Egészséges összetevők sütéshez: mire jó a tisztított vaj vagy a mandulaliszt?

Nem flancolás, még csak nem is divat, egyszerűen jobban érzem magam, ha a konyhámban megtalálhatók egészséges összetevők is.

Az egészséges sütéshez szükséges alapanyagokat nem azért használom, mert divat, és nem azért, mert a családomban bárkinek ételintoleranciája van. Attól, hogy a megszokott alapanyagokat egészségesekkel helyettesítem, egyszerűen jobban érzem magam fizikailag és mentálisan is. Hogy miért? Biztosan ismered az érzést, amit akkor produkálsz, ha megeszel egy jó nagy szelet tortát. Nem, nem a bűntudatról beszélek, hanem arról a „nehézérzésről”, amit a finomított cukrok és olajok, a glutén vagy egyes tejtermékek kombinációi válthatnak ki.

Mandulaliszt

Nem étkezem gluténmentesen, de észreveszem a különbséget a szervezetemben, amikor glutént fogyasztok, és amikor nem. A mandulalisztet kifejezetten kedvelem, ugyanis gazdag mega-zsírsavakban, és fehérjét is ad a sütikhez. Sütéshez mindig szuperfinom mandulalisztet érdemes használni, a darabosabb változat pedig jól illik a pogácsákhoz, kenyerekhez. De nemcsak a fehérlisztet érdemes mandulalisztre cserélni, hanem a cukrot is érdemes egészségesebbre váltani.

Mandulaliszt

Datolya- és kókuszcukor

A datolyacukor finomra őrölt, szárított datolyából készül. Az egész datolyához hasonlóan magnéziumot, káliumot, rostot és antioxidánsokat tartalmaz. A cukrot 1: 1 arányban érdemes helyettesíteni vele. A datolyacukor nem karamellizálódik, és több nedvességet is igényel. Ezért általában több olajat teszek a sütihez, vagy csökkentem a liszt mennyiségét, de olyan is előfordul, hogy fele-fele arányban használok datolya- és kókuszcukrot. A kókuszcukor glikémiás indexe alacsonyabb, mint a fehér cukoré. Olyan ásványi anyagokat is tartalmaz, mint a cink és a vas, valamint antioxidáns és prebiotikus élelmi rost is van benne. Mindezek egészségesebbé teszik a cukorfogyasztásunkat, de persze így sem nevezhető egészséges étkezésnek, ha sok cukrot viszünk a szervezetünkbe.

Mandulás-vaníliás matcha latte

Az biztos, hogy nagyon jó döntés volt lecserélni a reggeli kávémat matcha latte-ra. Hálás érte az energiaszintem, a bőröm és az egészségem, a kis zsírpárnáim viszont annál ...

Ghee

A ghee-t vagy más néven tisztított vajat, vajzsírt több száz éve használják az indiaiak főzéshez és az ayurvédikus gyógyításban. Nemrég ismerkedtem meg vele, és többször kipróbáltam már. A ghee úgy készül, hogy a vajat felforraljuk, így távozik belőle a tejfehérje és tejcukor nagy része. A maradék vaj szívbarát, valamint gazdag a zsírban oldódó A-, D- és E- vitaminokban.

Ghee

Mivel a vásárolt ghee drága mulatság, érdemes magunknak elkészíteni. A ghee sütéshez, főzéshez egyaránt alkalmas, ezért nyugodtan kísérletezhetsz vele te is.

Ezeket olvastad már?

Forrásunk volt.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Tartós árcsökkentés: 2021-es árakkal találkozhatsz az ALDI-ban

2024. november 21-től illetve 28-tól 57 közkedvelt zöldség, gyümölcs és friss hús árát tartósan csökkentettük, hogy valódi segítséget nyújtsunk a magyar családok számára. Az a célunk, hogy a mindennapi bevásárlást pénztárcabarátabbá tegyük – nemcsak az ünnepek előtt, hanem hosszabb távon is, hiszen a kedvező árak a karácsonyi szezon után is megmaradnak.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Elkészítettük a Bosch „MUM, de jó!” Ünnepváró Receptverseny első helyezettét,...

Lezárult a Bosch Ünnepváró Receptversenye, amire több, mint 140 recept érkezett. A három dobogós helyezés mellett egy különdíjat is kiosztottunk lelkes feltöltőink között. Az első helyet Judit69 nevű felhasználónk nyerte adventi kalácsával. A receptet a Bosch háziasszonyával, “Fűszeres” Bodrogi Eszterrel mi is elkészítettük, miközben leteszteltük a verseny főnyereményét, a Bosch MUM 5 konyhai gépet. A végeredmény egy szaftos, álompuha kalács lett, amely gyors finomság karácsonyra, mégis egyedi, ötletes és mutatós az ünnepi asztalon.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

7 opció, ahonnan szilveszterre hidegtálat, kocsonyát vagy aprósütit rendelhetsz

A szilveszteri bulikat saját bevallása szerint senki nem szereti, de azért mindenki megy valahová. Ez is egy olyan nap, mint a többi, vélik sokan, de azért főznek lencsét, korhelylevest, és mindenkinek megvannak a kis babonái, amiktől szebb, jobb, boldogabb új évet remélnek. Ebben nem tudunk segíteni, de ha december 31-én vendégeket vártok, mutatjuk, honnan lehet rendelni aprósütit, hidegtálat, és hol találtok isteni kocsonyát, ha ahhoz van kedvetek.

Kormos Lili

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...