Télen, a hidegben sokkal jobban esnek az embernek a meleg, nehéz ételek, mint nyáron – a melegben inkább könnyű, friss fogásokat kívánunk, és az is gyakoribb, hogy kevésbé vagyunk éhesek, mint egyébként. Ez egyébként egy valós jelenség, és természetes, hogy a világ minden pontján a hideg évszakban esznek többet az emberek. De miért?
Az egyik legegyszerűbb ok az, hogy a szervezetnek több energiát kell felhasználnia ahhoz, hogy hidegebb környezetben is melegen tartsa magát, különösen akkor, ha még remegünk is odakinn, annyira hideg van. Ha valaki olyan helyen él, ahol nincs hideg téli, a normálisnál alacsonyabb hőmérséklet hatása ugyanez.
Túl sok biológiai bizonyítékunk nincs arra, miért vagyunk éhesebbek télen, annak ellenére, hogy tudjuk, hogy létezik, és azt is, hogy nagyjából miért történhet. Először is, bár az ember valóban eléget némi plusz kalóriát, hogy melegen tartsa magát, ez a mennyiség elhanyagolható. Az Obesity Reviews folyóiratban megjelent 2019-es tanulmány szerint nagyon kevés kutatás folyik arról, hogy a hideg időjárás valójában hogyan befolyásolja az emberek általános kalóriabevitelét. Más tanulmányok azt találták, hogy bár a hideg hőmérsékletnek való rövid távú expozíció növelheti a teljes energiafelhasználást, jelentős eltérések mutatkoznak az alanyok között (ami azt jelenti, hogy a különböző emberekre eltérő hatással lehet a hőmérsékletváltozás).
A megnövekedett étvágy másik lehetséges oka az lehet, hogy a hideg befolyásolja a hormonjainkat. A Nutrition & Metabolism folyóiratban megjelent 2019-es tanulmány megállapította, hogy a leptin (a teltségérzetet előidéző hormon) szintje magasabb volt melegebb, és alacsonyabb hidegebb hőmérsékleten az emberi szervezetben.
A Frontiers in Neuroscience című folyóiratban megjelent tanulmány kifejti, hogy a cirkadiánritmusok változása számos hormon keringési szintjét befolyásolhatja, a cirkadiánritmust pedig a fénymennyiség változása is befolyásolhatja az évszakok váltakozásánál.
Különösen a leptin és a ghrelin (egy olyan hormon, amely éhségérzetet okoz) szintje ingadozik az évszakok függvényében. Ennek a kutatásnak az eredményei azonban azt sugallták, hogy a 2019-es tanulmány eredményeivel ellentétben a leptinszint valóban emelkedett télen, míg a ghrelin szintje csökkent. További kutatásokra van szükség az évszakok, a hőmérséklet és a hormonszintek, különösen a leptin és a ghrelin közötti összefüggések tisztázására.
Vannak még elképzelések arra vonatkozóan, hogy az evés átmenetileg megemeli a testhőt, ez pedig a hidegben nagyon hasznos, illetve arra is, hogy a szénhidrátok hangulatjavító hatással rendelkeznek, ami a D-vitaminhiányos, sötét évszakokban jól jöhet. Egyikre sincs azonban perdöntő tudományos bizonyíték – annyi biztos, hogy a jelenség létezik, de még nem sikerült megtalálni a pontos okát.
Ezeket a cikkeket is érdemes elolvasnod: