Eredete többféle hagyományra vezethető vissza
Egy biztos, hogy a mákos tekercs Közép-Európában Lengyelországtól a Balkánig népszerű, de van orosz, dán, olasz és izraeli változata is. A bejglikészítés hagyományai leginkább Lengyelországban és hazánkban vannak jelen. A mák bőséget, gazdagságot, termékenységet hoz, a dió kiváló a rontások ellen.
Hazánkban a 19. században terjedt el
Czifrai István Magyar nemzeti szakács-könyvében 1830-ban “Posonyi finom mákos kaláts” néven szerepelt, és fokozatosan vált népszerűvé karácsonyi süteményként.
Régen a bejglisütés egész napos program volt
Megtörték a diót, ledarálták a mákot és a diót, meggyúrták és kinyújtották a tésztát, majd megsütötték a tekercseket. A bejgli a reformkonyhát sem hagyta nyugodni, sokan fáradoznak azon, hogyan lehet alacsonyabb kalóriatartalmú változatot készíteni. Van tönköly és csökkentett szénhidráttartalmú lisztes változata, a tölteléket pedig különféle cukorpótlókkal ízesítik.
Ha már sütés
Sütés előtt érdemes jó mélyen megszurkálni egy-két helyen, egész az aljáig. Ez segíti a tésztát a lélegzésben, a lyukakon pedig távozik a felesleges gőz. Mindez, azért fontos, mert így elkerülheted, hogy a bejgli megrepedjen, a töltelék pedig kifolyjon.
Német szóból származik a név
A bejgli neve a német 'beugen', azaz hajlítani igéből ered, ami a készítésére utal, valamint arra, hogy a németeknél patkó formában sütötték ezt a csemegét.
Beigli vagy bejgli?
Persze semmi sem történik, ha nem megfelelő módon írjuk le, de helyesen a bejgli pontos j-vel írandó - így szerepel a helyesírási kéziszótárban is.
Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!
Ezeket olvastad már?
Mondunk 8 érvet, miért használj IGAZI kakaóport
A kakaóport többnyire sütéshez használjuk, vagy önmagában, tejjel fogyasztjuk. Most meggyőzünk arról, miért érdemes minél többször belecsempészni a hétköznapokba.
Németh OrsiEláruljuk, szerintünk mi a tökéletes, pihe-puha MÉZES KRÉMES 6 titka
Indul a karácsonyi sütidömping, a következő hetekben igyekszünk tippeket adni nektek a tökéletes desszertek elkészítéséhez. Szeretnéd megsütni a legjobb mézes krémest? Akkor most jól figyelj!
NosaltyA mesterséges édesítőktől még éhesebbek leszünk
Az édesítőszerek hatást gyakorolnak arra, hogy testünk hogyan használja fel a cukrot.
Kessel Krisztina4 ok, amiért odavagyunk a kamillateáért
Elmondjuk, miért érdemes kamillateát tartani és fogyasztani otthon.
Jenei Gréta