Egyél úgy, ahogy a görögök!

Európán belül Görögországban a legmagasabb az átlag életkor. Vajon mi a titkuk? A  jó minőségű, friss alapanyagok? A hosszan elnyúló étkezések? Megmutatjuk, tartsatok velünk!

A múlt héten már tettünk egy rövid látogatást a görög konyhában – most visszatérünk, és pontosabban megnézzük, hogyan étkeznek a görögök, mit kóstoljunk meg, ha ott vagyunk, és mivel készüljünk, ha otthon akarjuk a barátainkat meglepni egy igazi görög vacsorával!

Együtt a legjobb! Akárcsak az ókorban, a görögöknél az étkezés még most is fontos társadalmi eseménynek minősül. Nemcsak ünnepkor, hanem egy átlagos estén is akkor boldog mindenki, ha a család és a barátok összegyűlnek, hogy együtt zárják a napot egy éjszakába nyúló, beszélgetésekkel tarkított vacsorával.

A reggeliből általában nem csinálnak nagy ügyet. Akárcsak a többi mediterrán országban, itt is kávéból és valamilyen péksüteményből áll. Különbség azonban, hogy a görögök sós péksütiket is szívesen fogyasztanak ilyenkor. A különböző, friss zöldségekkel és sajtokkal töltött pitéket minden pékségben találunk – érdemes minden nap másikat megkóstolni!

Striftopita

Egy másik kedvenc sós pite, nagy variációs lehetőséggel. Lehet egyéni kis csigákat tekerni belőle, és a tölteléket is választhatjuk ízlés szerint (édes túrós, vagy fetás-spenótos ...

Ciprusi almás-diós

A konyhát vanília, fahéj, almaillat lengi be, készül a nagyi almás pitéje, a gyerekek előbújnak a komputer mellől, "van itthon vaníliafagyi"...? A süti magában is nagyon finom, de ...

Ebédre valami könnyedet fogyasztanak – ilyenkor nincs órákon át tartó étkezés. Egyrészt, mert a nagy melegben nem lehet nehéz ételeket fogyasztani, másrészt, mert a szieszta sem esik jól túltelített hassal. A szieszta ugyanis szent és sérthetetlen – az élet megáll délután kettő és öt között. A vacsora későn kezdődik, este nyolc előtt semmiképp, de nyáron, ha nagyon meleg van, gyakran kitolódhat pár órával. Ilyenkor a család és a barátok összegyűlnek, otthon vagy egy közeli étteremben. A görög éttermeknek több típusa van – tavernába menjünk, ha hús- és halételekre vágyunk, uzeriba, ha halakra és halas fogásokra, és esztiatoriba, ha klasszikus étterembe kívánkozunk, és ha főként az előételek és falatkák izgatják a fantáziánkat. A görög vacsora egyik legizgalmasabb része a falatka.

Akárcsak a spanyol tapas, a görög meze is szinte bármiből készülhet, lényeg, hogy friss és ízletes legyen, és elég lassan lehessen fogyasztani egy jóízű beszélgetéshez. Ilyenkor kerülnek az asztalra a különböző sajtok, kitűnő olívaolajban marinált zöldségek, magvak, zöldségkrémek, friss saláták, lencse- és babköretek, kagylók, halfalatkák. Az egytálételek általában felváltva tartalmaznak zöldséget, húst és szószt. Ezeket nemritkán már reggel elkészítik, megsütik, amíg nem tombol a hőség, vacsoraidőben csak újramelegítik. A húsok és a halak kedvelt elkészítési módja a roston és nyárson sütés – leginkább bárányt, juhot, szárnyast és marhát fogyasztanak, a sertés a nagy meleg – na meg, az 500 évig tartó török elnyomás miatt egyáltalán nem jellemző.

Zöldkagyló görög módra

Korfu déli csücskén, egy halászfaluban, nevezetesen Petritiben ettünk ilyen kagylót, amit azt hiszem soha nem fogunk elfelejteni! :) Napfény, tenger, a víz sós illata, egy kis vendéglő a ...

Tzatziki

Ha máshol nem is, de a gyrosban bizonyára mindenki találkozott már ezzel a görög vagy török előétellel. A hozzá való joghurt eredetileg juhtejből vagy kecsketejből készül, ennek ...

Igazi görög gyros házilag

Mielőtt feltettem volna a receptet, láttam, hogy már van 32 belőle, aztán figyelmesen elolvastam mindegyiket... Erőspista, ketchup, pörkölt, aprópecsenye, zöldborsó, savanyú uborka, ...

Dakos

Ha Dakos, akkor Kréta... a második kedvenc nagyszigetem Ciprus után. Nem véletlenül a krétai konyha az alapja a legegészségesebb életmódnak... a mediterrán diétának. Egy kis darab ...

A görög étkezésekkor a hangsúly mindig a kiváló alapanyagokon, friss fűszereken, egyszerű elkészítési módokon és a lassú, élvezetteljes elfogyasztáson van. Bár Görögországban főleg a perzsa és török idők emlékeként készítenek édességeket, nem jellemző, hogy minden étkezést ezzel zárjanak. A híres jeges kávé, a frappé azonban mindennapos vendég – ha nem is vacsora után, de két étkezés között gyakran fogyasztják.

Görög citromos pite

2011 nyarán Görögországban, Sartin dolgoztam egy étteremben. Ott volt szerencsém megkóstolni ezt a süteményt, ami azóta is az egyik kedvenc édességem. Nem csömör, nagyon frissítő és ...

Olívaolajos-mogyorós keksz

Imádom az olívaolajat mindenféle formában: magában, salátán vinaigrette-ként, zamatos paradicsomra permetezve stb., és ebben a tortában. Ismét egy újabb szokatlan megjelenése következik ...

Görög frappé

2011. nyarán Görögországban dolgoztam egy étteremben, ott tanultam meg az igazi frappé receptjét, ami nem is hasonlít a nálunk ismert jegeskávéhoz (tejeskávé vaníliafagylalttal). Mivel ...

Vacsorához általában bor dukál. A görög borok a magyar utazó számára először édeskésnek tűnhetnek, de meg lehet tanulni, hogyan fogyasszuk! Az igazi görög étkezéshez ugyanakkor az ánizsos, fehér színű ital, az ouzo is hozzátartozik. Ha ott járunk, el ne felejtsük kipróbálni!

A rovat korábbi cikkeit itt találjátok >>

Gyors vacsora a bruscetta titkai >>

Kedvencünk, a görög konyha >>

Hirdetés

Támogatott tartalom

Hirdetés

Receptverseny

MUM, de jó! Bosch Ünnepváró Receptverseny indul

Van egy ünnepi recepted, aminek az elkészítéséhez több konyhai eszközt is használsz? Minél izgalmasabb a folyamata, annál nagyobb az esélyed, hogy nyerj egy Bosch konyhai robotgépet a most induló receptversenyünkön, görgess, és nézd meg a részleteket!

Legújabb receptek

Panettone cukorbetegeknek

A kalács tésztája nagyon könnyű és laza annak ellenére. hogy tönkölyliszttel készült. Ünnep előtt pár nappal megsüthetjük, majd száraz, hűvös helyen konyharuhával letakarva ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...