Felemelő érzés, amikor az ember végre a receptek béklyóitól szabadon alkothat a konyhában – ehhez persze vagy komoly gasztronómiai tapasztalat kell vagy néhány egyszerű recept. Annyira egyszerű, hogy még egy kezdő is bátran nekiáll majd… akár még pontos leírás nélkül is, megérzések és sok-sok kóstolás által vezetve. Most 5 ilyen egyszerű recept következik, készítsük el őket bátran, ahogy mondani szokás, félig-meddig csukott szemmel.
Nézd meg galériánkban a fejből is elkészíthető egyszerű recepteket!
5 egyszerű recept, amit bárki el tud készíteni fejből
Rizottó
Senki ne háborodjon fel, nem kicsinyíteni akarom a rizottót azáltal, hogy beleveszem ebbe a listába. De azért be kell látni, hogy elkészítésének nagy része igencsak a megérzésekre hagyatkozik. Egy hagymás alap, majd a rajta enyhén átpirított és kevés borral felöntött rizs mindenkinek menni fog. Utána pedig már csak az alaplevet kell kanalazni, elfőzni, kanalazni és elfőzni addig, míg fogkemények nem lesznek a szemek. A befejezés vajjal és reszelt sajttal történik, és már ehetünk is. Nem nehéz, ugye?
Minestrone
Egy másik olasz fogásnak is bátran nekiállhatunk pontos leírás nélkül – a minestrone lényege ugyanis épp az, hogy olyan alapanyagokból főzhetjük, amelyek épp adottak a szezonban, a kamránkban. Hogy mit teszünk a levesbe, azt milyenre vágjuk, teljesen rajtunk áll, csakúgy, mint a fűszerezés is. Csupán egy dolgot érdemes megjegyezni: minél nagyobb a zöldségek variálódása, annál gazdagabb levest kapunk. Plusz tipp: ha van, főzzük bele a minestronéba egy parmezán vagy más keménysajt levágott héját.
Pásztorpite
A brit klasszikust első hallásra talán sokan nem ismerik, annak ellenére, hogy a krumplipürével bevont és egybesütött zöldséges-húsos ragu nem is áll annyira távol a magyar szájíztől. Persze, ha elsőre készítjük, érdemes lehet rápillantani egy receptre, de a következő alkalmakkor már nyugodtan nekiveselkedhetünk magunktól: a hagymás alapon megpárolt répa és borsó, a hozzáadott darált hús és paradicsom kiadja a fűszeres ragut, amit már csak sütőtálba kell tenni, majd bevonni egy lágy, légies (esetleg sajttal feldobott) krumplipürével, majd az egészet kisütni. Gyerekjáték, nem?
Krémleves
Az összes levesek közül talán a legegyszerűbb fajta, amit egész konkrétan az elejétől a végéig, a zöldségválasztástól a krémesítésig a saját kényünk-kedvünk szerint készíthetünk. Mindegy, hogy sütjük a zöldséget vagy főzzük, hogy öntünk-e bele tejterméket vagy valamilyen alternatív alapanyaggal tesszük selymessé – a lényeg, hogy kellően zöldséges ízt kapjon, melengető és fűszeres legyen, valamint kanalazható, de mégis sűrű.
Rizskoch
És hogy a végére legyen egy kis édes is: aki már próbálkozott a rizskoch készítésével, az tudhatja, hogy ugyan van receptje, de abszolút nem szükséges, még kezdőként is megbirkózhatunk vele egymagunk. A felfújt alapját egy lágy tejberizs adja, ehhez már csak (mennyiségtől függően) 2-4 tojás sárgáját kell hozzákeverni langyosan, majd a fehérjéket is, egy csipet sóval keményre verve. A massza kivajazott, morzsázott tepsiben sül aranybarnára és légiesre, akkor jó, ha a közepébe szúrt fogpiszkáló vagy kés tisztán jön ki, nem ragad rá semmi. Langyosan a legfinomabb, némi lekvárral, vagy amivel csak akarjuk.
Csak úgy mutatóba néhány recept... de úgyis menni fog nélkülük:
Pásztorpite szaftosan-sajtosan
Az angol konyhát sokszor alábecsüljük, pedig vannak igazi gyöngyszemei is! Az egyik ilyen a pásztorpite, ami gyakorlatilag köret és húsétel egyszerre: a zöldséges darált húsos ragut ...
Sütőtökös rizskoch fahéjas tejszínhabbal
Néha úgy tűnik, mintha ősszel minden étel sütőtökössé válna: a kávék, a krémlevesek, a tésztaételek, a sütemények és még sorolhatnánk. Tegyük a rizskochot is ennek a tökös ...
Klasszikus minestrone leves
Elképesztően tartalmas leves, és aki az olasz ízeket szereti, az biztosan nem fog csalódni ebben sem!
Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!
Még több cikk, ami segít majd az otthonfőzésben: