Egysztárétel: Az Irigy Hónaljmirigy Uszkó Lacija és Papp Ferije kacsamelles pho levest főztek

Kevés olyan emberrel találkoztunk, aki tökéletes pho levest tud készíteni, Papp Ferinek és (főleg) Uszkó Lacinak azonban a kisujjában van a vietnami leves receptje. (x)

Sejtettük, ha az Irigy Hónaljmirigy tagjai belépnek a Nosalty konyhájába, szem biztosan nem marad majd szárazon, és nemcsak azért, mert nem lehet velük nevetés nélkül kibírni egy térben két percnél tovább, hanem mert olyan ízletes, chilitől tüzes pho levest főztek, amire csak kevesen képesek. Az idén 30 éves együttes tagjaival, Uszkó Lacival és Papp Ferivel az első főzésről és a jövő évi jubileumi nagykoncertjükről is beszélgettünk.

Mióta megérkeztetek a konyhánkba, többször is elhangzott, hogy közületek Laci a profi szakács.

Papp Feri: Igen, a Laci vérprofi.

Uszkó Laci: Köszönöm szépen Ferikém, azért sokan főznek a zenekarból, Kabai Laci is jól főz, a Sipos Tomi is nagyon ügyes, ők szerintem olyan srácok, akik nagyon szeretnek hobbiból főzni, én meg a sok barátom miatt olyan vagyok, akinek muszáj főznie. Szerintem mondhatom, hogy van benne gyakorlatom, hetente négyszer-ötször főzök, szinte én vezetem otthon a konyhát.

A kacsamelles pho leves receptjét a képre kattintva találod!

Laci, te sokszor főzöl a zenekarnak, gyakoriak a közös étkezések?

Feri: Van egy zsugacsapatunk, és minden kedden közösen eszünk.

Laci: Igen, szerencsére nálunk mindenki szeret enni, szóval nem nagyon tudsz hibázni. Nálunk valahogy mindig elfogy a kaja, olyan még nem volt, hogy maradt volna valami. Persze nekem is van, hogy valamit elrontok, mert életemben először főzöm, kísérletezek, és végül mégsem lesz olyan az eredmény. Volt egyszer, hogy egy bitang erős húslevest akartam csinálni sok-sok hússal, de valahogy nagyon zavaros lett. Hiába mondta mindenki, hogy de Laci, jó lesz az, inkább lett egy jó napja a kutyának, mert számomra az étel nemcsak az ízekről szól, hanem arról, hogy az az étel jól is nézzen ki. Először mégiscsak a szemeddel nézel rá az ételre. Ha azt látod, hogy szép, kívánatos, akkor már nem annyira zavaró, ha egy kicsit sótlan.

Mi volt az életetekben az első étel, amit megfőztetek?

Laci: Ferinek a kátrány, aszfaltozó volt. Csak viccelek, mit főztél először életedben Ferike?

Feri: Hát tojást! Lágyat akartam, de kemény lett. (Nevet.) Igazából a tojásban az a jó, hogy sehogy se tudod elrontani! Csak ha másnak főzöl, nem szabad megkérdezni, hogy lágy tojást vagy kemény tojást kér-e. Majd sikerül, ahogy sikerül!

Laci: Nekem a legelső főztöm egy zöldségleves volt, a kishúgomra vigyáztam, és hát borzasztó ehetetlen volt a leves, de a gyerek megette, mert éhes volt. Akkor jöttem rá, hogy engem amúgy érdekel a főzés, és egyszer fel is gyújtottam a konyhát szalonnasütés közben, mert rántottát akartam csinálni, csak közben ment a Tenkes Kapitánya, és bementem a szobába, aztán egyszer csak láttam, hogy füstöl a konyha, mint a brüsszeli kapcagyár. Kirohantam, a szalonna egy kicsit lángra kapott. Gondoltam, eloltom egy bögre vízzel, így lett a kis lángból egy másfél méteres láng. Édesanyám akkor jött meg a melóból arra, hogy füstben áll az egész lakás, de nem vert meg miatta, mert mindig szeretettel bánt velem.

Szóval az első főztöm a szalonna volt, a tábortűz is megvolt hozzá, és aztán jött a zöldségleves, ami nem sikerült, mert nem tudtam még, hogyan kell rántani meg sűríteni. Benne volt minden, csak az íze nem volt jó.

Az Irigy hónaljmiriggyel bejártátok az országot, nagyon sok helyre eljutottatok világszerte. Valószínűleg egy olyan zenekart, mint az Irigy Hónaljmirigy, állandóan megkínálnak valami jóval, nem nehéz ezeknek ellenállni?

Laci: Nem szoktunk neki ellenállni, ez látszik is rajtunk. Olyan nincs, hogy ne várnának minket valamivel, minimum egy tál pogácsával, és azt kell, hogy mondjam, hogy szerintem mindenhol jó ételeket kapunk, nagyon kevés helyen van olyan étel, amire azt lehetne mondani, hogy ehetetlen.

1990-ben, kereken 30 éve alakult meg a zenekar, ez az év azonban nektek sem úgy alakult, ahogyan terveztétek.

Feri: Hát igen. Én nagyon szeretem a zenekarban azt az egységet, ami e között a nyolc ember között létrejött. Gondolj bele, majdnem egy focicsapat vagyunk (három ember híján), és mindenki tudja, hol a helye. Bármilyen felállás van, mindenki tudja, hogy a kocsit elölről kell húzni, nem hátulról tolni. Tervezünk egy nagy, harmincadik szülinapot jövő év június 5-én a Groupama Arénában. Ez nekünk is nagyon nagy dolog, mert megcsináltunk már egy csomó mindent, de azt gondolom, hogy erre készülünk a legjobban.

Laci: Én azt gondolom, hogy talán ez az idei év még jót is tett a zenekarnak abból a szempontból, hogy az a hajtás, ami szokott lenni, nem volt idén, egy picit mindenki ki tudta magát pihenni. Eddig mindenki azért volt nyűgös, mert fáradt volt, most mindannyian azért vagyunk nyűgösek, mert nem vagyunk fáradtak. Fejben már nagyon készülünk a jövő évi koncertre. Nem könnyű feladat, mert a mi zenekarunk szerencsére egy igen széles korosztályt lefed az egészen fiataloktól az idősebbekig, így olyan dalokban és előadókban kell gondolkodnunk, amit és akit mindenki ismer, ez pedig egyre nehezebb.

Hogyan lehet akkor készülni egy 30 éves jubileumi nagykoncertre, ha egy ekkora réteget kell felöleljen egy egész műsor?

Feri: Van nagyjából hatszáz darab nótánk, és én annyira szeretem ebben a brigádban, hogy profik: ha most azt mondanánk, hogy holnap van a koncert, ők felállnának és megcsinálnák, DE nem így fogjuk most csinálni. Most is azon dolgozunk, hogy egy olyan komoly látványvilágot, show-t tervezzünk a zene mellé, amit már jól megszokhattak tőlünk azok, akik voltak már mirigybulin, szülinapon.

Laci: Szerencsénk egyébként, hogy a buliig még van hét hónapunk, és nem véletlenül gyártjuk most is a nótákat. Ezek a klipek, paródiák és dalok, amiket mostanában kiadunk, egyfajta tesztüzemben vannak. Amelyik nagyon működik, és beüt a közönségnek, az kerül bele a műsorba. Nálunk van olyan, hogy egy dal a próbán kerül ki a műsorból, meg olyan is van, hogy ott kerül bele a repertoárba. Ez egy hosszú folyamat, én most azt gondolom, hogy a műsor 70%-a már megvan.

Lesz valami nagy bejelentés, várható nagy meglepetés a júniusi koncerten?

Feri: Jövőre leszek ötven!

Laci: Akkor lesz 12 éves a hűtőszekrényem!

Feri: Száz kiló leszek! Ja, nem, addigra lefogyok!

Laci: Szeretünk durrantani, de sosem mondjuk meg előre például azt, hogy kik lesznek a sztárvendégeink, szerencsére nem is azért hívunk sztárvendégeket, hogy emeljük a nézőszámot, hanem a saját közönségünket szeretjük a vendéggel meglepni.

Feri: Most egy nagyon szuper lehetőséget kaptunk azzal, hogy a Groupama-ban rendezhetjük meg ezt a koncertet, és itt tényleg biztos, hogy olyan színpadi látványt, olyan világítást és olyan hangszerelést kapunk, ami igazán minőségi lesz. Mi ezt megpróbáljuk majd teljesen kihasználni, és azért várunk mindenkit szeretettel, hogy ezt a lehetőséget ne csak mi élvezzük, hanem ők, a közönség is.

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

A legfinomabb halas receptek 2024-ben

A magyar nem egy halas nemzet, pedig lehetősége és alkalma is lenne rá, hogy megannyi, akár hazai halból válogasson. Ennek ellenére azért van, amit szeretünk: lazac jöhet minden mennyiségben, de a rántott pontypatkó és természetesen a halászlé is trónbitorló, idén is. Lássuk a legfinomabb halrecepteket 2024-ben.

Nosalty

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...