Véget ér egy korszak, fel kell készülni arra, hogy az olcsó élelmiszereket drágább, de jobb minőségű termékek váltják fel a jövőben – erről beszélt Raskó György agrárközgazdász a Spirit FM Aktuál című reggeli műsorában.
A szakértő szerint az élelmiszerek árának csökkenésében semmi jóra nem lehet számítani 2022-ben sem, a búza és a kukorica árának emelkedése mellett pedig számos más élelmiszer, így a tojás, a csirke, de a burgonya ára is megnőtt a közelmúltban.
A takarmány mellett az állattenyésztés is megdrágult, a termelői oldalon pedig folyamatosan nő a nyomás a magas átadási és átvételi árak miatt. Raskó György szerint jövő tavasszal újabb árrobbanás várható az élelmiszerpiacon, a baromfi mellett pedig a sertés ára is nőni fog a hízlalási költségek növekedésének és az állomány csökkenésének köszönhetően.
Raskó György megjegyezte:
Az EU tagországainak, így Magyarországnak is minden bizonnyal arra kell készülni, hogy „az olcsó élelmiszer végleg eltűnik a kereskedelemből”, helyét a jobb minőségű, de drágább termékek vehetik át, ami nemcsak a luxuscikkekre, de az alapvető élelmiszerekre is vonatkozik. Ennek hátterében az áll részben, hogy a készletek világviszonylatban alacsonyak, és emellé más típusú visszahúzó erő is párosulhat
– derült ki az ATV.hu cikkéből.
Ezek a cikkek is érdekelhetnek: