Készíts egyszemélyes édességeket, hogy egyedül is tortázhass

Egy főre főzni igen körülményes dolog, ami viszont még ennél is trükkösebb, az az egy főre sütés. Itt még kevésbé variálhatunk bátran a receptekkel, ezért a legtöbben inkább a sütés kihagyását vagy a legközelebbi cukrászdát választjuk. Ami nagy kár, hiszen igenis léteznek egyfős desszertek, csak meg kell őket találni. Például ebben a cikkben.

Sajnos lehetetlen dolog csak egy szelet tortát sütni: ez így elöljáróban nem túl bíztató tény, ha egy egyszemélyes édességekről szóló cikk elején szerepel. Viszont ez a szomorú igazság: a legtöbb sütemény és desszert nem arra lett kitalálva, hogy egy egyedül élő valaki kizárólag saját magának készítse el. Nem is beszélve arról, hogy a süteménysütés túlságosan tudományos folyamat ahhoz, hogy csak úgy nekiálljunk megváltoztatni közben az arányokat annak érdekében, hogy két darab muffint vagy más egyszemélyes édességet kapjunk. De ne csüggedjünk el teljesen, van néhány olyan recept, amely könnyen átalakítható, és amelyek segítségével megalkothatjuk a kedvenc desszertjeinket, csak és kizárólag magunknak.

Készíts egyszemélyes édességeket, hogy egyedül is tortázhass

Torták, piskóták

Ez lesz a legnehezebb, szinte lehetetlennek nevezhető kategória, mivel az itt szereplő sütemények mind nagy adagokra vannak méretezve. A piskóták tésztájának arányaival igen kényes dolog babrálni, félő ugyanis, hogy nem ugyanúgy sikerül majd a tészta, ha csökkentünk a mennyiségeken.

A tortákról tehát sajnos le kell mondanunk, azonban megannyi más finomságot alkothatunk különböző piskótákból és krémekből.

Ha sütünk egy nagyobb adag piskótát, annak felhasználhatjuk egy részét egy kisebb adag krémmel (ez utóbbi ugyanis jobban bírja a kicsinyítést), a többit pedig lefagyaszthatjuk. Egy lapos tepsiben sült piskótából kiszúrhatunk kis köröket, ezeket krémmel megkenve alkothatunk apró desszerteket.

Muffinok

Mivel a legtöbb muffinrecept esetében meg van adva, hogy hány kis sütemény jön ki a masszából, viszonylag egyszerűen átméretezhetjük a receptben lévő mennyiségeket. Tegyük ezt persze óvatosan, hiszen ahogy korábban olvashattuk, ez nem bombabiztos módszer, de az ilyen kisméretű édességek esetében azért jobban működik, mint egy egészen nagy tortánál.

A muffinforma elrendezése is azért szerencsés, mert nem kell megtölteni az egészet, lehet benne csak 2-3 darabot is sütni.

Piték

A piték esetében is a muffinforma siet segítségünkre: a tésztával kitömhetjük a lyukakat, majd megtölthetjük a tetszőleges töltelékkel (túró, gyümölcs, lekvár, mák, stb.) és megsüthetjük. Így kapunk apró, kétfalatnyi pitéket.

Azért is lehetséges az egyszemélyes piték készítése, mert az egyszerű omlós, vajas tészta receptjében igen szabadon változtathatóak a mennyiségek. Mivel általában 2:1 arányban szerepel benne liszt és vaj (illetve kiegészülhet a tészta, tejjel, tejföllel, tojással és cukorral is), nem kell sok számolgatás ahhoz, hogy mennyi tésztára lesz szükségünk 1-2 kis pite elkészítéséhez.

Sütés nélküli desszertek

A legegyszerűbb dolgunk az olyan édességekkel lesz, mint a tiramisu, pohárkrémek és társaik. Mivel ezeknél nem is kell sütnünk, nem kell amiatt aggódnunk, hogy valami nem úgy sikerül a sütőben, ahogy azt szeretnénk.

Egy sütés nélküli receptet még eredeti mennyiségében is elég nehéz elrontani, hát még lekicsinyítve.

Készítsünk pohárkrémet egy kevés túróból, esetleg adhatunk hozzá gyümölcsöket, vagy babapiskótát. A tiramisuhoz hasonló rétegezett desszertek esetében pedig válasszunk egy kis tálat, majd abban készítsük el a saját bejáratú édességünket.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


További konyhai praktikák és ötletek:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Mirage étterem – Ahol a fővárosi minőség a vidékkel találkozik

A két éve felújításon átesett Mirage egy stílusos, mégis kellemes hangulatú étterem, a környék egyik legkiemelkedőbb vendéglátóhelye. A fürdőkomplexum vonzásában elhelyezkedő Mirage a Hotel Délibáb szálloda éttermeként nagyszabású célt tűzött ki maga elé: amellett, hogy ők a régió egyetlen széles választékú steak house-a, leendő degusztációs menüjükkel a fine dining iránt érdeklődő réteget is szeretnék magukhoz vonzani. Mint mondták, ez a 10 fogásos menü és a marhahúsuk az, ami valóban tükrözi azt a minőséget, amit ők képviselni akarnak a környéken és a hazai gasztronómiában egyaránt.

Címlapról ajánljuk

További cikkek