Az erdők megőrzése lesz a legfőbb célja a Mars csokoládé gyártóinak, az édesség forgalmazója 2025-ig azt akarja elérni, hogy minden kakaó 100%-ig biztos forrásból származzon.
Az erdők megőrzéséért tesz további lépéseket a Mars Wrigley édességgyártó. A vállalat már több, mint 100 éve gyárt csokoládét, és a világ egyik legnagyobb kakaó-felhasználójának számít. Akcióterve a 2018 szeptemberében bejelentett, Cocoa for Generations nevű program folytatása, amelynek célja, hogy a Mars kakaó-ellátási lánca 2025-ig teljes egészében fenntarthatóvá és átláthatóvá váljék.
“A kakaótermelésre vonatkozó fenntarthatósági céljainkat a Cocoa for Generations program testesíti meg, melynek fókuszában az ember és a bolygó védelme áll. Mostanra sikerült a globális ellátási láncunk negyedét feltérképezni és nyomon követni. Annak érdekében, hogy elérjük a 2025-re kitűzött célt, egy erdőirtásmentes kakaó-ellátási lánc létrejöttét, 100 százalékos nyomon követhetőségre lesz szükség, és csak olyan kakaó-ellátási partnerekkel dolgozunk majd, akik megfelelnek a Responsible Cocoa program előírásainak. Mindezt azért tesszük, hogy megőrizzük az erdőket a jövő számára, hiszen a világ, amit holnapra szeretnénk, azzal kezdődik, ahogyan ma dolgozunk érte" - mondta John Ament, a Mars Wrigley Édesség globális kakaóért felelős alelnöke.
,,Figyelemreméltó a Mars döntése, hogy erdőirtásmentes legyen a kakaó-ellátási lánca, és a folyamat követhetővé tétele is. Ez az elhatározás, a gyermekek védelméért, a farmerek bevételeinek javításáért tett lépésekkel és a hatásvizsgálattal együtt valódi változást hozhat” – tette hozzá Janet Ranganathan, a World Resources Institute tudományért és kutatásért felelős alelnöke.
A bejelentés óta a vállalat globális kakaó-ellátási láncának már csaknem 24 százalékán végezte el a GPS-alapú feltérképezést, egészen az egyes kakaófarmokig lebontva. A Mars most további lépéseket tesz az erdők védelmében, beleértve az alábbiakat:
2025-ig erdőirtásmentessé teszi globális kakaó-ellátási láncának 100 százalékát;
2025-ig elkészíti kakaó-ellátási láncának teljes GPS-alapú feltérképezését, egészen a kakaófarmokig lebontva;
átláthatósági ígéretéhez híven, nyilvánossá teszi a jelenlegi elsődleges kakaó-beszállítók forrásait, illetve javít a másodlagos beszállítók, a farmercsoportok és a harmadlagos beszállítók, a kakaófarmerek nyomon követhetőségén;
kizárólag olyan beszállítókkal dolgozik, akik eleget tesznek a Responsible Cocoa program nyomon követhetőségre vonatkozó előírásainak. Ezt a közvetlen beszállítók esetében 2019-ben, a közvetett, elefántcsontparti és ghánai beszállítók esetében 2022-ig lépteti életbe;
a Cocoa and Forests kezdeményezéshez csatlakozva, részletes akciótervet tesz közzé Elefántcsontpartra és Ghána területére vonatkozóan;
2019-ben befejezi az Indonéziára, Brazíliára és Kamerunra vonatkozó kockázatfelmérési vizsgálatát, melyet 2020-ban tesz nyilvánossá;
2020 végéig befejezi az Ecuadori Köztársaságra és a többi származási országra vonatkozó kockázatfelmérési vizsgálatot is;
az átláthatóság érdekében a folyamat ellenőrzésére és felülvizsgálatára harmadik felet von be.
Jelenleg a Mars felhasznált kakaómennyiségének 95 százalékát tudja visszavezetni elsődleges, közvetlen beszállítókhoz, a kakaó származási országához. Kakaó-ellátási láncának csaknem 40 százaléka köthető másodlagos beszállítókhoz, termelői csoportokhoz, 24 százaléka pedig harmadlagos beszállítókhoz, vagyis kakaófarmerekhez vezethető vissza.
A vállalat elkötelezett amellett, hogy folyamatosan többet tegyen a meghatározott célokért, és hogy felgyorsítsa a folyamatot azáltal, hogy kizárólag olyan kakaó-beszállítókkal dolgozik, akik felelősséget vállalnak a Cocoa for Generations tervben lefektetett célkitűzésekért. A programtervben kiírt célokról és az elért eredményekről évente tesz közzé riportot a Mars.
Idén kilencedik alkalommal, ismét megrendezésre kerül az Olasz Gasztronómiai Világhét, ami egy héten keresztül, november 16-22 között kínál izgalmasabbnál izgalmasabb programokat világszinten 102 országban, köztük hazánkban is.
Van egy ünnepi recepted, aminek az elkészítéséhez több konyhai eszközt is használsz? Minél izgalmasabb a folyamata, annál nagyobb az esélyed, hogy nyerj egy Bosch konyhai robotgépet a most induló receptversenyünkön, görgess, és nézd meg a részleteket!
Csak a franciák olyan ügyesek és leleményesek, hogy az egyszerű vöröshagymából ízes, karakteres és komfortos levest tudjanak varázsolni. Szerencsére, az alábbi recept birtokában, ...
Hideg előétel céklából nagyszerű ricottás-parmezános-citromhéjas töltelékkel, pont olyan, mint a legjobb olasz ravioli, csak még színesebb, ízletesebb. Nagyszerű lisztmentes ünnepi ...
Kopogtat az ajtónkon a zimankó, készüljünk fel rá egészséges fogásokkal. Az alábbi vitaminsaláták például tele vannak ízes, színes és harsány alapanyagokkal, amelyek még a szervezettel is jót tesznek.
Mit kapunk, ha főtt burgonyát és lisztet összegyúrunk? Az egyszerű válasz e kérdésre természetesen a gnocchi lenne (vagy a nudli, de ebbe most ne menjünk bele), azonban ha bonyolítani szeretnénk kicsit a dolgokat, nézzük meg, hogy mégis milyen arányban kell ezeket az alapanyagokat vegyítenünk ahhoz, hogy a végeredmény tényleg a lehető legfinomabb legyen!
Ma egy kókusztejtől lágy lencselevest készítsünk, ami után pont elegendő egy téli ízeket idéző diós céklasaláta, s így még a különleges gyömbérkenyér is elfér a gyomrunkban.
Fenséges húsételek, melyek megérik a beléjük fektetett időt és energiát. Ebédre és vacsorára is tökéletes választás mind, és még köreteket is ajánlunk hozzájuk!
Te is teljesen rákattantál a dubai csokira és szívesen elkészítenéd otthon? Az egyik hazai áruházlánc máris lecsapott a lehetőségre, hogy náluk szerezd be a hozzávalókat.
Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...