Egyre csökken az ember testhőmérséklete, és senki nem tudja, miért

Mind a fejlett világban, mind egy kiváló egészségéről híres dél-amerikai őslakos törzs tagjai között észrevehető, hogy az évek során egyre csökken az emberek testhőmérséklete.

Viszonylag hamar megtanulja mindenki, hogy 37 Celsius-fok felett hőemelkedésünk van, 38 felett pedig lázunk – de lehet, hogy a dédunokáinknál már teljesen mások lesznek a határértékek, kiderült ugyanis, hogy az emberi testhőmérséklet az évek során folyamatosan csökken. A közelmúltban két kutatás is kimutatta, hogy ez a tendencia létezik, csak azt nem sikerült kideríteni, hogy miért is lehet így, és milyen tempóban jelentkezik ez a csökkenés.

Az egészséges testhőmérsékletet Carl Reinhold August Wunderlich német tudós határozta meg még 1851-ben, ő úgy gondolta, hogy nagyjából 36,8 Celsius-fokos egy átlagember teste. Azt azért már eddig is sejtettük, hogy ez a majdnem 37 fokos hőmérséklet nincs kőbe vésve, sok minden függ például attól, hogy valaki mennyi idős, milyen nemű, merre él, sőt, még attól is, hogy milyen munkát végez. A fiataloknak és a nőknek magasabb a testhőmérsékletük, ugyanez a helyzet azokkal is, akiken több a felesleg, és mindenkinek melegebb a teste a nap későbbi óráiban. Egy ember testhőmérséklete a nap folyamán egyébként is folyamatosan változik. A 36,8 Celsius-fok helyett inkább a 36,6 fok a reálisabb, ezt már egy korábbi brit tanulmány is kimutatta.

getty

Csakhogy folyamatos csökkenés mutatkozik az elmúlt évszázadok során, sőt, már akár az elmúlt húsz évben is. A Stanford Egyetem kutatása szerint például Wunderlich számításai nem voltak hibásak, csak egy korábbi állapotot mutattak, ami azóta megváltozott. A kutatásból kiderült, hogy az 1800-as évektől kezdve a férfiak testhőmérséklete évtizedenként egy folyamatos 0,03 fokos csökkenést mutatott, ez összesen a kutatási adatgyűjtés kezdete óta 0,59 Celsius-fokot jelent. Ugyanez a helyzet a nőknél, csak ott 0,32 Celsius-fokot csökkent a testhőmérséklet az 1890-es évek, azaz az adatgyűjtés kezdete óta.

A frissebb kutatás az amazóniai tsimanéket vizsgálta, ez egy híresen egészséges őslakos törzs Amazónia bolíviai részén. Náluk is kimutatták, hogy az adatgyűjtés 2001-es kezdete óta igen gyorsan, évente 0,05 Celsius-fokkal csökkent a népcsoportnál a testhőmérséklet. Még akkor is maradt ez az eredmény, ha a törzs legegészségesebb felső tíz százalékát vizsgálták.

Egyelőre nem tudni pontosan, hogy mi az oka ennek a folyamatos csökkenésnek, valószínűleg ahhoz lehet köze, hogy az életkörülményeink folyamatosan javultak, egészségesebbek vagyunk, mint régen, valamint a gyógyszerek és az egészségügy fejlődése állnak a háttérben.

Ezeket olvastad már?

Forrásaink voltak.

Szerző: Stuth-Nagy Niki

Hirdetés

Támogatott tartalom

Sütés-főzés kockázatok nélkül – így lehet füstmentes az ünnep

Hoppá, ez odaégett! Ugye veled is előfordult már hasonló az ünnepi kapkodásban? Nem vagy egyedül – az ünnepek során a sietség ugyanúgy rossz tanácsadó lehet, mint a rutin. Mindegy, hogy a gyakorlatlanság, a túlzott magabiztosság vagy egy rosszul értelmezett régi recept miatt sütöd túl kissé az ételt, az eredmény ugyanaz: nem lesz olyan egészséges, mint amilyen lehetne. Állj meg egy pillanatra még az ünnepek előtt, és gondold végig, mit tehetsz, hogy ne csak ízletesek, de táplálóak is legyenek az ünnepi finomságok.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Téli feltöltődés a büki termálvíz erejével

Képzeljük el a pillanatot, mikor a szobából vagy akár a medencéből szemléljük a szállingózó hópelyheket, és lelkünket a megnyugvás szelleme járja át. Az év legzordabb, mégis csodás időszakában megérdemlünk egy kis kényeztetést, finom falatokat, lágy illatokat és stresszoldó kezeléseket.

Legújabb receptek

Dubaji csoki

A dubaji csoki most óriási őrület, úgyhogy muszáj volt kipróbálnunk, hogy valóban felér e a hírnevéhez.

Egyszerű francia hagymaleves

Csak a franciák olyan ügyesek és leleményesek, hogy az egyszerű vöröshagymából ízes, karakteres és komfortos levest tudjanak varázsolni. Szerencsére, az alábbi recept birtokában, ...

Céklaravioli

Hideg előétel céklából nagyszerű ricottás-parmezános-citromhéjas töltelékkel, pont olyan, mint a legjobb olasz ravioli, csak még színesebb, ízletesebb. Nagyszerű lisztmentes ünnepi ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...