Egyébként itt nálunk, Magyarországon elsősorban a kék mák a sláger, míg például az indiai konyhában a fehér mák a nyerő. De Európában korántsem csak mi vagyunk nagy mákrajongók, a csehek, szlovákok, lengyelek, románok, litvánok, ukránok, szerbek és horvátok mind komolyan foglalkoznak ezzel az alapanyaggal, és persze a zsidó konyha egyik legnagyobb kedvencéről, a flódniról sem feledkezhetünk meg, ha az ikonikus mákos desszertekről értekezünk.
A mák egyébként Közép-Ázsiából származik, történészek szerint már a neandervölgyi ember is használta – vélhetően fájdalomcsillapításra. A Kr.e. 4000-ből származó, eufórikus boldogságot ábrázoló sumér rajzokból is inkább az tűnik ki, hogy a mák gubójából készült italt fogyasztották, nem magát a magot. Az ókori görögök és a rómaiak kenyérbe sütötték és mézzel keverve fogyasztották, a magjából sajtolt olajat saláták, mártások ízesítésére használták – és használják még ma is. A hidegen sajtolt mákolaj világossárga, enyhén kesernyés ízű. Hagyományosan a mákot csigapréssel, hidegen sajtolják, majd hordókban ülepítik, végül palackozzák.
Források szerint mi a szlávoktól vettük át a máktermesztést. Felénk a mákos tészta a karácsonyi vacsora legrégebbi étele; a néphiedelem szerint a mákszemek sokasága a gyarapodást, a termékenységet és a jólétet szimbolizálja. A mákos tészta ünnepi utódja később a bobajka lett; már az első, 1695-ben kiadott magyar nyelvű nyomtatott szakácskönyvben is megtaláljuk a mákos guba – vagy ahogyan a könyvben szerepel: lőnye – receptjét.
Európa nyugati részein szinte csak péksütemények tetején futhatunk bele egy-egy szembe – ott is inkább csak díszítés vagy kuriózum gyanánt; gyanúsan méregetik a hírhedt alapanyagot, ami persze teljesen alaptalan, hiszen maga a mag fogyasztása teljesen biztonságos, sem eufóriás állapotot, sem drogfüggőséget nem okoz, bár az valóban igaz, hogy nagyobb mennyiségű mákfogyasztás után a vizeletből kimutatható valamennyi ópiát. De lássuk, melyek azok az desszert összetevők, amelyekkel nagyon klassz kis párost alkot a mák.
Az erdei gyümölcsök
A bogyós gyümölcsök a maguk természetességével igazán jól kiegészítik a mákot. Főleg télen, amikor a friss gyümölcsből nem jut olyan sok a mindennapokban. Egy feketeribizlis máktorta igazán lélekmelegítő lehet a hosszú téli napokon, és nem mellesleg még az immunrendszerre is jó hatással van.
A fehércsoki
A fehércsoki és a mák találkozása látványnak sem utolsó, hiszen a parányi mákszemek gyönyörűen érvényesülnek a fehér masszában, de ízben is tudnak újat mutatni. Valami frissítő gyümölccsel, például meggyel pedig aztán végleg totál verhetetlenek.
Csokoládé
Mi az, aminek nem áll jól a csoki? Létezik egyáltalán ilyen dolog? Ha létezik is, a mák biztosan nem ilyen. Egy táblás csoki, amelyben mák van, igazán képes visszaadni a mák finom és jellegzetes ízét, így aki nagyon szereti a mákot, csokiba „ágyazva” még inkább élvezheti azt.
Mentes desszertek
Mivel a mák – a hiedelemmel ellentétben – meglehetősen ártatlan összetevő, nagyon jól passzol a mentes desszertekbe is. Mind az ízhez, mind az állaghoz nagyon sokat tud hozzáadni, ezért is olyan kedvelt alapanyag a mentes cukrászatban.
Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!
- A cikk a BOLO.HU együttműködésével jött létre.
Ezeket olvastad már?
#HÁZICSEMEGE: Hétforrás Birtok
Máriahalmon, egy kedves családi vállalkozásból kerülhetnek az otthonodba és a konyhádba a leggondosabban, őszinte odafigyeléssel előállított tejtermékek.
NosaltyA bejgli, a hókifli és a linzer: a verhetetlen karácsonyi...
Csak esszük és esszük őket, amíg el nem jutunk arra a pontra, hogy néhány hónapig rájuk sem bírunk nézni. Lássuk, hogyan lettek ezek a klasszikusok a karácsonyi szezon verhetetlen kedvencei.
NosaltyKrémes, édes, egészséges...ez a csodás GESZTENYE!
Az ősz egyik legkedvesebb tevékenysége, amikor vadgesztenyét gyűjtünk a gyerekekkel, aztán mindenféle kedves bábút készítünk belőle. A másik pedig a télhez és a vadgesztenye társához, de nem rokonához, a szelídgesztenyéhez kapcsolódik: a belőle készülő édes és sós ételek nemcsak finomak, hanem egészségesek is. Mutatjuk, miért!
Szekeres Dóra#HÁZICSEMEGE: Mamka lekvár
Egy üveg lekvár a napsugarak, a föld, a növények ízét és zamatát zárja magába, és önmagában is isteni, de a süteményeket is egy új szintre emeli. A Mamka házi és adalékanyagmentes lekvárokat, szörpöket, eceteket és más finomságokat készít, amikkel tökéletes lehet az ünnepi menü.
Szász Nóri