontosabb élelmiszer-alapanyag nemzetközi piaci árát hasonlította össze az elmúlt években.

Az elmúlt egy hónapban az olyan alapanyagok, mint a növényi olajok, szemes termékek, tejtermékek, húsok és a cukor 1,2 százalékkal drágultak, 2020 szeptembere óta viszont 32,8 százalékos volt az áremelkedés.

A Telex több okot is kiemel, minek köszönhetően nőttek meg a világpiaci árak:

míg a cukor drágulása annak köszönhető, hogy csaknem harminc éve nem volt ilyen hideg tél Brazíliában, a világ legnagyobb cukortermelő országában, addig a növényi olajok (főleg a pálmaolaj árnövekedése) a maláj pálamolajipar összeomlásának köszönhető, a pandémia idején bevezetett határzár miatt ugyanis az indiai vendégmunkások nem jutottak be az országba dolgozni. A világ két másik, mezőgazdaságilag meghatározó országát, Oroszországot és az Egyesült Államokat aszály, Európát pedig a betakarítás idején lehullott csapadék sújtotta.

A FAO előrejelzése szerint egyelőre nincs vége a drágulásnak, akár még az áremelkedés üteme is nőhet a következő hónapokban

– írja a Telex.

A járványügyi lazításokkal és a gazdaság újraindulásával óriási munkaerőhiány keletkezett, csökkent a termelői kapacitás is, ráadásul az élelmiszerpiacon a kereslet hamar utolérte a járvány előtti szintet, a kínálat viszont nem volt akkora, mint amekkorára ismételten szükség lett volna.

A Nemzetközi Valutaalap, az IMF elemzésében három fontos tényezőt emelt, ki amely az élelmiszerárak növekedését okozza:

  • A járvány után nagyon magas lett az emberi fogyasztásra szánt élelmiszerek és az állati takarmányok utáni kereslet, a Telex szerint főleg Kínában, más országok ugyanis élelmiszertartalékokat halmoztak fel az elmúlt másfél-két évben.
  • Mind az emberi fogyasztásra, mind az állati takarmányokra vonatkozó alapanyagok iránti kereslet magas, különösen Kínából, mivel az országok élelmiszer-tartalékokat halmoztak fel az élelmezésbiztonsággal kapcsolatos pandémiával kapcsolatos aggodalmak miatt.
  • 2020-2021-ben volt egy La Niña névre hallgató, kevés csapadékkal, nagy szárazsággal járó éghajlati esemény, amely jelentősen érintette a világ legnagyobb élelmiszer-exportáló országait, úgy mint Brazíliát, Észak-Amerikát, Argentínát, Oroszországot és Ukrajnát is.
  • A bioüzemanyagok iránti kereslet agrártermelő kapacitásokat vont el az élelmiszer-termelésből.

A szakértők szerint a jövőben globálisan kell számítani az élelmiszerárak további növekedésére főleg azért, mert a kiskereskedők nem fognak tudni minden költséget maguk állni, így a fogyasztókra hárul majd az előállítási költségek "kipótlása".

A Telex írása szerint nem sok jóra lehet számítani a jövőben, hiszen a klímaválság miatti szélsőséges időjárásnak "köszönhetően" kevesebb lesz a terméshozam, az agrárszektorban pedig egyre több bioüzemanyagot fognak előállítani.


Ezek a cikkek is érdekelhetnek:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...