Köztudott, hogy ételmérgezést leginkább a rosszul elkészített és nem megfelelően tárolt ételek okoznak a bennük talált baktériumok miatt. És míg az otthoni konyhánkban egyszerűbb odafigyelni a higiéniára és az élelmiszerek tárolására, addig az éttermekben már más lehet a helyzet. Szerencsére Ellen Shumaker amerikai élelmiszer-biztonsági szakértő elárulta, hogy mely ételeket érdemes elkerülni az éttermekben.
3 éttermi étel, amit az élelmiszer-biztonsági szakértő sosem enne
1. Tatár bifsztek
A húsokat természetesen csakis megfelelő hőkezelés után szabadna megennünk, a tatár bifsztek esetében azonban hajlamosak vagyunk ettől eltekinteni. Igaz, hogy a nyers húst különféle fertőtlenítőszerekkel kezelik, ám néhány, a szarvasmarhák beleiben lévő patogén mikroorganizmus (E. coli) rendkívül ellenálló ezekkel szemben. Az említett kórokozókból elég csupán néhánynak túlélni ahhoz, hogy ételmérgezést vagy más betegséget okozzon.
2. Nyers csírák
Kevesen gondolnák, de érdemes elkerülni az ínycsiklandozó szendvicsekbe pakolt nyers csírákat, ugyanis a fiatal hajtások könnyedén okozhatnak ételmérgezést. Először is az a probléma velük, hogy általában nem steril magokból termesztik őket. A csírákat továbbá nedves környezetben, 20-30 fokos hőmérsékleten tartják, ami tökéletes hely a mikroorganizmusok számára. Ezenfelül a csíráztatás kókuszrostban vagy tőzegmohában szokott történni, amelyben számos kórokozó (szalmonella, E. coli és lisztéria) is elszaporodhat. Szintén jó tudni, hogy a csírák megmosása nem elegendő az élelmiszer-eredetű betegségeket okozó mikroorganizmusok eltávolításához, ezért minden esetben ajánlott őket megfőzni.
3. Nyers kagylók
Nincs is finomabb, mint egy tenger gyümölcseitől roskadozó paella egy spanyol étteremben, igaz? A probléma csak az, hogy könnyedén meggyűlhet a bajunk a kagylókban előforduló, húsevőnek is nevezett Vibrio vulnificus nevezetű baktériummal. De az osztriga is nagy mennyiségű baktériumot, vírust és egyéb szennyező anyagot tartalmazhat. Emiatt, ha nem megfelelő módon járnak el a kagylók és hasonló tengeri herkentyűk elkészítésekor, akkor komoly betegségek leselkedhetnek a fogyasztókra.
Még több érdekesség: