Elárulom, hogy miért leszek egy hónapig vegán mazochista

Miért bünteti magát valaki azzal, hogy nem eszik húst, tejtermékeket és tojást? Én most ezt fogom tenni, egy hónapig mondok le róluk, azt is elmondom, hogy miért!

Egy dolgot szögezzünk le már az elején: IMÁDOM A HÚST! Kedvenc ételeim a gulyás, a marhasteak, a sült pecsenye, a csirkepaprikás és társaik, de a halételekért is rajongok. Mit nem adnék most egy jó kis sült süllőért vagy pisztrángért! Akkor miért lettem mégis vegán?

Egyrészt, mert szeretem a kihívásokat, másrészt pedig, mert nem értek egyet azzal, amit a vegánok képviselnek. Mi is ennek az étrendnek a lényege:

nem eszünk semmilyen állati eredetű ételt, tehát nemcsak húst, hanem tojást és tejtermékeket sem.

A vegán étrendet éppen ezért tartom túl szigorúnak, hiszen sok megvonással jár. A vegetáriánus étrendben ezzel ellentétben csak a húsról mondanak le, így sokkal elfogadhatóbb számomra. Ugyanakkor úgy gondolom, hogy ahhoz, hogy valakit kritizálni tudjunk, vagy ha véleményt szeretnénk alkotni arról, amit csinál, ahhoz tudnunk kell, milyen is valójában vegánnak lenni. Merthogy ez nem csak egy étrend, hanem egy életmód is, és erre már a kihívás első hetében rájöttem.

Nem minden vegán, ami annak látszik

A projektet június elején indítottam egy vásárlással. Hamar rá kellett jönnöm, hogy a főzéshez használt alapanyagokat nem a szupermarketekben fogom megtalálni. A boltok vegán kínálata elég szegényes még, mondjuk ennek az az oka, hogy hazánkban még nem annyira terjedt el az étrend, mint külföldön.

Tudtátok például, hogy a vegánok nem ehetnek a bolti tésztából? Szinte mindegyik tojásból készül, ami pedig nem, arra is ráírják, hogy tojásszármazékot tartalmazhat.

Minden vásárlásnál át kell nyálazni az összetevők listáját, ha biztosak akarunk lenni abban, hogy az élelmiszer nem tartalmaz tojást és tejszármazékot. De még ilyenkor sem nyugodhatunk meg teljesen. Javarészt ezért én is inkább piacra járok, a boltokban pedig keresem a kifejezetten vegánokra szabott polcokat.

Ez is érdekelhet!

Te hallottál már a "clean eating"-ről?

Persze az sem biztos, hogy minden étel vegán, amire ráírják. A minap például egy étteremben közölték, hogy bár vegán címkét tettek a joghurtos dobozra, de abban tejből készült joghurt van.

Ezeket ettem az első héten

Ha vegán vagy, nincs mese, kénytelen leszel magadnak főzni. Ezt már az első napokban megtanultam. Egyébként is gyakran főzök, de előfordul, hogy otthon felejtem az ebédemet, vagy nincs időm összedobni valamit másnapra. Ilyenkor a munkahelyi menza kizárva, marad az ételrendelős. Kiderült, hogy ott sem túl nagy a kínálat. Szomorú köretek és saláták közül lehet válogatni, vagy marad az indiai étterem. Szigorúan olyan helyről rendeltem, ahol feltüntették az allergének között a tejet és tojást.

Zöldségek kesudiós-kókusztejes mártásban, kurkumával színezett bulgurral

Az életmódváltás arra is jó volt, hogy új ételeket próbáljak ki. Így készült például paprikás krumpli gombával, kókusztejes vöröslencse-krémleves vagy különböző indiai ételek.

Ezeket próbáltam ki az első héten:

Vöröslencse dahl

Tipikus indiai kaja, dahl névre hallgat, és ahány ház, annyi recept. Barátom anyukájától kaptam ezt a verziót, azóta heti rendszerességgel elkészítem. Ami a legjobb, gluténmentes és ...

Vegán avokádó-majonéz

Bármivel társíthatjuk, amit majonézzel fogyasztanánk, illetve 'igényesebb' ecetet és/vagy olajat is használhatunk hozzá természetesen. Tofu-burgerrel nagyon finom például.

A nassolás is nehezen megoldott. A bolti édességekben van tojás vagy tejpor, így nekem maradt a gyümölcs illetve a zöldségchipsek, na meg a kedvencem, a chiapuding:

Chia puding

Este 1 perc alatt összeállítható, gyors és egészséges reggeli recept.

Vegán chai latte chia puding

Aki hozzám hasonlóan szereti a chai latte-t, az imádni fogja ezt a desszertet is:) A mandulatejet kakaóval és őrölt Tea Masala fűszerkeverékkel ízesítettem, melynek összetevői a fekete ...

Mangós-kókuszos chiapuding

Mostanság kezdek igazi chiapuding-függővé válni, de ha választanom kell, akkor ez a kedvenc íz-összeállításom. Gyors, egyszerű és tápláló – kell ennél több? Ja, és egészséges ...

Mi az, ami a legjobban hiányzik?

Fura, de a kihívás elején azt gondoltam, hogy a hús nagyon hiányzik majd az étrendemből. Általában heti két-három alkalommal eszek húst ebédre, de reggelire és vacsorára is szoktam tonhalkonzervet, szalámit vagy sonkát enni.

Azt kell mondjam, hogy hús és tojás nélkül sem olyan nehéz annyira, mint a sajt és a különböző tejtermékek nélkül. Annyira hiányoznak, hogy már álmodtam is arról, hogy rántott sajtot eszek.

Ha már én nem ehetek sajtos ételeket, egyetek ti:

Sajtos cukkinigolyók

Még szerencse, hogy az elvetett 10 cukkinimagból csak kettő kelt ki, és azok most ontják magukból a szebbnél szebb rudacskákat. Nincs mit tenni, folyamatosan új finomságokat kell ...

Fűszeres sajtos tallér

Ezt a receptet az egyik receptes könyvben találtam, amit úgy kaptam, nagyon megtetszett, és megcsináltam! Mivel nem volt gofrisütőm, ezért waffelsütőben csináltam, nem bántam meg! Én ...

A kihívás július elején ér véget. Ez alatt az idő alatt még el fogok látogatni vegán helyekre is, megkóstolom az ételeiket. Ahogy eddig is tettem, kipróbálok majd új recepteket, és a tapasztalataimat is megosztom majd veletek. Kíváncsi vagyok, igazak-e a pletykák, hogy a vegán étrend drágább, mintha húson élnénk, valamint változik-e a közérzetem, testem az életmódváltástól. Hamarosan minden kiderül!

Ezeket olvastad már?

Hirdetés

Támogatott tartalom

Tartós árcsökkentés: 2021-es árakkal találkozhatsz az ALDI-ban

2024. november 21-től illetve 28-tól 57 közkedvelt zöldség, gyümölcs és friss hús árát tartósan csökkentettük, hogy valódi segítséget nyújtsunk a magyar családok számára. Az a célunk, hogy a mindennapi bevásárlást pénztárcabarátabbá tegyük – nemcsak az ünnepek előtt, hanem hosszabb távon is, hiszen a kedvező árak a karácsonyi szezon után is megmaradnak.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Elkészítettük a Bosch „MUM, de jó!” Ünnepváró Receptverseny első helyezettét,...

Lezárult a Bosch Ünnepváró Receptversenye, amire több, mint 140 recept érkezett. A három dobogós helyezés mellett egy különdíjat is kiosztottunk lelkes feltöltőink között. Az első helyet Judit69 nevű felhasználónk nyerte adventi kalácsával. A receptet a Bosch háziasszonyával, “Fűszeres” Bodrogi Eszterrel mi is elkészítettük, miközben leteszteltük a verseny főnyereményét, a Bosch MUM 5 konyhai gépet. A végeredmény egy szaftos, álompuha kalács lett, amely gyors finomság karácsonyra, mégis egyedi, ötletes és mutatós az ünnepi asztalon.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...