Egyél sajtot, és igyál Követ!

Nem, nem viccelünk! Mi múlt héten megtettük a Pagonyban - Követ ittunk, és nem győztünk ájuldozni. Egy estére Budára költözött a Káli-medence.

Káli-medence a Pagonyban

A Pagony Facebook-oldalán az alábbi szöveggel invitáltak bennünket:

"Lassan itt az ősz, a hűvösödő esték könnyebben telnek egy-két pohár bor mellett. Két kiváló borász hozza el ajánlatát személyesen a Pagonyba ezen az estén, kiegészülve Pettenkoffer Viki csodálatos sajtjaival, mandulával, egyéb vulkanikus finomságokkal."

Nem tudtuk, mire számíthatunk és mennyien lesznek, hogy esélyes-e, hogy csak a sajtó lesz jelen, vagy meghitt családi-baráti körben zajlik majd az este, de végül meglehetősen ideálisan a kettő között alakult a helyzet.

Egy óriási (egyébként borosdobozokból eszkábált) pultnál állt a két borász: Pállfy Gyula (Pálffy szőlőbirtok és pince) és Szabó Gyula (Káli Kövek borászat), akik készségesen töltötték boraikat a jónépnek, miközben pedig örömmel meséltek róluk. Igyekeztük hát végigkóstolni a repertoárt, így befizettünk néhány kisebb és nagyobb kóstolókörre.

Káli-medence a Pagonyban

A listán a következők szerepeltek: Káli Kövek rizling, Rezeda olaszrizling, Szentbékkálla szürkebarát és Szentantalfa Rajnai rizling – nevüket természetesen mind arról a településről kapták, ahonnan a szőlő származik.

Az elképesztően könnyed rizling és a Szentbékkálla szürkebarát véleményem szerint mindent vitt. Ajánlom mindenkinek, aki szereti a jó borokat. Kereskedelmi forgalomban nem kaphatóak - csak Köveskálon, és a Bortársaságnál illetve néhány étterem itallapjáról juthatunk hozzájuk.

Káli Kövek borászat

Akad még egy eldugott kis hely, ahol megkóstolhatjuk az említett borokat: ez nem más, mint a Frankie's Food Truck a Római parton, ahova szintén mindenképp érdemes ellátogatni, míg jó az idő. Egy jó nagy dunaparti séta után jól esik náluk egy-két falat. A kis családi vállalkozást ketten viszik: Frankie és kedves felesége, Kriszta. A jó borok – például a Káli Kavics – mellett a csodás falatokban szintén nincs hiány. (A Káli kavicsból egyébként bodzaspriccet is készítenek!) A hátszínes, kolbászos és csirkemelles grillszendvicsek mellett bruschetta, chili con carne és még sok más finomság is vár ránk náluk! Azonban nemsokára úgy helyre költöznek, hogy pontosan hova, azt a facebook-jukról megtudhatjátok majd.

Frenkie's Food Truck

De térjünk is vissza a borokra: a Pálffy pincészetből a Királyi olaszrizlinget, a Királyi furmintot, a Törökugrató rosét és a Cabernet sauvignont kóstolhattuk meg. A rosé gyümölcsös, már-már málnaszörpre emlékeztető íze illetve illata, és a cabernet testes, inkább téli estékhez illő ízvilága is teljesen magával ragadott bennünket.

Pálffy pince

Persze a sok nedű mellett jólesett pár falat, amit Pettenkoffer Viktóriának köszönhettünk. Viktória sajtjai szintén a Káli-medencéből érkeztek hozzánk a családi vállalkozásból, amely igen változatos sajtokat kínál.

A sajttálon egyébként natúr kecskesajt, borsos kecskeparenyica, füstölt chilis tehénsajt, mediterrán parenyica, Istvándi mangalica parasztsonka, kékkúti dió, mandula és szőlő kapott helyet.

Pettenkoffer sajttál

A lista magáért beszél, így aki lecsúszott a múlt heti eseményről, keresse fel őket oldalukon, illetve személyesen, mert beszélhetünk akár a borokról, akár a sajtokról vagy Frankie falatozójáról, egyiket sem érdemes kihagyni!

Legújabb receptek

Sós vendégváró szelet

Ünnepekkor nagy siker szokott lenni a hidegtál, vagy valamilyen más vendégváró. Ez egy egyszerűen elkészíthető, mutatós sós szelet, amibe ízlés szerint cserélgethetjük a ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

A Lindt sem akar lemaradni: ennyiért adja dubaji csokiját

Az internetsztár dubaji csokit lassan senkinek sem kell bemutatnunk, hiszen ez az a közel-keleti édesség, ami nálunk is egyre keresettebb. A hazai cukrászdák is igyekeznek felvenni a versenyt az édességgyártókkal, sorra dobják piacra saját dubaji csokijukat. A Lindt is így tett, lássuk, mennyibe kerül a limitált kiadású csokoládé náluk!

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...