Egres, köszméte, piszke: a pompás savanykás gyümölcs élettani hatásai + receptek

Köszméte, pöszméte, büszke, piszke, egres...te milyen néven ismered? És szereted? Vagy csak szószként találkoztál vele? Pedig érdemes eszegetni magában is!

A köszméte, azaz az egres a magasabb hegyvidékek erdeiben, illetve sziklákon terem. Régóta ismerik, de nemesítését csak a XVI. század végén kezdték meg. Különösen Angliában volt népszerű, de ma már a legtöbb hazai kertben is megtalálható.

Sokáig, májustól-júliusig terem, bár szerkesztőségünket megosztotta ez a kérdés, mert van, akinél már rég megérett, van, aki meg csak most találkozott vele a piacon.

A tüskés cserjék gyümölcse lehet zöld vagy pirosas, szőrös vagy csupasz, a gyümölcshús íze jellegzetesen fanyar, savanykás. Hazánkban ismertebb fajtái a szentendrei fehér, a zöld óriás, a pallagi óriás és a gyöngyösi piros.

...és akár töltött karalábéba is tehetjük!

Élettani hatásai:

  • energiatartalma csekély, 44 kcal (184 kJ) 100 grammonként
  • gyümölcslevében sok A-, B1- és C-vitamin, 0,8 százalék körüli pektin, 0,5 százaléknyi ásványi anyag (kálium, kalcium, foszfor és niacin), illetve szervezetünk számára fontos elemek, citromsav, gyümölcs- és szőlőcukor található
  • a nyomelemek miatt rendkívül értékes a szervezetünk számára
  • segíti az emésztést, nem véletlenül adják főtt és sült húsok mellé köretként
  • fogyasztása kedvező hatással van a belső elválasztású mirigyekre és a szívre, májra és a vesére is
  • természetgyógyászok lázzal, gyulladással együtt járó betegségek esetén is ajánlják a nyugtató, hűsítő hatású egresszörpöt
  • nagyobb mennyiségben való fogyasztása azonban hasmenést okozhat

Receptajánló egressel:

Piszkeszósz

Egres, köszméte, pöszméte, büszke, piszke... leves, mártás... A piszkeszósz elnevezés a leghangulatosabb (szerintem). :)

Egrespite

Az benne a legjobb, hogy sokféle gyümölccsel el lehet készíteni, frissel, fagyasztottal egyaránt, a tésztája passzol hozzá. Én már készítettem rebarbarával, almával és körtével is.

Szüretelni féléretten és teljesen éretten is lehetséges, készülhet belőle befőtt, szörp, szósz és mártás, különféle gyümölcsös levesek, de húsételek, no meg persze sütemények is!

Görög gyümölcsleves

Ezt a receptet attól a szakácsomtól tanultam, aki a sült banán narancsmártással kreációmat ihlette. Lajos, mint azt már leírtam, a végletekig lusta volt, nem csoda, ha ragadtak rá a ...

Még több egreses receptet itt találsz!

Ezeket láttad?

Ezeket olvastad már?

via

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...