Ha napi rendszerességgel fogyasztasz túl sok cukrot, az olyan súlyos egészségügyi problémákhoz vezethet, mint például az elhízás vagy a 2-es típusú cukorbetegség. Ennek ellenére az élelmiszeripar jelentős része a cukorra támaszkodik, és arra csábítja az embereket, hogy minél többet egyenek belőle. De a mesterséges édesítőszerekkel se járunk jobban, a legfrissebb kutatások szerint sem kifejezetten egészségesek, sőt, hosszú távon károsak lehetnek. A Floridai Egyetem új kutatása viszont most végre rámutatott egy természetes, kalóriamentes cukorhelyettesítőre, amely ugyanolyan édes ízű, mint az egészségtelen rokona.
A kutatás összesen nyolc új édesítőszert vagy édességfokozó vegyületet fedezett fel 11 citrusfajta esetében.
Sikerült azonosítaniuk egy mesterséges édesítőszer, az oxim V természetes forrását, amelyet korábban soha semmilyen természetes forrásból nem szintetizáltak.
Ha kevesebb cukor lenne a feldolgozott élelmiszerekben, mindenki jobban járna, nem véletlen, hogy az egészségügyi rendszer valamint az élelmiszer- és italipar hosszú távú céljai közé tartozik már jó ideje. A fogyasztók természetesen egészségesek akarnak maradni, miközben finom ételeket és italokat fogyasztanak. A vásárlók az édes ízű narancslevet szeretik, de nem akarnak túl sok cukrot fogyasztani. Ezek az újonnan azonosított édesítőszerek és édességfokozó vegyületek végre megoldhatják ezt a problémát.
Ezek a cikkek is érdekesek lehetnek: