Élelmiszer-adalékok, melyek elhízáshoz vezethetnek

Propionát, nátrium-benzoát, biszfenol A – nagyon kevesen vannak, akik ismerik ezeket az adalékanyagokat, pedig komoly egészségügyi problémákhoz vezethet a rendszeres fogyasztásuk. Többek között az elhízáshoz is hozzájárulhatnak.

A hízás-fogyás egyenlete egyszerűnek tűnhet: ha az ember több kalóriát visz be a szervezetébe, mint amennyit megeszik, hízni kezd, ha viszont kevesebbet, fogyni fog. Az alapelv valóban ez, vannak azonban olyan állapotok, betegségek, sőt, olyan élelmiszeradalékok is, amelyek beleszólhatnak az energiamérlegbe, és a rossz irányba dönthetik el azt. Ebben a cikkben az utóbbiakról rántjuk le a leplet.

Ha valaki megnézi a legtöbb élelmiszer címkéjét, egy rakás olyan szót talál, amit nem feltétlenül ismer – ezeknek nagy része egyébként teljesen ártalmatlan, de azért akadnak olyan adalékanyagok, amelyek nem túl egészségesek. A feldolgozott élelmiszerekben például megtalálható az emulgeálószerektől és tartósítószerektől a mesterséges színezékeken és ízesítőkön keresztül bármi, az átlagembernek ismeretlen szavak leple alatt.

Bár sok adalékanyag, jobbára a tartósítószerek, célja az, hogy tovább növeljék a felhasználhatóságot, ezek az adalékanyagok, amelyek a baktériumok és gombák szaporodását gátolják, kifejezetten károsak is lehetnek. A The Internation Journal of Pharmaceutical Sciences and Research tudományos folyóiratban megjelent tanulmány szerint ezek a szerek rengeteg kórképpel köthetők össze, az asztmától kezdve a rákon keresztül az elhízásig – persze ez nem azt jelenti, hogy ha megeszel egy kakaós csigát, beteg leszel, vagy kórosan túlsúlyos, de nagyobb mennyiségben érdemes odafigyelni. Na de mire is pontosan?

Propionát

A propionát egy olyan tartósítószer, amely meggátolja a penészedést az olyan élelmiszerekben, mint a pékáruk, a kenyerek vagy a sajtok. A Science tudományos folyóiratban megjelent tanulmány szerint rágcsálókon végzett kísérletekből kiderült: ha valaki gyakran és hosszú távon eszik propionáttartalmú ételeket, az drasztikus súlygyarapodáshoz vezethet. A szakértők szerint további kutatásokra van szükség, hogy az embereknél is pontosan meg lehessen állapítani a következményeket, és az is biztos, hogy az ilyen tartósítószerekre valamilyen szinten szükségünk van – arra viszont érdemes figyelni, mennyit fogyasztunk belőlük.

Inkább készítsd el otthon:

Házi kenyér, élesztő nélkül

Üres polcokkal szemezel a pékségben? Pont előtted kapták le az utolsó élesztőt a boltban? Na, akkor ez a gyors recept pont Neked készült! Se élesztő, se kovász, mindössze 5 ...

Szaftos cukkinikenyér

A cukkini egy igen sokoldalú zöldség, a sós falatok mellett készíthetünk vele változatos süteményeket is csokitortát és brownie-t. Mi most ismét egy sós variációt hoztunk, egy szaftos ...

Ropogós nosztalgia kifli

Egy délután édesanyámmal nem volt kedvünk boltba menni pékáruért, így inkább az otthoni sütés mellett döntöttünk. A végeredmény egy kívül ropogós, belül puha kifli lett, ami az ...

Nátrium-benzoát

A nátrium-benzoátot rendszeresen kutatják, és már számos egészségkárosító hatására derült fény. Persze ez sem fekete-fehér: C-vitaminnal (aszkorbinsav, E300) együtt alkalmazva benzol, egy ismert rákkeltő anyag keletkezhet belőle, de ennek mennyisége a hőmérséklettől, a fénymennyiségtől, és az eltelt időtartamtól egyaránt függ. Ami az elhízást illeti: a nátrium-benzoát elnyomja a leptin nevű, telítettségérzetért felelős hormonjának termelését, ezzel pedig éhesebbé tesz.

A tartósítószert gyakran használják cukros üdítőitalokban, salátaöntetekben és gyümölcslevekben.

Szukralóz

A szukralóz egy kalóriamentes édesítőszer, amelyet diétás üdítőkben használnak leginkább. A JAMA tudományos folyóiratban megjelent friss tanulmány szerint (amiről mi is beszámoltunk, ide kattintva elérheted a cikket) a szukralóz képes átverni az agyat, és növelni az étvágyat, ezáltal pedig túlevéshez és elhízáshoz vezethet. A mesterséges édesítőszerekkel kapcsolatban egyébként rengeteg a pro és kontra kutatás, így érdemes inkább arra figyelni, hogy az ember minél kevésbé feldolgozott élelmiszereket fogyasszon, és csak ritkán egyen és igyon ilyesmit.

Biszfenol A

Talán a biszfenol A-t (BPA) nem kell senkinek bemutatni, egészségkárosító hatásairól rengeteg kutatás készült már.

Ez nem konkrétan az ételekben jelenik meg, hiszen a műanyaggyártás egy fontos alapanyaga, hanem a konzervek és palackok belső bevonatában.

Ugyanúgy bekerül az ételbe, mintha rögtön ahhoz adták volna. Ez is a hormonjainkra hat, és a hormonháztartás megzavarásával járulhat hozzá a túlsúlyhoz.

Forrásunk volt.


Még több hasonló téma itt:

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...