Tényleg éhesebbé tesz a napsütés?

A napsugarak nem csak a bőrödre vannak hatással, hanem az étvágyadra is.

A napfény jótékony hatásairól ódákat lehetne zengeni: enyhíti a szorongást és a depressziót, javítja a kedvet, erősíti az immunrendszert. A sok napsütés veszélyes is lehet, hiszen a sugárzás elősegítheti a bőrrák kialakulását, így érdemes előnyben részesíteni az árnyékot a tűző nappal szemben, és sok fényvédőt használni.

Tényleg éhesebbé tesz a napsütés?

A napsugaraknak azonban van egy kevésbé ismert hatásuk is: a Nature Metabolism folyóiratban megjelent friss tanulmány szerint bizonyos embereknél a napsugárzás az étvágyat is befolyásolhatja.

A napfény – különösen az UVB sugárzás – arra késztetheti a férfiakat, hogy többet egyenek és több kalóriát fogyasszanak, ezzel szemben a nőknél viszont, úgy tűnik, a napsugarak nem játszanak szerepet az étvágy szabályozásában.

A megugrott nyári étvágy tanulmányozására a Tel Aviv-i Egyetem kutatói körülbelül 3000, 25 és 64 év közötti felnőtt adatait használták fel. A szakértők tanulmányozták az egyének étrendi jelentéseit egy 12 hónapos időszak alatt, majd táblázatba foglalták a férfiak és nők átlagos havi kalóriafogyasztását. Kiderült, hogy a férfiak nyáron körülbelül 300 kalóriával többet ettek naponta (2188 kalória naponta márciustól szeptemberig; 1875 kalória naponta októbertől februárig), a nők viszont körülbelül ugyanannyit esznek egész évben (napi 1507 kalória márciustól szeptemberig; 1475 kalória naponta októbertől februárig).

A további vizsgálatokhoz a kutatók öt 18 és 55 év közötti férfit és öt nőt vontak be, akiket 25 percig UVB-sugárzásnak tettek ki. Előtte és utána vérmintákat vettek tőlük, és azt találták, hogy az ultraibolya sugárzásnak való kitettség másképp változtatta meg az anyagcserével kapcsolatos fehérjéket a férfiaknál, mint a nőknél.

Az ötnapos napozási vizsgálat után a férfiaknál az éhséghormon ghrelin szintje emelkedett a vérben, míg a nőknél nem. A tudósok úgy vélik, hogy az UVB-sugarak DNS-károsodása a ghrelin felszabadulását váltotta ki egy bizonyos hormonális úton a férfiaknál. A nőknél az ösztrogén (az egyik fő nemi hormon) blokkolja ezt az utat, így a ghrelin nem szabadulhat fel.

A tanulmány szerint tehát a fokozott UVB-sugárzás megváltoztathatja a férfiak anyagcseréjét, és úgy tűnik, hogy a férfiak és a nők eltérően reagálnak a napfényszint szezonális változásaira.

Forrásunk volt.


Még több az éhségről:

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...