Munkám során nagyon sokszor találkozom azzal az elképzeléssel, hogy fogyni vágyás idején tilos - a banán és a zöldborsó mellett - a kukorica. Eleve nem nagyon hiszek abban, hogy valami 100%-ban tilos, hiszen ha ésszel közelítjük meg a fogyásunkat, és az egész életünkre szóló egészséges életmód kialakítását célozzuk meg, akkor nem sok tetejét látom annak, hogy valamit örökre megtiltsunk. (Fennálló krónikus betegségek mellett ez persze más kérdés, de ott is személyre kell szabni a korlátozásokat.) Egy megfelelően összeállított, kiegyensúlyozott testtömeg-csökkentő programban lehet helye a banánnak, a zöldborsónak, és a kukoricának is.
A nyár a zsenge, csöves kukorica szezonja, és bár én szeretem a konzerv változatokat is, azért a kettő ég és föld. Szezonban - annak is leginkább az elején, amikor még nagyon zsengék a szemek - igyekszem rendszeresen enni, leginkább egyszerűen főzve, sósan szeretem.
Való igaz, hogy a növényi alapanyagok között a kukorica relatív magas energiatartalmúnak számít, hiszen 100 g kukorica (ez már csak maga a szem, a csőről leszedve) ~86 kcal, és 19 g szénhidrátot tartalmaz. Értékes növényi fehérjetartalma 3 g/100 g, ami miatt a vegetáriánus, vegán étrendekbe is érdemes rendszeresen beilleszteni. Természetes cukortartalma miatt édes ízű, ennek felszívódását lassítja élelmirosttartalma. Gazdag B-vitaminokban, C-vitaminban, magnéziumban, foszforban, cinkben, káliumban és antioxidánsokban.
Egy közepes méretű cső kukorica kb. 100-120 g elfogyasztható kukoricaszemet jelent - így jól beilleszthető pl. egy 1400-1500 kcal-os fogyókúrás, vagy akár a 160 g szénhidrátos étrendbe uzsonnára. Ennek megfelelően pl. tökéletes strandkaja-választás, sokkal jobb opció, mint egy nagy, habos jegeskávé vagy egy kis adag sültkrumpli.
A legegyszerűbb (és legkalóriaszegényebb) elkészítési módja a főzés, de ha ezt már meguntad, vagy valami különlegesebbre vágysz, esetleg a vendégeidet szeretnéd elkápráztatni a grillpartin, akkor elkészítheted grillrácson sütve is (akár natúr vagy különleges fűszerekkel megszórva). Emellett isteni salátaalapanyag is, sült halak, húsok, nyársonsültek mellé tökéletes köret lesz (persze ne a majonézes verziót válaszd!). Egy jó fűszeres kukoricakrémleves pedig akár hidegen is fogyasztható - egy könnyű nyári vacsorához nem is kell ennél több!
Energia- és szénhidráttartalmát mindig számítsd be a napi bevitelbe, kísérd értékes fehérjékkel, hogy lassítsd a szénhidráttartalma felszívódását - és ha ezeket észben tartod, akkor bátran fogyaszthatod ezt a csodás növényt!
Ezeket olvastad már?
Kevesebb szénhidrátot ennél a nyáron? Ezekre figyelj, ha jól szeretnéd...
Nyáron is figyelnél az egészségedre, vagy épp nem szeretnéd a nyaralást plusz kilókkal zárni? Tippek a nyári szénhidrátbevitel kordában tartására.
Bodon Judit dietetikus3+1 ok, hogy sok cukkinit egyél – No.1: a fogyásban...
Ilyenkor a legjobb, a legzsengébb sokunk kedvenc zöldsége, a cukkini. Szerintem érdemes gyakran fogyasztani - ezerféle egészséges fogást összedobhatunk belőle.
Bodon Judit dietetikusEzért butaság, ha este 6 után nem eszel – 3+1...
Vajon tényleg tuti megoldás a fogyásra, ha este 6 után nem eszünk? Dietetikus szakértőnk véleménye.
Bodon Judit dietetikus11 csodás kukoricasaláta 300 kalóriából
Dobjuk fel a tél végét színes - fogyókúrába is beilleszthető - köretekkel: készítsünk kukoricasalátát ebédre hús-, halételeink mellé!
Bodon Judit dietetikusCímlapkép: Getty Images