Az élelmiszer-forradalom napja: csatlakozz!

Fedezd fel újra a főzés örömét! Május 19-én főzz otthon a családnak vagy a barátoknak egészséges alapanyagokból és csatlakozz a Food Revolution Day-hez!

Mi is az a Food Revolution Day?

Az élelmiszer-forradalom napja. A mozgalmat a Jamie Oliver-alapítvány hozta létre azzal a céllal, hogy felhívja a figyelmet: a világtörténelemben először fordul elő, hogy túltápláltság következtében legalább annyi ember hal meg a Földön, mint alultápláltság miatt. A mozgalom lényege, hogy az emberek újra felfedezzék a főzés örömét és a mindennapokban a lehető legnagyobb arányban feldolgozatlan, lokális és egészséges ételt fogyasszanak. Az eseményt május 19-én világszerte 28 országban és 237 városban rendezik meg.

Csupazöld krémleves

Spárga, újhagyma és sóska szezon kellős közepén jött az ihlet, hogy krémlevest kellene készíteni... a citromfű bokor épp a közelben árválkodott, így tettem egy merész próbát és ...

Bárki csatlakozhat, éttermek, iskolák, orvosok, sportközpontok, cégek, baráti társaságok – mindenki, aki úgy érzi, rajtuk is múlik, hogy a következő generáció tagjai újra megtanulják azt, amit az emberek két generációval ezelőtt még tudtak.

Mit is jelent ez a gyakorlatban?

  • Próbáljunk meg minél több friss alapanyagból dolgozni, és lehetőleg szezonális zöldséget-gyümölcsöt felhasználni. Tavasszal, nyáron könnyű dolgunk van, a piacokon hetente változik a kínálat – használjuk ki, hogy nem kell előkészített, mélyfagyasztott, sokszorosan csomagolt termékeket vennünk.
  • Járjunk gyakran henteshez, pékhez – a szaküzletekben nemcsak friss árut kaphatunk, hanem nagy valószínűséggel, helyit is.
  • Nem lehet mindig nyár – a vitamin pedig télen is kell. Főzzünk be lekvárt, tegyünk el savanyúságot, fagyasszuk le a szezonális gyümölcsöket! Így biztosak lehetünk abban, hogy mi van benne, és nem eszünk felesleges tartósítókat.
  • Hétvégén főzzünk együtt a családdal, barátokkal! A főzés nemcsak kötelesség, hanem kreatív öröm is. Tanítsuk meg erre a gyerekeket is minél előbb – aki tudatosan táplálkozik, örömmel főz, figyel az alapanyagokra, az sokkal kisebb eséllyel lesz áldozata a helytelen étkezés következtében fellépő betegségeknek.

Káptalantóti hidegtál

Gyönyörű kirándulóidőnk volt vasárnap. Az eső csak éppen annyit esett, hogy a Káli-medencében még láthassunk egy szivárványt. A piachoz érve rögtön lehetett látni a helyiek ...

Köleslepény

Valamelyik reggel a édesapám a konyhában egy egészen borzasztó színű és állagú, meghatározhatatlan ételszerűséget kanalazott nagy serényen. Te mit csinálsz?-kérdeztem. Lúgosítok! - ...

Zöldborsófőzelék 1.

Megérkezett a piacokra a zsenge tavaszi zöldborsó. Imádom. Leves múlt héten már készült belőle, most a főzelék a soros. A hagyományos verzió. Legalább is számomra, mert többek ...

A NoSalty is kint lesz május 19-én a MOM Művelődési Központban a Ritakonyhája szervezésében, ahol egy ingyenes családi nap keretében lesz élményfőzés, kóstolgatás, dietetikus tanácsadás és gyermekjátékok.Dacota szakácsunk 12.50-kor főz!

Food Revolution a Facebookon >>

Legújabb receptek

Diótorta vaníliakrémmel

Puha, légies piskóták és gazdag vaníliakrém alkotják ezt a retró diótortát, amelynek nosztalgikus íze egyszerűen utánozhatatlan. Születésnapra, ünnepre, de akár egy nagyobb ...

Csokis babka

Izraeli kalács, más néven babka: ez a márványosan hipnotikus, gazdag csokikrémmel csavart kalács nem hiányozhat a húsvéti asztalról. Manapság divatos mindenféle izgalmasan újító ...

Hozzászólások (0)

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Foszlós kalács húsvéti sonkához

Kihagyhatatlan Húsvétkor! Ha nem sonkához kell, és más az alkalom, akkor csak 8 g sót használjunk, és mazsolát is tehetünk bele. Kellemes Húsvétot kívánok mindenkinek!

Tradicionális gulyásleves

Az igazi Hungarikum, amire igazán büszkék lehetünk. Vendéglátós lévén tapasztaltam, hogy a külföldi turisták, amikor betérnek az étterembe, az volt az első kérdésük, hogy "Gulász " ...

Hoppá!

Recept beküldéséhez be kell jelentkezned!