Ekkor egyél szénhidrátot, ha nem akarsz hízni tőle

Tényleg a szénhidrátok ártanak a legjobban a diétának? Nem egészen.

A fogyókúrázók köreiben a szénhidrátok mumusnak vannak kikiáltva. A közmegegyezés szerint hizlalnak, és össze-vissza ingadozik tőlük a vércukrunk. Ez viszont csak részben igaz: ha nem a megfelelő időpontban fogyasztjuk, akkor valóban a csípőnkre rakódhat, de van, amikor nem feltétlen ártanak, sőt, egyenesen hasznosak lehetnek még a fogyás szempontjából is.

A szénhidrát az kell, de azért jobb a teljes kiőrlésű

Mindegy, hogy egyszerű vagy összetett szénhidrátokról beszélünk, ezek mind képesek arra, hogy energiával lássák el a szervezetünket. Erre pedig szükségünk is van, ha kiegyensúlyozott étrendet szeretnénk követni. Ettől függetlenül az igaz, hogy a lassan felszívódó, azaz összetett szénhidrátok, melyek többek közt a teljes kiőrlésű gabonákban és a zöldségekben találhatóak meg, kevésbé dobják meg a vércukrunkat, így fogyasztásuk után később leszünk éhesek.

Akkor egyed, amikor aktív vagy!

Valójában azonban valamennyi szénhidrát szükséges ahhoz, hogy jól érezzük magunkat a bőrünkben. Ezt a szükséges és egészséges mennyiséget pedig akkor kell elfogyasztani, amikor aktívak vagyunk. A fogyókúrázóknak azért mondják, hogy délután-este már ne egyenek szénhidrátot, mert az a feltételezés, hogy ilyenkor már nem nagyon csinálunk semmit, és az igaz, hogy az alváshoz nincsen szükségünk túl sok energiára.

Viszont, ha este még elmegyünk egy nagyobb sétára, edzeni, vagy esetleg hajnalig dolgozunk valamin, akkor abszolút jót teszünk magunknak, ha ilyenkor is fogyasztunk szénhidrátokat.

Irodai munka közben nem kell sok szénhidrát

Amikor éppen lazítunk, ücsörgünk, netezünk, esetleg irodai munkát végünk, ami nem rettenetmód stresszes, akkor nincs szüksége a szervezetünknek túl sok energiára: ilyenkor érdemes fehérjét, például halat, húst vagy tojást enni mondjuk salátával. Ha viszont később még nagyfokú aktivitást igénylő tevékenységet végzünk, akkor nyugodtan lehet enni bármit, csak persze mértékkel.

Tehát valójában nem a napszaktól függ, hogy mikor kell kenyeret, vagy egyéb tésztát, rizst, édességet enni, hanem attól, hogy éppen mennyire megerőltető tevékenységet végzünk.

Bagel

Lyukas közepű kenyérgyűrű: tipikus New York-i reggeli, krémsajttal fogyasztva. Ideális vasárnap reggelekre, az elkészítési ideje sem vészes, bátran neki lehet fogni. Nincs is annál ...

Spenótos kéksajtos lasagne

Imádom a kéksajtot és a spenótot együtt. Ezt a receptet általában gnocchival készítem, de most lasagne tésztám volt, ezért született ez a recept.

Könnyű és puha túrógombóc

Az az igazság, hogy annyira tökéletes lett ez a túrógombóc, hogy még én magam is meglepődtem rajta. Nem esett szét főzés közben, szépen egyben maradt, viszont eszméletlenül puha és ...

Ezeket láttad?

Ezeket olvastad már?

via

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...