Az eddig sem volt kérdés, hogy a házilag megtermelt alapanyagok és a saját magunk által készített ételek sokkal egészségesebbek a boltban vásárolt, feldolgozott élelmiszereknél. Bár a gyorsaság mellettük szól, igencsak ártalmasak egészségünkre nézve.
A JAMA Pediatrics folyóiratban megjelent anyagban dr. Robert Lustig, egy kaliforiniai egyetem gyermekorvosa és a gyermekkori elhízás kutatója 7 módot vázolt fel, amelyek leírják, hogy a feldolgozott élelmiszerek táplálkozási szempontból miként különböznek a feldolgozatlanoktól – írja a dívány.hu.
A szakértő szerint ezek az ételek négy területen is ártanak a fogyasztóknak: növelik a finomított szénhidrát fogyasztását, megemelik az elhízás és a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának esélyét, szennyezik a környezetet, az általuk bekövetkező egészségügy problémák miatt pedig fogyasztóik többet költhetnek orvosi ellátásra.
Ezek az ételek tömeggyártásúak, tételenként és országonként konzisztens, speciális összetevőket használnak elkészítésükhöz, előfagyasztott makrotápanyagokból állnak, emulgeáltak maradnak, és hosszú eltarthatósági vagy fagyasztási idővel rendelkeznek. A gyermekorvos további 7 pontban foglalta össze, hogyan ártanak nekünk ezek az élelmiszerek.
Alacsony rosttartalom
A feldolgozott élelmiszerekben sokkal kevesebb rost van, mint a feldolgozatlanokban. A rostok elengedhetetlenek az egészség szempontjából, hiszen rendkívül fontos szerepet játszanak az élelmiszerek bélben való felszívódásában és az emésztésben.
Túl kevés ómega-3
Sajnos ómega-3 zsírsavtartalmuk is nagyon alacsony ezeknek az ételeknek. Ezeket a zsírsavakat az szervezet olyan vegyületekké alakítja át, melyek gyulladáscsökkentő hatással bírnak.
Ebben bezzeg bővelkedik
A feldolgozott élelmiszerek rengeteg ómega-6 zsírsavat tartalmaznak, amelyek bár hasonlóak az ómega-3-hoz, a szervezetben arachidonsavnak nevezett gyulladásgátló vegyületté alakulnak. Ideális esetben ómega-6 és az ómega-3 zsírsavak arányának az étrendben egy az egyhez kell lennie, azonban egy tipikus amerikai étrendjében az ómega-6 és az ómega-3 aránya 25:1, ami így viszont már kedvez a gyulladásos állapotok kialakulásának.
Csekély vitamin
Az ilyen élelmiszereknek nagyon alacsony a vitamin- és ásványianyag-tartalma, ezek az úgynevezett mikrotápanyagok. Ilyen például a C- és E-vitamin is, melyek antioxidánsként működnek, és segítenek megelőzni a sejtkárosodást.
Megannyi emulgálószer
Először is fontos tisztázni, mik azok az emulgálószerek. Ezek azok a szerek, amelyek segítenek megakadályozni a zsír és a víz szétválását az élelmiszerekben. Sajnos rengeteg van belőlük a feldolgozott élelmiszerekben. Ezek a vegyületek detergensként működnek, és eltávolíthatnak egyfajta nyálkahártyát, amely kibéleli a beleket, védve a sejteket. Emiatt bélbetegség és ételallergia is kialakulhat.
Túl sok mindenből
A feldolgozott élelmiszerekben túl sok nitrát, só és etanol található. A nitrátok a szervezetben nitrozoureáknak nevezett vegyületekké alakulnak, melyeket bizonyítottan összefüggésbe hoztak a vastagbélrákkal. A túl sok só az étrendben nagyobb kockázatot adhat a magas vérnyomás és a szívbetegségek kialakulásához is.
Fruktóz sokaság
Az előre csomagolt ételek nagy mennyiségben tartalmaznak fruktózt, mely a cukor egyik fajtája, és ugyanúgy lebomlik a májban, mint az etanol. Előfordul, hogy a cukrot a „gyerekek alkoholjának” is nevezik, mivel manapság sok gyereknek vannak olyan betegségei, melyek az alkoholfogyasztáshoz köthetők. Ilyen például a zsírmájbetegség is, ami alkolholfogyasztás nélkül is kialakulhat a gyerekeknél, hála a túl sok cukornak.
Még több a feldolgozott élelmiszerekről: