Sokan úgy gondolják, hogy a megégett pirítós egy kis kapargatás után bátran elfogyasztható, de úgy tűnik, jobb, ha inkább megválsz tőle. A megégett pirítós káros hatásaival már a tudomány is foglalkozott, jelenleg ez az állás a témával kapcsolatban:
A BBC azt írja, hogy az égett kenyér az akrilamid nevű szerves vegyület miatt veszélyes, mely a kenyér hevítése során keletkezik.
A Beirut Arab University docense, Fatima Saleh kiemelte, hogy jelenleg, az embereken végzett kutatásokból kevés és ellentmondásos eredmény származik az akrilamid hatásáról. Az azonban biztos, hogy egyáltalán nem rizikómentes akrilamidot fogyasztani, hiszen idegi problémákat okozhat, és egyes kutatások szerint rákkeltő hatásai is lehetnek.
Tehát, ha megégetted a kenyeret, (bár tudjuk, fájdalmas) inkább dobd ki a kukába, és piríts egy másik szeletet, amire gondosan figyelj oda, nehogy megégjen.
Ezek a cikkek is érdekelhetnek: