Mit érdemes enni, és mit kerüljünk, ha ekcémánk van?

Nincs olyan étrend, ami egységesen mindenkinek beválik, aki ekcémával küzd, hiszen minden eset más és más. Vannak azonban olyan ételek, amelyek alapvetően jót – vagy éppen rosszat – tehetnek egy ilyen gyulladásos bőrbetegségnek.

Az ekcéma – vagy másnéven dermatitisz – a gyulladásos bőrbetegségek közé tartozik. Jelezheti ezt a kondíciót a kivörösödött, száraz, viszkető bőr, de egyes esetekben akár olyan mély repedéseket is kialakíthat, ami vérzést eredményez. Ezek általában a kezeken, a csuklón illetve a könyökök környékén jelentkeznek, de tényleg igaz: minden eset egyedi. Ha mi magunk is ekcémával küzdünk, akkor biztosan próbálkoztunk már számtalan patikában kapható csodaszerrel, krémmel, lemosóval vagy ápolóval. De arra gondoltunk már, hogy az étkezésünkön változtassunk? Ha eddig nem, most itt az ideje!

Az áfonya például jót tehet!

Jó tudni, hogy a gyulladáscsökkentő élelmiszerek alapvetően jót tehetnek ennek az állapotnak, míg más alapanyagok súlyosbíthatják a kellemetlenségeket. Több kutatás is rámutatott már, hogy ez a bőrprobléma gyakran jár együtt ételérzékenységgel vagy -allergiával, amelyben általában az alábbiak érintettek:

  • tehéntej
  • mogyoró
  • tojás
  • szója
  • búza
  • halak és kagylófélék.

Ez persze nem jelenti azt, hogy mindenki, aki ekcémás, allergiás ezekre az élelmiszerekre. Most pedig térjünk át azokra az élelmiszerekre, amelyek támogathatják a szervezetünket, ha ilyen kondíciótól szenvedünk!

Ezeket az ételeket fogyasszuk

Ómega-3

Kifejezetten jót tehetnek a bőrünk állapotának a különböző ómega-3 zsírsavban gazdag halfélék, ami kulcsfontosságú tápanyag a gyulladásban lévő szervezetnek. Ilyen lehet például a lazac, a tonhal, valamint a szardínia. Természetesen a jótékony hatást csak akkor tudjuk kihasználni, ha nem vagyunk allergiásak ezekre a halfélékre – vagy nem követünk vegán étrendet –, de ilyen esetben szedhetünk étrend-kiegészítőt is.

Probiotikum

A probiotikumokat tartalmazó élelmiszerek hozzájárulnak a bél egészséges működéséhez, mivel megerősítik annak immunrendszerét, illetve a gyulladásokat is csökkenthetik. Itt említhetjük például a joghurtokat, a kovászos kenyeret, a savanyú káposztát, a misót, valamint a különböző erjesztett savanyúságokat is.

Rusztikus kovászos kenyér

A kovászos kenyér a mai világban különleges, szinte luxuscikknek számít, de valójában ez a házi kenyerek egyik legősibb és legtermészetesebb módszerrel készülő válfaja. ...

Vega miso ramen

A miso paszta a japán konyha tradicionális alapanyaga, nem véletlenül, hiszen nagyon sokoldalúan felhasználható, pácokba, öntetekbe, szószokba, levesekbe és főételekhez egyaránt ...

Kvercetin

Szintén jó szolgálatot tehetnek a kvercetintartalmú ételek. Ez egy növényekben található flavonoid, ami antioxidáns és antihisztamin tulajdonságokkal bír.

Nagy mennyiségben található belőle például az almában, az áfonyában, a spenótban, a brokkoliban, a cseresznyében, a kelkáposztában, valamint a hagymában is.

Ezt kerüljük

A hozzáadott mesterséges cukrok, transzzsírok, feldolgozott húsok, vörös húsok, finomított szénhidrátok és tejtermékek mind gyulladást okoznak a szervezetben – így ezeket mindenképp érdemes mellőzni.

Ugyanez igaz a nikkelt tartalmazó élelmiszerekre, hiszen a nikkel fokozza a diszhidrotikus ekcéma tüneteit. Ez az adalék megtalálható a teljes kiőrlésű gabonában, a rozsban, a zabban, a kakaóban, a sütőporban, a szójatermékekben, a konzervekben és a szárított gyümölcsökben is.

Forrásunk volt.


Még több egészség itt:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...