Csak bizonyos virágok alkalmasak emberi fogyasztásra, és ezeket is csak mértékkel használjuk, mert akár emésztési zavarokat is okozhatnak. Sőt, a növények okozta allergiás reakcióktól szenvedők lehetőség szerint inkább kerüljék az ehető virágokat! Nagyon fontos az is, honnét szerezzük be az ehető szépségeket, amelyeket aztán számos módon használhatsz fel szörpben, salátában és még akár süteményekben is.
A forgalmas főutak mentén ne szedjünk szennyezett példányokat, és permetezetten sem érdemes őket a tányérra tenni. Inkább keressünk olyan boltokat, piacot, ahol szakértőktől vásárolhatjuk meg kedvencüket. Még biztonságosabb, ha magunk termesztjük őket a kertünkben. A virágok rögtön szedés után a legfinomabbak.
A hajnali órákban szedjük le, és ha azonnal nem fogyasztjuk el, tegyük őket nedves kendőre, és úgy a hűtőbe. Legtöbbször az ehető virágoknak csak a szirmai fogyaszthatóak, ezért érdemes a bibét és a porzókat eltávolítani róluk.
Bodza
Csak a fekete bodza virágja és termései ehetőek, a gyalogbodzát viszont kerüljük el, mert mérgező. A fekete bodza virágjából készült szörp a legüdítőbb egy forró nyári napon. Koszorús alakja teszi lehetővé, hogy sűrű palacsintatésztába mártva, olajban kisütve csodás édességet készíthessünk belőle. Teája is nagyszerű. Nátha, megfázás esetén köptető hatású.
Ibolya
Az ibolya virágát édességek díszítésére, cukor, tea valamint ecet illatosítására, színesítésére alkalmazhatjuk. Levelét frissen salátákhoz, főzve levesek, szaftos ételek ízesítőjeként használhatjuk.
Orgona
Az orgona virága lágy és édes, ízével, színével feldob bármilyen salátát, isteni szörpöt, levest és ecetet is készíthetünk belőle.
Pitypang
A pitypang gyermekláncfű néven is ismert, levele és virágja is ehető. Leggyakrabban salátákhoz használjuk, de virágából bort is készítenek.
Rózsa
Rózsaszirmokat tehetünk salátákhoz, ízesíthetünk vele cukrokat, édességeket, főzhetünk belőle dzsemet, lekvárt. Minél sötétebb egy levél, annál erősebb aromájú a sziromlevele.
Sarkantyúvirág
Kevésbé ismert, mint korábban említett társai, de a felsorolásból kihagyhatatlan, mert a legvidámabb, leglátványosabb tányérok velük készülnek. Szapora, leggyakrabban sárgás-narancsos színű. Íze édeskés, borsos. Saláták éke, sajttálak jó kiegészítője.
Ehető virágok még
Akác virágja, angelika, apró bársonyvirág (büdöske), ánizs, árnyliliom szirom, árvácska, bazsalikom virágja, borágó, böjtfű, búzavirág, citrusfélék virágai, cukkini virága, fukszia, hagymavirágok (póréhagyma, vöröshagyma, fokhagyma) hársfavirág, hibiszkusz, izsóp, jázmin, kakukkfű virága, kankalin, kamilla, kaporvirág, koriander virágja, körömvirág, lemon és tangerine gem, levendula, margaréta, mályvarózsa, menta virágja, méhbalzsam, nefelejcs, rozmaring virágja, rukkola virágja, petúnia, sásliliom, sütőtök virágja, százszorszép, tátika, torma virágja, tökvirág, tulipán szirom, turbolya, zsálya.
Ezek a cikkek is érdekelhetnek: