Egysztárétel: kezdjétek egészségtudatosan az új évet Fancsikai Eszter mindenmentes zöldbabfőzelékével

Ilyenkor év elején, amikor még van energiánk tartani az újévi fogadalmakat, érdemes bevezetni egy-egy apró, új szokást. Az egyik ilyen lehet, hogy több tisztán növényi alapanyagokat tartalmazó ételt fogyasszunk - ez pedig egyáltalán nem nehéz elhatározás az olyan szuperfinom és egyszerű recepteknek köszönhetően, mint amilyen ez a babfőzelék is!

A főzelékekről a legtöbben eleve azt gondoljuk, hogy egészséges és kiegyensúlyozott étkek, pedig nagyon nem mindegy, hogy hogyan készítjük el. Sok múlik az alapanyagként válaszott zöldségen, a rántás vagy habarás mikéntjén, a válaszott feltéten, és persze nem elhanyagolható tényező az ízesítés sem. Azonban ha mindezekre figyelünk, könnyen szintet léphet a legegyszerűbb főzelékféle is, az apró módosítások pedig pillanatok alatt hasznos új szokásokká válhatnak.

Vegán babfőzelék fűszeres tofuval és pirított zöldbabbal
A vegán babfőzelék receptjéért katt a képre!

Fancsikai Eszter, aki maga is elsősorban növényi alapú élelmiszereket fogyaszt, ezúttal egy egyszerű-de-nagyszerű zöldbabfőzeléket készített a Nosalty konyhájában. Mivel nincs szezonja a zöldbabnak (ahogyan a legtöbb zöldségnek), most fagyasztottból készítettük, de szezonban természetesen érdemes friss alapanyagokkal dolgozni. Ha pedig inkább a sárgahüvelyű vajbabot kedvelitek, azzal is ugyanúgy működik a recept. Fontos viszont, hogy ha mirelit alapanyaggal dolgozunk, előtte olvasszuk ki és öblítsük át, így sokkal jobb íze lesz a főzeléknek!

Ízesíteni természetesen akárhogyan lehet, egy kellemes fűszerköményes-füstölt paprikás kombóval azonban biztosan nem lövünk mellé. A babérlevél még mindenképpen dukál bele, ha pedig igazán finom főzelékre vágytok, akkor kezdjétek azzal, hogy a finomra aprított hagymát és fokhagymát alaposan lepirítjátok!

Fancsikai Eszter, kezében kedvenc zöldbabfőzelékével
Próbáljátok ki ti is Eszter kedvenc főzelékét!

Ha pedig szó esett már az egészségesebb sűrítésről, erre többféle módszer is létezik. Ha szűkebben mérjük a főzőlét, akkor akár saját magával is besűríthetjük - csak szedjünk ki egy-két merőkanál babot-levet és turmixoljuk össze tetszés szerinti tejföllel, tejszínnel, vagy ezek növény alternatíváival. Eszter most a Dr. Oetker Creme Vega növényi krémét használta, ami a tejfölhöz hasonló savanyúságot kölcsönöz a főzeléknek, ami remekül passzol a köményes-paprikás fűszerezéshez.

Ha inkább klasszikusabban habarnánk, akkor érdemes a lisztet gluténmentes kukoricakeményítőre cserélni. Vagy használhatunk egyéb, alternatív liszteket is - Eszter például csicseriborsólisztet használ, ami remekül sűrít, a feltétként készített tofuhoz pedig úgyis szükség lesz rá. Bármilyen keményítő vagy alternatív liszt mellett is döntünk, az fontos, hogy a babhoz visszaöntve forraljuk egy-két percig még, hogy a lisztes íz távozzon a főzelékből.

Feltétnek ezúttal gyors, fűszeres pirított tofu került a tetejére, amihez a tofukockákat először kókuszolajba, utána pedig fűszeres csicseriborsólisztbe forgattuk bele. Sütőben ez bő 10 perc alatt ropogósra sül, a főzeléknek pedig nem csak ízben remek kiegészítője, de fehérjében is gazdag, így laktatóvá és táplálóvá varázsolja az amúgy nagyon könnyed főzeléket.

Ezek a praktikák azonban nemcsak a zöldbabfőzeléknél működnek: próbáljátok ki ilyen módon a zöldborsót, a fejtett babot, a lencsét vagy akár a felesborsót!

A vegán zöldbabfőzelék teljes receptjét mentsd el kedvenceid közé, vagy küldd tovább valakinek, aki szerinted szívesen elkészítené!

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Ha még több vegán receptet próbálnál ki, készítsd el ezeket a finomságokat is:

Legújabb receptek

Szaftos vegán brownie

Tej és tojás nélkül is lehet ugyanolyan isteni, csupacsokis, szaftos brownie-t sütni, ráadásul furcsa alapanyagok sem kellenek a dologhoz. Az alábbi egyszerű recept pikk-pakk hozzájuttat ...

Húsmentes retró burger

Ki ne szeretné a strandon vásárolható hatalmas, retró hamburgereket, a maguk megkérdőjelezhető minőségével és magyaros alapanyagaival? Ebből az élményből eddig ki kellett maradnia a ...

Vegán forró csoki

Ha innál egy szuper forró csokit, de kihagynád a tejtermekéket, akkor itt egy szuper vegán verzió. A tejszínhabbal igazi finomság.

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Tradicionális gulyásleves

Az igazi Hungarikum, amire igazán büszkék lehetünk. Vendéglátós lévén tapasztaltam, hogy a külföldi turisták, amikor betérnek az étterembe, az volt az első kérdésük, hogy "Gulász " ...