Egyél mákot, hogy legyen mákod! – Minden, amit a fekete szemekről tudni érdemes

A mák, bár nagyon sok magyar ételnek is összetevője, igazi nemzetközi kedvenc. Ha babonásak vagyunk, vagy egyszerűen csak nem szeretnénk még véletlenül sem a szerencsénk elrontói lenni, az év első napjaiban jó, ha minél több mákot fogyasztunk, mert a népi hiedelem szerint szerencsét hoz.

Egyébként itt nálunk, Magyarországon elsősorban a kék mák a sláger, míg például az indiai konyhában a fehér mák a nyerő. De Európában korántsem csak mi vagyunk nagy mákrajongók, a csehek, szlovákok, lengyelek, románok, litvánok, ukránok, szerbek és horvátok mind komolyan foglalkoznak ezzel az alapanyaggal, és persze a zsidó konyha egyik legnagyobb kedvencéről, a flódniról sem feledkezhetünk meg, ha az ikonikus mákos desszertekről értekezünk.

A mák egyébként Közép-Ázsiából származik, történészek szerint már a neandervölgyi ember is használta – vélhetően fájdalomcsillapításra. A Kr.e. 4000-ből származó, eufórikus boldogságot ábrázoló sumér rajzokból is inkább az tűnik ki, hogy a mák gubójából készült italt fogyasztották, nem magát a magot. Az ókori görögök és a rómaiak kenyérbe sütötték és mézzel keverve fogyasztották, a magjából sajtolt olajat saláták, mártások ízesítésére használták – és használják még ma is. A hidegen sajtolt mákolaj világossárga, enyhén kesernyés ízű. Hagyományosan a mákot csigapréssel, hidegen sajtolják, majd hordókban ülepítik, végül palackozzák.

Források szerint mi a szlávoktól vettük át a máktermesztést. Felénk a mákos tészta a karácsonyi vacsora legrégebbi étele; a néphiedelem szerint a mákszemek sokasága a gyarapodást, a termékenységet és a jólétet szimbolizálja. A mákos tészta ünnepi utódja később a bobajka lett; már az első, 1695-ben kiadott magyar nyelvű nyomtatott szakácskönyvben is megtaláljuk a mákos guba – vagy ahogyan a könyvben szerepel: lőnye – receptjét.

Európa nyugati részein szinte csak péksütemények tetején futhatunk bele egy-egy szembe – ott is inkább csak díszítés vagy kuriózum gyanánt; gyanúsan méregetik a hírhedt alapanyagot, ami persze teljesen alaptalan, hiszen maga a mag fogyasztása teljesen biztonságos, sem eufóriás állapotot, sem drogfüggőséget nem okoz, bár az valóban igaz, hogy nagyobb mennyiségű mákfogyasztás után a vizeletből kimutatható valamennyi ópiát. De lássuk, melyek azok az desszert összetevők, amelyekkel nagyon klassz kis párost alkot a mák.

BOLO.HU

Az erdei gyümölcsök

A bogyós gyümölcsök a maguk természetességével igazán jól kiegészítik a mákot. Főleg télen, amikor a friss gyümölcsből nem jut olyan sok a mindennapokban. Egy feketeribizlis máktorta igazán lélekmelegítő lehet a hosszú téli napokon, és nem mellesleg még az immunrendszerre is jó hatással van.

A fehércsoki

A fehércsoki és a mák találkozása látványnak sem utolsó, hiszen a parányi mákszemek gyönyörűen érvényesülnek a fehér masszában, de ízben is tudnak újat mutatni. Valami frissítő gyümölccsel, például meggyel pedig aztán végleg totál verhetetlenek.

Csokoládé

Mi az, aminek nem áll jól a csoki? Létezik egyáltalán ilyen dolog? Ha létezik is, a mák biztosan nem ilyen. Egy táblás csoki, amelyben mák van, igazán képes visszaadni a mák finom és jellegzetes ízét, így aki nagyon szereti a mákot, csokiba „ágyazva” még inkább élvezheti azt.

BOLO.HU

Mentes desszertek

Mivel a mák – a hiedelemmel ellentétben – meglehetősen ártatlan összetevő, nagyon jól passzol a mentes desszertekbe is. Mind az ízhez, mind az állaghoz nagyon sokat tud hozzáadni, ezért is olyan kedvelt alapanyag a mentes cukrászatban.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!

  • A cikk a BOLO.HU együttműködésével jött létre.

Ezeket olvastad már?

Krémes, édes, egészséges...ez a csodás GESZTENYE!

Az ősz egyik legkedvesebb tevékenysége, amikor vadgesztenyét gyűjtünk a gyerekekkel, aztán mindenféle kedves bábút készítünk belőle. A másik pedig a télhez és a vadgesztenye társához, de nem rokonához, a szelídgesztenyéhez kapcsolódik: a belőle készülő édes és sós ételek nemcsak finomak, hanem egészségesek is. Mutatjuk, miért!

Szekeres Dóra

#HÁZICSEMEGE: Mamka lekvár

Egy üveg lekvár a napsugarak, a föld, a növények ízét és zamatát zárja magába, és önmagában is isteni, de a süteményeket is egy új szintre emeli. A Mamka házi és adalékanyagmentes lekvárokat, szörpöket, eceteket és más finomságokat készít, amikkel tökéletes lehet az ünnepi menü.

Szász Nóri
Hirdetés

Támogatott tartalom

Tartós árcsökkentés: 2021-es árakkal találkozhatsz az ALDI-ban

2024. november 21-től illetve 28-tól 57 közkedvelt zöldség, gyümölcs és friss hús árát tartósan csökkentettük, hogy valódi segítséget nyújtsunk a magyar családok számára. Az a célunk, hogy a mindennapi bevásárlást pénztárcabarátabbá tegyük – nemcsak az ünnepek előtt, hanem hosszabb távon is, hiszen a kedvező árak a karácsonyi szezon után is megmaradnak.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Elkészítettük a Bosch „MUM, de jó!” Ünnepváró Receptverseny első helyezettét,...

Lezárult a Bosch Ünnepváró Receptversenye, amire több, mint 140 recept érkezett. A három dobogós helyezés mellett egy különdíjat is kiosztottunk lelkes feltöltőink között. Az első helyet Judit69 nevű felhasználónk nyerte adventi kalácsával. A receptet a Bosch háziasszonyával, “Fűszeres” Bodrogi Eszterrel mi is elkészítettük, miközben leteszteltük a verseny főnyereményét, a Bosch MUM 5 konyhai gépet. A végeredmény egy szaftos, álompuha kalács lett, amely gyors finomság karácsonyra, mégis egyedi, ötletes és mutatós az ünnepi asztalon.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...