Egzotikus teák délről

A három legismertebb teát már "megkóstoltuk". Most következzenek a kevésbé ismert, de legalább annyira ízletes társaik.

Tea télen-nyáron >>

Először is nézzük meg közelebbről, hogy mi a különbség ateák között – a színükön kívül. Rengeteg fajta létezik belőlük, ami megkülönbözteti őket, az a származás, az íz, az illat, a kinézet, illetve, hogy milyen folyamatoknak vetették alá őket.

A tea tárolása >>

Vöröstea

Dél-Afrika szívében nő a vörös fokföldi rekettye. Ezek hajtásaiból készül a rooibos tea, amely jóval közelebb áll a gyógynövény-teákhoz. Fermentációtól függően létezik zöld és vörös színben. A rooibos teák előnye, hogy nem vegyszerezik, és természetes módszerekkel kezelik. Ásványi anyagokban és antioxidánsban igen gazdag. Alacsony a csersavtartalma, így kíméletes a gyomorhoz. Reggel élénkít, este ellazít. Melegen nyugtat, hidegen pedig remek üdítőitalként szolgál.

Hűsítő italtippek a nyári forróságban >>

Csipkebogyó tea

Honeybush

A rooiboshoz hasonlóan a honeybush is Dél-Afrikából származik, sőt még a jellegük is hasonló, ízre azonban a honeybush – ahogy már a neve is mutatja – édesebb, mézesebb ízvilágú. A teához a cserje virágait és leveleit is felhasználják. Ma már ezeket a bokrokat ültetvényeken is termesztik, de még mindig inkább preferálják, a vadon termő változatait. A fermentálást követően az amúgy zöld színe sötétbarnára változik, és ezzel az eljárással nyeri el végül egyedi illatát és ízét.

Jázminos teaszelet >>

Zöldtea: varázslatos és sokoldalú >>

Oolong tea

Másik nevén a wulong teák Délkelet-Kínából származnak. Mindkét változat jelentése „fekete sárkány”. Szüretelés után kiválogatják, tisztítják, fonnyasztják, majd a leveleket összesodorják. Ez után kezdődhet a fermentáció. Részleges vagy félig erjesztett teaként ismerjük. Az oxidációt menet közben leállítják, így a tea a zöld és a vörös tea között nyeri el végleges színét, amely a mély sárgától a halvány vörösig terjed. Íze édeskés, kissé gyümölcsös és virágos aromájú, éppen ezért a szakértők a „teák pezsgőjének” nevezik.

Rebarbarás jeges tea

Na, azt ugyan nem lehet mondani, hogy tikkasztó a hőség, de már ideje elkezdeni legalább lélekben előhívni a nyarat. A választásom a mostoha rebarbarára esett. Nem csak azért, mert ahogy ...

Almás-fahéjas tea rusztikus formában

Igazából az ötlet egy képről van. Azért kell finom tea hozzá, mert én sima citromost tettem bele, és nem lehetett érezni az alma és a fahéj ízét. Inkább csak mutatós, rusztikus, ...

A rovat korábbi cikkeit itt olvashatjátok >>

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...