Eláruljuk, szerintünk mi a tökéletes, pihe-puha MÉZES KRÉMES 6 titka

Indul a karácsonyi sütidömping, a következő hetekben igyekszünk tippeket adni nektek a tökéletes desszertek elkészítéséhez. Szeretnéd megsütni a legjobb mézes krémest? Akkor most jól figyelj!

A mézes krémes igazi ünnepi sütemény, amiből néha még a sok sem elég. Egy jó mézes krémesnek napok kellenek ahhoz, hogy az ízek igazán összeérjenek, és a tészta is tökéletesen puha legyen, ám megéri kivárni azt a két napot - szóval a karácsonyi készülődést érdemes ezzel az édességgel elkezdeni!

De mi is kell a tökéletes mézes krémeshez?

A teljes receptért kattints a képre!

A tésztalapokhoz: 45 dkg finomliszt, 8 dkg vaj, 10 dkg cukor, 1 db tojás, 6 evőkanál méz (olvasztott), 1 teáskanál szódabikarbóna,3 evőkanál tejföl, 1 db citrom (leve és reszelt héja), 1 csipet fahéj (őrölt), 1 csipet szegfűszeg (őrölt), 1.5 evőkanál vaj (a tepsi kikenéséhez) és 3 evőkanál finomliszt (a tepsi kikenéséhez)

A krémhez: 5 dl tej, 8 dkg kukoricaliszt, 4 dkg finomliszt, 25 dkg vaj, 25 dkg porcukor, 1 db tojás, 1 evőkanál rum

A csokoládéhoz pedig legyen elől 15 dkg étcsokoládé, 2 evőkanál cukrozatlan kakaópor, 2 evőkanál porcukor, 3 dkg vaj, 0.5 dl víz

Ha már minden megvan, elsőként jöjjön a tészta előkészítése. A lisztet egy tálba szitáljuk, hozzátesszük a szódabikarbónát, a cukrot, a fahéjat, a szegfűszeget és a reszelt citromhéjat. A vajat megolvasztjuk, hozzátesszük a mézet, és a tojást.
A vajas-mézes-tojásos keveréket hozzáöntjük a szárazanyagokhoz, rácsavarjuk a citrom levét, és lágy tésztát gyúrunk belőle.
Négy egyelő cipót formálunk belőle (mérjük le, így biztosan azonos súlyúak lesznek!). Letakarva 20 percig pihentetjük.
A sütőt előmelegítjük 180 fokra. Egy sütőlemezt, vagy egy tepsi hátulját vastagon lezsírozunk, lisztezünk. A munkalapot is vastagon lisztezzük.
Vékonyra nyújtunk egy cipót, sodrófára tekerjük, és így igazítjuk a sütőlemezre.
Betesszük a forró sütőbe, és 10 perc alatt szép világos barnára sütjük. Kivesszük, és rácsra tesszük hűlni. A sütőlemezt nem kell újra zsírozni, csak lisztezni. Az cipókat gyorsan nyújtsuk ki, mert a vaj miatt nem tesz neki jót, ha sokáig nyújtjuk!

Ha az összes lap kész, elkészítjük a krémet. A kétfajta lisztet összeszitáljuk, folyamatos kevergetés mellett csomómentesre keverjük a tejjel. Gőz felett, állandóan kevergetve addig főzzük, amíg pöszögni, vagyis egy kicsit bugyogni nem kezd.
Félretesszük, amíg ki nem hűl, néha megkeverjük. Közben a vajat a porcukorral a rummal és a tojással habosra keverjük. Ha a főzött krém kihűlt, kézimixerrel összedolgozzuk a vajas-cukros masszával. Három részre osztjuk (akár ezt is lemérhetjük) és a kihűlt lapok közé kenjük.

Végül pedig az étcsokit összetörjük, gőz fölött megolvasztjuk. Ha nagyon kemény lenne, kis vizet öntünk hozzá. Belekeverjük a vajat és a porcukrot. Ha szépen felolvadt, sűrű vonalakban a sütemény tetejére csorgatjuk, majd vizes késsel vagy krémspatulával elkenjük.

Hidegre tesszük, és legalább 24 órát (vagy még többet) állni hagyjuk.
Ha a süti összeért, és a tészta megpuhult, levágjuk a széleit, és tetszés szerint felvágva tálaljuk.

Hogyan tökéletesítheted a receptet?

  • Ha soklapos sütit készítünk, mérjük le a rétegeknek szánt tésztagolyókat, hogy ugyanannyi-e a súlyuk! Ha csak szemmértékkel nézzük, könnyen tévedhetünk, és az egyik réteg nyers marad, míg a másik túlsül!
  • A mézes tésztájú sütik hajlamosak ragadni. Deszkáról a tepsire legegyszerűbben úgy tudjuk áttenni, hogy a nagyon lazán rátekerjük a sodrófára, majd a a tepsi felett letekerjük – így nem fog szakadozni.
  • A mézes tészták nagyon könnyen megégnek, így szigorúan tartsuk be a sütési időt és hőfokot!
  • A vékony tésztát a legkönnyebben egy gáztepsi hátán tudjuk megsütni, de ne felejtsük el zsírozni és lisztezni.
  • A csokimáznak úgy lesz fénye, ha a csokoládét nem hevítjük 32 fok fölé. Ezért soha ne a gázra állítsuk a csokis edényt, hanem vízfürdőbe.
  • soklapos sütik annál finomabbak, minél többet állnak! Ha fogyasztás előtt két nappal elkészítjük, kellőképpen meg is puhulnak.

Lekvárral is finom!

Tavaly karácsony előtt Gáspár Bea készített a Nosalty konyhájában egy isteni mézes krémest, mely a benne található lekvártól lett igazán ízletes és szaftos. Ezt a receptet is érdemes kipróbálni, hidd el, nem fogod megbánni!

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!

Ezeket olvastad már?

Hirdetés

Támogatott tartalom

Hirdetés

Receptverseny

MUM, de jó! Bosch Ünnepváró Receptverseny indul

Van egy ünnepi recepted, aminek az elkészítéséhez több konyhai eszközt is használsz? Minél izgalmasabb a folyamata, annál nagyobb az esélyed, hogy nyerj egy Bosch konyhai robotgépet a most induló receptversenyünkön, görgess, és nézd meg a részleteket!

Legújabb receptek

Egyszerű francia hagymaleves

Csak a franciák olyan ügyesek és leleményesek, hogy az egyszerű vöröshagymából ízes, karakteres és komfortos levest tudjanak varázsolni. Szerencsére, az alábbi recept birtokában, ...

Céklaravioli

Hideg előétel céklából nagyszerű ricottás-parmezános-citromhéjas töltelékkel, pont olyan, mint a legjobb olasz ravioli, csak még színesebb, ízletesebb. Nagyszerű lisztmentes ünnepi ...

Céklacarpaccio

Húsmentes carpaccio céklával. A hajszálvékony céklaszeleteket csodálatosan tálalhatjuk mandulaszósszal, zöldsalátával, csírával, magokkal, bogyós gyümölcsökkel, akár ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...