Az egzotikus zöldség, amit mindenki imád, ha megkóstol

A világ egy részén a leghétköznapibb zöldségek között tartják számon, olyan elterjedt, mint nálunk a burgonya, máshol pedig nemhogy nem fogyasztják, szinte egyáltalán nem is ismerik. Az okra egészséges, finom, könnyen feldolgozható, rendkívül sokrétűen használható zöldség, amivel érdemes megismerkednünk.

Az észak-afrikai eredetű, a mályvafélék családjába tartozó okrát a világ számos táján megtalálhatjuk: a trópusi, szubtrópusi országokban kezdték el termeszteni, mára pedig Indiától Ausztráliáig, Amerikától meg egészen Afrikáig elterjedt. Európába elsősorban importálni szokták, de Magyarországon már a termesztésével is kísérleteztek.

Így néz ki az okra

A fiatal, zöldes-sárgás, paprikára emlékeztető, kellemesen húsos, belül zsenge, kicsit nyálkás állagú termést nagyon sokrétűen használják, hiszen íze kellemesen enyhe, sokakat a zsenge cukkinire emlékeztet, viszont főzés során kevésbé válik pépessé.

Remek saláták, savanyúságok, levesek, főzelékek, egytálételek készíthetők okrából. Görögországban magjából olajat sajtolnak, a bolgárok gyivecs vagy gyuvecs néven is ismert és közkedvelt étele is belőle készül. Vannak vidékek, ahol az érett okrát zsinegre fűzve kiszárítják, és télire így tartósítják. A friss növényt leszedés után legkésőbb három-négy nappal érdemes elfogyasztani, utána hamar veszít rugalmasságából, és megpuhul.

Rántott okra

Hol szerezhetjük be?

Itthon nagyobb élelmiszerboltok különlegességeket áruló polcain konzerv formában is megtalálhatjuk, de török, indiai vagy más delikátüzletekben, egzotikus zöldségeket és gyümölcsöket áruló piacokon is találhatunk friss példányokat.

Miért egészséges?

Az okrának egyrészt nagyon magas a rosttartalma, mégis könnyen emészthető, nem puffasztó étel, C- és K-vitaminban valamint ásványi anyagokban gazdag zöldség, aminek friss, még kissé éretlen példányait nyersen, salátának elkészítve is fogyaszthatjuk.

Okra curry

Okrát nem mindenütt kapni, de szerencsére Juci barátnőmmel ellátogattunk a "Szép kis Indiába", ahol találtam helyes kis ujjnyi darabokat. Soha nem főztem még okrát. Ösztönösen a ...

Okra-tekercs

Ákossal, a harmadik gyermekemmel voltam terhes, amikor ezt a receptet kipróbáltam. Az okra nem volt csípős, és a nyers petrezselyem hatása sem volt lebecsülendő.

Természetes sűrítő

Ahogy már írtuk, az okra felszeletelés után nyálkássá válik a növényből kiszabaduló nedveknek köszönhetően, amit számos ételben ki is használnak, ugyanis remekül be tudja sűríteni az ételeket anélkül, hogy szétesne, vagy pépessé válna. Szószokat, mártásokat, egytálételeket épp ezért előszeretettel sűrítenek okrával, hiszen a zöldség hozzáadásával kiváltható a lisztek és más sűrítőanyagok használata.

Persze van, amikor ez a sűrítő tulajdonság épp a hátrányára válik az okrának.

Ha nem akarjuk, hogy az okrával vagy okrából készülő leves főzelékké váljon, felszeletelés után áztassuk citromos vagy ecetes vízbe, vagy a főzőléhez adjunk citromot vagy ecetet, ha a recepttől nem üt el nagyon.

Gumbo csirkével és rákkal

Vámos Miklós: "A New York - Budapest metró" című könyvében mesélte, hogy gumboval kínálták, mikor Louisianaban járt. Férjem fantáziája megindult tőle és közölte, szívesen ...

Okrás marharagu

Bizony nem bírtam magammal, és vetettem végre párommal egy üveg okrát. Hogy te még nem is hallottál róla? Pedig imádnád, szinte lefogadom! Csak kóstold meg egyszer igazán jól ...

Sütve is csodás

Vannak, akik csak frissen, grillezve fogyasztják, de érdemes kipróbálni a sörtésztában kisütött okrát is, mert friss mártogatósokkal vagy épp fűszeres szószokkal is igen finom. A növény két végét kell csak lecsippenteni, egyébként az egésze fogyasztható, a magok épp úgy ehetők, mint a húsa, sőt, ezek adják meg jellegzetes állagát és ízét.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Még több érdekes alapanyag itt:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Tartós árcsökkentés: 2021-es árakkal találkozhatsz az ALDI-ban

2024. november 21-től illetve 28-tól 57 közkedvelt zöldség, gyümölcs és friss hús árát tartósan csökkentettük, hogy valódi segítséget nyújtsunk a magyar családok számára. Az a célunk, hogy a mindennapi bevásárlást pénztárcabarátabbá tegyük – nemcsak az ünnepek előtt, hanem hosszabb távon is, hiszen a kedvező árak a karácsonyi szezon után is megmaradnak.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Elkészítettük a Bosch „MUM, de jó!” Ünnepváró Receptverseny első helyezettét,...

Lezárult a Bosch Ünnepváró Receptversenye, amire több, mint 140 recept érkezett. A három dobogós helyezés mellett egy különdíjat is kiosztottunk lelkes feltöltőink között. Az első helyet Judit69 nevű felhasználónk nyerte adventi kalácsával. A receptet a Bosch háziasszonyával, “Fűszeres” Bodrogi Eszterrel mi is elkészítettük, miközben leteszteltük a verseny főnyereményét, a Bosch MUM 5 konyhai gépet. A végeredmény egy szaftos, álompuha kalács lett, amely gyors finomság karácsonyra, mégis egyedi, ötletes és mutatós az ünnepi asztalon.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

7 opció, ahonnan szilveszterre hidegtálat, kocsonyát vagy aprósütit rendelhetsz

A szilveszteri bulikat saját bevallása szerint senki nem szereti, de azért mindenki megy valahová. Ez is egy olyan nap, mint a többi, vélik sokan, de azért főznek lencsét, korhelylevest, és mindenkinek megvannak a kis babonái, amiktől szebb, jobb, boldogabb új évet remélnek. Ebben nem tudunk segíteni, de ha december 31-én vendégeket vártok, mutatjuk, honnan lehet rendelni aprósütit, hidegtálat, és hol találtok isteni kocsonyát, ha ahhoz van kedvetek.

Kormos Lili

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...