Vége az olcsó élelmiszerek korának, ez várható a jövőben

Úgy tűnik, szépen lassan eltűnnek a polcokról az olcsó élelmiszerek, helyettük pedig jönnek a drágább, de minőségibb termékek. Mire lehet pontosan számítani?

Véget ér egy korszak, fel kell készülni arra, hogy az olcsó élelmiszereket drágább, de jobb minőségű termékek váltják fel a jövőben – erről beszélt Raskó György agrárközgazdász a Spirit FM Aktuál című reggeli műsorában.

A szakértő szerint nem sok jóra számíthatunk a jövő évben sem

A szakértő szerint az élelmiszerek árának csökkenésében semmi jóra nem lehet számítani 2022-ben sem, a búza és a kukorica árának emelkedése mellett pedig számos más élelmiszer, így a tojás, a csirke, de a burgonya ára is megnőtt a közelmúltban.

A takarmány mellett az állattenyésztés is megdrágult, a termelői oldalon pedig folyamatosan nő a nyomás a magas átadási és átvételi árak miatt. Raskó György szerint jövő tavasszal újabb árrobbanás várható az élelmiszerpiacon, a baromfi mellett pedig a sertés ára is nőni fog a hízlalási költségek növekedésének és az állomány csökkenésének köszönhetően.

Raskó György megjegyezte:

Az EU tagországainak, így Magyarországnak is minden bizonnyal arra kell készülni, hogy „az olcsó élelmiszer végleg eltűnik a kereskedelemből”, helyét a jobb minőségű, de drágább termékek vehetik át, ami nemcsak a luxuscikkekre, de az alapvető élelmiszerekre is vonatkozik. Ennek hátterében az áll részben, hogy a készletek világviszonylatban alacsonyak, és emellé más típusú visszahúzó erő is párosulhat

– derült ki az ATV.hu cikkéből.


Ezek a cikkek is érdekelhetnek:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Hirdetés

Receptverseny

MUM, de jó! Bosch Ünnepváró Receptverseny indul

Van egy ünnepi recepted, aminek az elkészítéséhez több konyhai eszközt is használsz? Minél izgalmasabb a folyamata, annál nagyobb az esélyed, hogy nyerj egy Bosch konyhai robotgépet a most induló receptversenyünkön, görgess, és nézd meg a részleteket!

Legújabb receptek

Egyszerű francia hagymaleves

Csak a franciák olyan ügyesek és leleményesek, hogy az egyszerű vöröshagymából ízes, karakteres és komfortos levest tudjanak varázsolni. Szerencsére, az alábbi recept birtokában, ...

Céklaravioli

Hideg előétel céklából nagyszerű ricottás-parmezános-citromhéjas töltelékkel, pont olyan, mint a legjobb olasz ravioli, csak még színesebb, ízletesebb. Nagyszerű lisztmentes ünnepi ...

Céklacarpaccio

Húsmentes carpaccio céklával. A hajszálvékony céklaszeleteket csodálatosan tálalhatjuk mandulaszósszal, zöldsalátával, csírával, magokkal, bogyós gyümölcsökkel, akár ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...