Sajnos lehetetlen dolog csak egy szelet tortát sütni: ez így elöljáróban nem túl bíztató tény, ha egy egyszemélyes édességekről szóló cikk elején szerepel. Viszont ez a szomorú igazság: a legtöbb sütemény és desszert nem arra lett kitalálva, hogy egy egyedül élő valaki kizárólag saját magának készítse el. Nem is beszélve arról, hogy a süteménysütés túlságosan tudományos folyamat ahhoz, hogy csak úgy nekiálljunk megváltoztatni közben az arányokat annak érdekében, hogy két darab muffint vagy más egyszemélyes édességet kapjunk. De ne csüggedjünk el teljesen, van néhány olyan recept, amely könnyen átalakítható, és amelyek segítségével megalkothatjuk a kedvenc desszertjeinket, csak és kizárólag magunknak.
Torták, piskóták
Ez lesz a legnehezebb, szinte lehetetlennek nevezhető kategória, mivel az itt szereplő sütemények mind nagy adagokra vannak méretezve. A piskóták tésztájának arányaival igen kényes dolog babrálni, félő ugyanis, hogy nem ugyanúgy sikerül majd a tészta, ha csökkentünk a mennyiségeken.
A tortákról tehát sajnos le kell mondanunk, azonban megannyi más finomságot alkothatunk különböző piskótákból és krémekből.
Ha sütünk egy nagyobb adag piskótát, annak felhasználhatjuk egy részét egy kisebb adag krémmel (ez utóbbi ugyanis jobban bírja a kicsinyítést), a többit pedig lefagyaszthatjuk. Egy lapos tepsiben sült piskótából kiszúrhatunk kis köröket, ezeket krémmel megkenve alkothatunk apró desszerteket.
Muffinok
Mivel a legtöbb muffinrecept esetében meg van adva, hogy hány kis sütemény jön ki a masszából, viszonylag egyszerűen átméretezhetjük a receptben lévő mennyiségeket. Tegyük ezt persze óvatosan, hiszen ahogy korábban olvashattuk, ez nem bombabiztos módszer, de az ilyen kisméretű édességek esetében azért jobban működik, mint egy egészen nagy tortánál.
A muffinforma elrendezése is azért szerencsés, mert nem kell megtölteni az egészet, lehet benne csak 2-3 darabot is sütni.
Piték
A piték esetében is a muffinforma siet segítségünkre: a tésztával kitömhetjük a lyukakat, majd megtölthetjük a tetszőleges töltelékkel (túró, gyümölcs, lekvár, mák, stb.) és megsüthetjük. Így kapunk apró, kétfalatnyi pitéket.
Azért is lehetséges az egyszemélyes piték készítése, mert az egyszerű omlós, vajas tészta receptjében igen szabadon változtathatóak a mennyiségek. Mivel általában 2:1 arányban szerepel benne liszt és vaj (illetve kiegészülhet a tészta, tejjel, tejföllel, tojással és cukorral is), nem kell sok számolgatás ahhoz, hogy mennyi tésztára lesz szükségünk 1-2 kis pite elkészítéséhez.
Sütés nélküli desszertek
A legegyszerűbb dolgunk az olyan édességekkel lesz, mint a tiramisu, pohárkrémek és társaik. Mivel ezeknél nem is kell sütnünk, nem kell amiatt aggódnunk, hogy valami nem úgy sikerül a sütőben, ahogy azt szeretnénk.
Egy sütés nélküli receptet még eredeti mennyiségében is elég nehéz elrontani, hát még lekicsinyítve.
Készítsünk pohárkrémet egy kevés túróból, esetleg adhatunk hozzá gyümölcsöket, vagy babapiskótát. A tiramisuhoz hasonló rétegezett desszertek esetében pedig válasszunk egy kis tálat, majd abban készítsük el a saját bejáratú édességünket.
Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!
További konyhai praktikák és ötletek: