Élelmiszer-adalékok, melyek elhízáshoz vezethetnek

Propionát, nátrium-benzoát, biszfenol A – nagyon kevesen vannak, akik ismerik ezeket az adalékanyagokat, pedig komoly egészségügyi problémákhoz vezethet a rendszeres fogyasztásuk. Többek között az elhízáshoz is hozzájárulhatnak.

A hízás-fogyás egyenlete egyszerűnek tűnhet: ha az ember több kalóriát visz be a szervezetébe, mint amennyit megeszik, hízni kezd, ha viszont kevesebbet, fogyni fog. Az alapelv valóban ez, vannak azonban olyan állapotok, betegségek, sőt, olyan élelmiszeradalékok is, amelyek beleszólhatnak az energiamérlegbe, és a rossz irányba dönthetik el azt. Ebben a cikkben az utóbbiakról rántjuk le a leplet.

Ha valaki megnézi a legtöbb élelmiszer címkéjét, egy rakás olyan szót talál, amit nem feltétlenül ismer – ezeknek nagy része egyébként teljesen ártalmatlan, de azért akadnak olyan adalékanyagok, amelyek nem túl egészségesek. A feldolgozott élelmiszerekben például megtalálható az emulgeálószerektől és tartósítószerektől a mesterséges színezékeken és ízesítőkön keresztül bármi, az átlagembernek ismeretlen szavak leple alatt.

Bár sok adalékanyag, jobbára a tartósítószerek, célja az, hogy tovább növeljék a felhasználhatóságot, ezek az adalékanyagok, amelyek a baktériumok és gombák szaporodását gátolják, kifejezetten károsak is lehetnek. A The Internation Journal of Pharmaceutical Sciences and Research tudományos folyóiratban megjelent tanulmány szerint ezek a szerek rengeteg kórképpel köthetők össze, az asztmától kezdve a rákon keresztül az elhízásig – persze ez nem azt jelenti, hogy ha megeszel egy kakaós csigát, beteg leszel, vagy kórosan túlsúlyos, de nagyobb mennyiségben érdemes odafigyelni. Na de mire is pontosan?

Propionát

A propionát egy olyan tartósítószer, amely meggátolja a penészedést az olyan élelmiszerekben, mint a pékáruk, a kenyerek vagy a sajtok. A Science tudományos folyóiratban megjelent tanulmány szerint rágcsálókon végzett kísérletekből kiderült: ha valaki gyakran és hosszú távon eszik propionáttartalmú ételeket, az drasztikus súlygyarapodáshoz vezethet. A szakértők szerint további kutatásokra van szükség, hogy az embereknél is pontosan meg lehessen állapítani a következményeket, és az is biztos, hogy az ilyen tartósítószerekre valamilyen szinten szükségünk van – arra viszont érdemes figyelni, mennyit fogyasztunk belőlük.

Inkább készítsd el otthon:

Házi kenyér, élesztő nélkül

Üres polcokkal szemezel a pékségben? Pont előtted kapták le az utolsó élesztőt a boltban? Na, akkor ez a gyors recept pont Neked készült! Se élesztő, se kovász, mindössze 5 ...

Szaftos cukkinikenyér

A cukkini egy igen sokoldalú zöldség, a sós falatok mellett készíthetünk vele változatos süteményeket is csokitortát és brownie-t. Mi most ismét egy sós variációt hoztunk, egy szaftos ...

Ropogós nosztalgia kifli

Egy délután édesanyámmal nem volt kedvünk boltba menni pékáruért, így inkább az otthoni sütés mellett döntöttünk. A végeredmény egy kívül ropogós, belül puha kifli lett, ami az ...

Nátrium-benzoát

A nátrium-benzoátot rendszeresen kutatják, és már számos egészségkárosító hatására derült fény. Persze ez sem fekete-fehér: C-vitaminnal (aszkorbinsav, E300) együtt alkalmazva benzol, egy ismert rákkeltő anyag keletkezhet belőle, de ennek mennyisége a hőmérséklettől, a fénymennyiségtől, és az eltelt időtartamtól egyaránt függ. Ami az elhízást illeti: a nátrium-benzoát elnyomja a leptin nevű, telítettségérzetért felelős hormonjának termelését, ezzel pedig éhesebbé tesz.

A tartósítószert gyakran használják cukros üdítőitalokban, salátaöntetekben és gyümölcslevekben.

Szukralóz

A szukralóz egy kalóriamentes édesítőszer, amelyet diétás üdítőkben használnak leginkább. A JAMA tudományos folyóiratban megjelent friss tanulmány szerint (amiről mi is beszámoltunk, ide kattintva elérheted a cikket) a szukralóz képes átverni az agyat, és növelni az étvágyat, ezáltal pedig túlevéshez és elhízáshoz vezethet. A mesterséges édesítőszerekkel kapcsolatban egyébként rengeteg a pro és kontra kutatás, így érdemes inkább arra figyelni, hogy az ember minél kevésbé feldolgozott élelmiszereket fogyasszon, és csak ritkán egyen és igyon ilyesmit.

Biszfenol A

Talán a biszfenol A-t (BPA) nem kell senkinek bemutatni, egészségkárosító hatásairól rengeteg kutatás készült már.

Ez nem konkrétan az ételekben jelenik meg, hiszen a műanyaggyártás egy fontos alapanyaga, hanem a konzervek és palackok belső bevonatában.

Ugyanúgy bekerül az ételbe, mintha rögtön ahhoz adták volna. Ez is a hormonjainkra hat, és a hormonháztartás megzavarásával járulhat hozzá a túlsúlyhoz.

Forrásunk volt.


Még több hasonló téma itt:

Legújabb receptek

Medvehagymapesztós tészta

Aki egyszer kipróbálja a saját készítésű medvehagymapesztót, garantáltan minden évben várni fogja a medvehagymaszezont. Egy ösztönös, természetközeli ízélmény, amely a ...

Hozzászólások (0)

Címlapról ajánljuk

Az orchidea jobban szereti, mint a vizet: csak 2 evőkanál...

Az orchideák csoportja az egyik legsokszínűbb virágcsoport, több mint 25 000 fajával. Itthon is előszeretettel tartjuk a lakásban, mivel azonban elég kényes növény, muszáj kellő figyelemmel gondoskodni róla. Mutatunk egy szuper trükköt a locsolásához, amivel egész évben virágoztathatod!

Nosalty

További cikkek

Top Receptek

Sonkás tészta

A húsvéti sonkaszezon befejező felvonása a sonkás tészta főzés. Lehet bármikor készíteni, de húsvéti sonkából a legfinomabb és a legpraktikusabb is. Ilyenkor igazi hagyományos ...

Hoppá!

Recept beküldéséhez be kell jelentkezned!