Egy kis BEJGLItörténelem: mondunk 6 érdekességet a karácsony főszereplőjéről

Örök klasszikus, ami nélkül tényleg nincs karácsony: ez a bejgli. Diós, mákos, gesztenyés, az ünnepi asztalról egészen biztosan nem hiányozhat legalább egyféle változata. Most mondunk róla pár érdekességet.

Eredete többféle hagyományra vezethető vissza

Egy biztos, hogy a mákos tekercs Közép-Európában Lengyelországtól a Balkánig népszerű, de van orosz, dán, olasz és izraeli változata is. A bejglikészítés hagyományai leginkább Lengyelországban és hazánkban vannak jelen. A mák bőséget, gazdagságot, termékenységet hoz, a dió kiváló a rontások ellen.

Hazánkban a 19. században terjedt el

Czifrai István Magyar nemzeti szakács-könyvében 1830-ban “Posonyi finom mákos kaláts” néven szerepelt, és fokozatosan vált népszerűvé karácsonyi süteményként.

Régen a bejglisütés egész napos program volt

Megtörték a diót, ledarálták a mákot és a diót, meggyúrták és kinyújtották a tésztát, majd megsütötték a tekercseket. A bejgli a reformkonyhát sem hagyta nyugodni, sokan fáradoznak azon, hogyan lehet alacsonyabb kalóriatartalmú változatot készíteni. Van tönköly és csökkentett szénhidráttartalmú lisztes változata, a tölteléket pedig különféle cukorpótlókkal ízesítik.

A diós és mákos bejgli receptjéért kattints a képre!

Ha már sütés

Sütés előtt érdemes jó mélyen megszurkálni egy-két helyen, egész az aljáig. Ez segíti a tésztát a lélegzésben, a lyukakon pedig távozik a felesleges gőz. Mindez, azért fontos, mert így elkerülheted, hogy a bejgli megrepedjen, a töltelék pedig kifolyjon.

Német szóból származik a név

A bejgli neve a német 'beugen', azaz hajlítani igéből ered, ami a készítésére utal, valamint arra, hogy a németeknél patkó formában sütötték ezt a csemegét.

Beigli vagy bejgli?

Persze semmi sem történik, ha nem megfelelő módon írjuk le, de helyesen a bejgli pontos j-vel írandó - így szerepel a helyesírási kéziszótárban is.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!

Ezeket olvastad már?

Forrásunk volt.

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...