Egres, köszméte, piszke: a pompás savanykás gyümölcs élettani hatásai + receptek

Köszméte, pöszméte, büszke, piszke, egres...te milyen néven ismered? És szereted? Vagy csak szószként találkoztál vele? Pedig érdemes eszegetni magában is!

A köszméte, azaz az egres a magasabb hegyvidékek erdeiben, illetve sziklákon terem. Régóta ismerik, de nemesítését csak a XVI. század végén kezdték meg. Különösen Angliában volt népszerű, de ma már a legtöbb hazai kertben is megtalálható.

Sokáig, májustól-júliusig terem, bár szerkesztőségünket megosztotta ez a kérdés, mert van, akinél már rég megérett, van, aki meg csak most találkozott vele a piacon.

A tüskés cserjék gyümölcse lehet zöld vagy pirosas, szőrös vagy csupasz, a gyümölcshús íze jellegzetesen fanyar, savanykás. Hazánkban ismertebb fajtái a szentendrei fehér, a zöld óriás, a pallagi óriás és a gyöngyösi piros.

...és akár töltött karalábéba is tehetjük!

Élettani hatásai:

  • energiatartalma csekély, 44 kcal (184 kJ) 100 grammonként
  • gyümölcslevében sok A-, B1- és C-vitamin, 0,8 százalék körüli pektin, 0,5 százaléknyi ásványi anyag (kálium, kalcium, foszfor és niacin), illetve szervezetünk számára fontos elemek, citromsav, gyümölcs- és szőlőcukor található
  • a nyomelemek miatt rendkívül értékes a szervezetünk számára
  • segíti az emésztést, nem véletlenül adják főtt és sült húsok mellé köretként
  • fogyasztása kedvező hatással van a belső elválasztású mirigyekre és a szívre, májra és a vesére is
  • természetgyógyászok lázzal, gyulladással együtt járó betegségek esetén is ajánlják a nyugtató, hűsítő hatású egresszörpöt
  • nagyobb mennyiségben való fogyasztása azonban hasmenést okozhat

Receptajánló egressel:

Szüretelni féléretten és teljesen éretten is lehetséges, készülhet belőle befőtt, szörp, szósz és mártás, különféle gyümölcsös levesek, de húsételek, no meg persze sütemények is!

Még több egreses receptet itt találsz!

Ezeket láttad?

Ezeket olvastad már?

via

Legújabb receptek

Lencsefőzelék tejmentesen

A Szilveszter vagy az Újév elmaradhatatlan étele a lencsefőzelék. Tálalhatjuk sült hússal is és ér az év többi részében is lencsét enni, hiszen finom és egészséges!

Csokiszalámi

A csokiszalámi több szempontból is jó választás. Mindenki szokta szeretni, könnyen elkészül és sütni sem kell. Sőt, általában otthon megtalálható az összes alapanyag is. Ízlés ...

Címlapról ajánljuk

40 éves lett az IKEA legendás húsgolyója, mi pedig kimentünk...

Aki életében járt már IKEA áruházban, minden bizonnyal kóstolta a legendás húsgolyójukat is, sőt, elképzelhetőnek tartom, hogy otthonra is vásárolt belőle. Azt azonban kevesen tudják, kinek köszönhetjük ezt a mára ikonikussá vált fogást, hogy mit testesít meg a tányérra halmozott golyó, szósz, borsó, krumplipüré és áfonyalekvár, vagy hogy mennyi idő és milyen sok munka szükséges ahhoz, hogy az IKEA éttermeiben új étel kerülhessen a vásárlók tányérjára. Az IKEA Magyarország jóvoltából egy háromnapos sajtóúton kaptunk választ ezekre a kérdésekre.

Kormos Lili

További cikkek

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...