Ismét drágulhat az élelmiszer – de mi köze ennek a papírhoz?

Az egymást érő áremelkedések lassan már nem ütik meg az ingerküszöbünket. Azonban most nem egyszerű drágulásról, hanem egy sokkal összetettebb folyamatról van szó, aminek elsősorban a papírhoz van köze. De mi történik pontosan?

További élelmiszer-drágulás is várható egy újabb nemzetköz probléma miatt. Most kivételesen nemcsak az élelmiszeripart, hanem sok más ágazatot is érint majd a dolog, ugyanis papírhiány várható Magyarországon. De vajon mi köze a papírnak az élelmiszerekhez? Nos, egyre inkább jellemző a papírcsomagolás használata a boltokban, ezért a cellulóz és a papír árának növekedése élelmiszer-drágulással is jár majd.

Ismét drágulhat az élelmiszer – de mi köze ennek a papírhoz?

Mi történik?

A papír előállításához használt cellulóz ára rohamos emelkedésnek indult. És ha ez még nem lenne elég, a problémát tovább fűti az is, hogy a koronavírus hatásai miatt nemzetközi szinten akadozik a szállítás.

Ha az elmúlt hónapok görbéit nézzük, elmondható, hogy a cellulóz áremelkedése szinte függőleges ívet ír le

- mondta a jelenségről Peller Katalin, a Nyomda- és Papíripari Szövetség ügyvezető igazgatója a napi.hu-nak.

Az előállítás költségei az energiaárak növekedése miatt is megugrottak, amit sok kereskedő az eladási árak emelésével próbált pótolni. Így egyes helyeken a cellulóz árára akár 150 dollár is rákerülhetett tonnánként.

Mik lesznek a következmények?

És ami a papíriparban történt, hatással volt más ágazatokra is. A gyártók többet kérnek a kereskedőktől, akik ezért kénytelenek lesznek a vásárlói árakon is változtatni. És hol várható emelkedés? Ugyan a könyvek esetében egyelőre nem jelentkezik a probléma, bizonyos mennyiségi korlátozások már életbe léptek.

De a nyomdaiparon túl is érezhetjük majd a változást: például az élelmiszerárak is megemelkedhetnek, mivel egyre több termék kerül fenntarthatóbb, papír alapú csomagolásba. Elsősorban a zöldségek és gyümölcsök, illetve a klasszikusan papírdobozban árult termékek lehetnek érintettek.

Forrásunk volt.


Még több hír a nagyvilágból:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Tartós árcsökkentés: 2021-es árakkal találkozhatsz az ALDI-ban

2024. november 21-től illetve 28-tól 57 közkedvelt zöldség, gyümölcs és friss hús árát tartósan csökkentettük, hogy valódi segítséget nyújtsunk a magyar családok számára. Az a célunk, hogy a mindennapi bevásárlást pénztárcabarátabbá tegyük – nemcsak az ünnepek előtt, hanem hosszabb távon is, hiszen a kedvező árak a karácsonyi szezon után is megmaradnak.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Elkészítettük a Bosch „MUM, de jó!” Ünnepváró Receptverseny első helyezettét,...

Lezárult a Bosch Ünnepváró Receptversenye, amire több, mint 140 recept érkezett. A három dobogós helyezés mellett egy különdíjat is kiosztottunk lelkes feltöltőink között. Az első helyet Judit69 nevű felhasználónk nyerte adventi kalácsával. A receptet a Bosch háziasszonyával, “Fűszeres” Bodrogi Eszterrel mi is elkészítettük, miközben leteszteltük a verseny főnyereményét, a Bosch MUM 5 konyhai gépet. A végeredmény egy szaftos, álompuha kalács lett, amely gyors finomság karácsonyra, mégis egyedi, ötletes és mutatós az ünnepi asztalon.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...