Egészségtelen ételnek hisszük, mégis segít a vérnyomás szabályozásában

Szegény krumplinak nagyon rossz a marketingje, pedig nem kevés pozitív tulajdonsága van. De nem mindegy, hogyan készítjük! Most az derült ki, hogy akár a vérnyomás-szabályozásban is segíthet.

Szegény krumplinak nagyon rossz a marketingje, pedig alapvetően egészséges zöldség – csak az elkészítési módján van még mit csiszolni. Egy friss kutatás most azt mutatta ki, hogy többet is kellene ennünk belőle, segíti ugyanis az egészséges vérnyomás megőrzését.

Egészségtelen ételnek hisszük, mégis segít a vérnyomás szabályozásában

Nézzünk szembe a ténnyel: a hagyományos sült krumpli sajnos soha nem lesz egészséges, és mindig az egészségtelen gyorskaja kategóriába fog tartozni. Maga a zöldség azonban kifejezetten egészséges, még úgy is, hogy viszonylag sok benne a szénhidrát – a diétázók számára ezért szokott tiltólistás lenni, pedig valójában egyáltalán nem kell félni tőle.

Olyannyira nem, hogy a Purdue Egyetem szakértői most kimutatták: a rendszeres krumplifogyasztás segít a vérnyomás szabályozásában, jobban, mint egyes étrendkiegészítők.

A titok a káliumtartalomban rejlik – korábbi kutatások is kimutatták már, hogy a káliumban gazdag étrend hozzájárul a szervezet nátriumháztartásának szabályozásához, vagyis megakadályozza, hogy felhalmozódjon a szervezetben az egészségtelen, sóban gazdag ételek fogyasztása esetén. A krumplifogyasztás ugyanakkor jobb megoldás, mint a kálium-étrendkiegészítők fogyasztása, legalább is ami a szisztolés vérnyomás csökkentését illeti.

Mediterrán paradicsomos burgonya

Ezt a finom köretet, ill. főétket egy fogyókúrának köszönhetem. Mégpedig a híres 90 naposnak. Kb. a harmadik hónapnál tartottam, amikor mindent, amit csak lehetett és tudtam már ...

Hasselback burgonya

Szombat este készítettem el, a neten fedeztem fel a receptet, egyszerű és dekoratív vacsinak ígérkezett, amiről nem is gondoltam volna, hogy ennyire finom lesz! Mielőtt nekiálltam volna ...

A kutatásban 30 embert vizsgáltak, és azt találták, hogy még a sült krumpli fogyasztása sem növelte a vérnyomást – de csak akkor, ha az sütőben sült krumpli volt, és nem bő olajban, de ezt talán megjegyezni is felesleges. A krumplifogyasztás pedig összességében még csökkenti is még azoknak is a vérnyomását, akik a magas vérnyomásos problémák előszobájában járnak.

A szakértők megjegyezték, hogy a kálium vérnyomásra gyakorolt hatásáról nagyon kevés a tudományos kutatás, ez az első olyan tanulmány, ami az élelmiszerekben megtalálható kálium és a hipertenzió kapcsolatát vizsgálja. A kutatók szerint egy közepes méretű burgonya már fedezi egy felnőtt ember káliumszükségletének 10 százalékát.


Még több krumpli:

Forrásunk volt.

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...