Egyre többet szorongunk a ránk zúduló negatív hírek miatt – ezt tehetjük ellene

Egyre több információ ér el minket, ami miatt egyre rosszabbul érezzük magunkat. A fiatalabbak és a nők nagyobb veszélyben vannak.

Az internet korában annyi információ zúdul ránk, amennyi nagyanyáinkat egész életükben nem érte el, ráadásul ezen információk nagy része nem is túl pozitív. Háborúk, járványok, politikai cselszövések, idegenfóbia, homofóbia és rasszizmus között pedig nagyon nehéz megőriznie az embernek a hidegvérét, és még nehezebb nem szorongani, ha olvassa és nézi, mi történik a világban.

Címstressz-rendellenesség

A jelenségnek már neve is van: a címstressz-rendellenesség (headline stress disorder), amit dr. Steven Stosny pszichológus nevezett meg a The Washington Post hasábjain. A szakember megfigyelései szerint egyre többen éreznek konstans szorongást és tehetetlenséget az egyre növekvő mennyiségű negatív hírek miatt. Stosny szerint a probléma főleg a női betegeit érintette, amit egy 2012-es kutatás meg is erősíthet: ebből ugyanis kiderül, hogy a nők tovább emlékeznek a negatív hírekre, mint a férfiak, akik hamarabb elfelejtik az ilyen problémákat. Ezen kívül sokkal hosszabb ideig adnak erősebb stresszreakciót az ilyen helyzetekre.

via GIPHY

Egy 2016-2017-es kutatás szerint az Egyesült Államokban az emberek stressz-szintje némileg megnövekedett, amiben nem lenne semmi különleges - azon kívül, hogy az évtizedben ez volt az első ilyen emelkedés, és egy 2019-es felmérés szerint különösen a politika, az egészségügy és a tömeges lövöldözések növelték az emberek stresszreakcióit. Az olyan témák, amelyek sokszor szerepeltek a hírekben (klímaváltozás, szexuális erőszak), szintén aggasztották az embereket.

A megkérdezettek nagy része (72%) úgy gondolta, hogy a média felfújja a híreket, és nem arányosan számol be a történésekről, és több mint a válaszadók fele vélekedett úgy, hogy érdeklik őket a hírek, és szeretnének is továbbra jól informáltak maradni, de a szalagcímek stresszelik őket. A legjobban a Z-generációsokat és az ezredfordulósokat érintette a szorongás. A legkevésbé az idősebb felnőtteket stresszelik a hírek.

A felnőttek 39 százaléka tudatosabban kevesebb hírt fogyaszt az elmúlt években.

Hogy mit lehet tenni mindez ellen?

Szakértők szerint a legjobb megoldás, hogy ha valaki megteheti, egy darabig ne nézzen és ne olvasson híreket, legalább is ne annyit, mint korábban. Ha néhány napig, esetleg néhány hétig csak a legfontosabb történésekről olvasunk, akkor egy kicsit csökkenhet a szorongás és a stressz szintje.

Ezeket olvastad már?

via

Hirdetés

Támogatott tartalom

Sütés-főzés kockázatok nélkül – így lehet füstmentes az ünnep

Hoppá, ez odaégett! Ugye veled is előfordult már hasonló az ünnepi kapkodásban? Nem vagy egyedül – az ünnepek során a sietség ugyanúgy rossz tanácsadó lehet, mint a rutin. Mindegy, hogy a gyakorlatlanság, a túlzott magabiztosság vagy egy rosszul értelmezett régi recept miatt sütöd túl kissé az ételt, az eredmény ugyanaz: nem lesz olyan egészséges, mint amilyen lehetne. Állj meg egy pillanatra még az ünnepek előtt, és gondold végig, mit tehetsz, hogy ne csak ízletesek, de táplálóak is legyenek az ünnepi finomságok.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Téli feltöltődés a büki termálvíz erejével

Képzeljük el a pillanatot, mikor a szobából vagy akár a medencéből szemléljük a szállingózó hópelyheket, és lelkünket a megnyugvás szelleme járja át. Az év legzordabb, mégis csodás időszakában megérdemlünk egy kis kényeztetést, finom falatokat, lágy illatokat és stresszoldó kezeléseket.

Legújabb receptek

Céklaravioli

Hideg előétel céklából nagyszerű ricottás-parmezános-citromhéjas töltelékkel, pont olyan, mint a legjobb olasz ravioli, csak még színesebb, ízletesebb. Nagyszerű lisztmentes ünnepi ...

Céklacarpaccio

Húsmentes carpaccio céklával. A hajszálvékony céklaszeleteket csodálatosan tálalhatjuk mandulaszósszal, zöldsalátával, csírával, magokkal, bogyós gyümölcsökkel, akár ...

3 napos mézeskalács-sajttorta

Egy igazi fűszeres karácsonyi finomság. A nevét azért kapta, mert a mézeskalácsok és a torta pihentetési ideje miatt 3 nap alatt készül el. Kóstoljátok meg! :)

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...