Egészséges kencék uzsonnára

Egy anyukának mindig gondolnia kell csemetéire, ha hazaérkeznek a suliból farkas éhesen, találjanak valamit a hűtőben, hogy átvészeljék a délutánt.

Egész éves kedvenc

Ha fehér babról beszélünk, akkor általában mindenkinek a főzelék és a sólet jut eszébe, mint recept alternatíva, holott ennek a fehérjében gazdag termésnek még sok más felhasználási lehetősége is létezik. Sokan puffasztó hatása miatt nem kedvelik, pedig ezt ki is szűrhetjük, ha megszabadítjuk héjától. Valóságos energiabomba, mely nem túl drága és egész évben fellelhető a piacon.

Babos humusz?

Eredetileg a humuszt csicseriborsóból készítik, de úgy, ahogy a pestonak, neki is vannak tucat számra változatai. A babfőzeléket hetente egyszer elsütni lehetetlenség a családban, ezért néztem utána, hogyan, milyen formában tudnám elkészíteni a fehér babot más módon is gyerekeimnek. Tortilla vagy naan mindig van otthon a hűtőben, tehát csak ehhez kellett egy tápláló, egészséges, gyors és olcsó megoldás, jelen esetben egy kence.

Fehérbab humusz

Borsó a kedvenc

A zöldborsó nagy kedvenc. Pürében, főzelékben, rizi-biziben sokszor szerepel nálunk. Most októberig frissen vásárolhatjuk, de később sem feledkezünk meg róla. Kapható ugyanis hámozott felezett formában. Így héj nélkül igazán egyszerű főzni és pürézni. Jöhet a mentás borsópüré és a zöldborsós humusz délutáni kencének.

Zöldborsó humusz

Ezeket a krémeket nem csak lepénnyel, de pucolt, hosszúkásra vágott sárgarépával, angol zellerrel, paprikával, sőt saláta mellé pirítóssal is tálalhatjuk. A felnőttek legalább annyira örülnek neki, mint a gyerekek.

Tipp

A zöldborsó sok C-vitamint, hasznos antioxidánsokat, rostokat és fehérjét tartalmaz, valamint B1-vitamin-, foszfor- és káliumforrás.

Jövő héten birsalmázunk, addig is keverjünk, fűszerezzünk különleges humuszokat.

Gréti

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...