Egész éves kedvenc
Ha fehér babról beszélünk, akkor általában mindenkinek a főzelék és a sólet jut eszébe, mint recept alternatíva, holott ennek a fehérjében gazdag termésnek még sok más felhasználási lehetősége is létezik. Sokan puffasztó hatása miatt nem kedvelik, pedig ezt ki is szűrhetjük, ha megszabadítjuk héjától. Valóságos energiabomba, mely nem túl drága és egész évben fellelhető a piacon.
Babos humusz?
Eredetileg a humuszt csicseriborsóból készítik, de úgy, ahogy a pestonak, neki is vannak tucat számra változatai. A babfőzeléket hetente egyszer elsütni lehetetlenség a családban, ezért néztem utána, hogyan, milyen formában tudnám elkészíteni a fehér babot más módon is gyerekeimnek. Tortilla vagy naan mindig van otthon a hűtőben, tehát csak ehhez kellett egy tápláló, egészséges, gyors és olcsó megoldás, jelen esetben egy kence.
Borsó a kedvenc
A zöldborsó nagy kedvenc. Pürében, főzelékben, rizi-biziben sokszor szerepel nálunk. Most októberig frissen vásárolhatjuk, de később sem feledkezünk meg róla. Kapható ugyanis hámozott felezett formában. Így héj nélkül igazán egyszerű főzni és pürézni. Jöhet a mentás borsópüré és a zöldborsós humusz délutáni kencének.
Ezeket a krémeket nem csak lepénnyel, de pucolt, hosszúkásra vágott sárgarépával, angol zellerrel, paprikával, sőt saláta mellé pirítóssal is tálalhatjuk. A felnőttek legalább annyira örülnek neki, mint a gyerekek.
Tipp
A zöldborsó sok C-vitamint, hasznos antioxidánsokat, rostokat és fehérjét tartalmaz, valamint B1-vitamin-, foszfor- és káliumforrás.
Jövő héten birsalmázunk, addig is keverjünk, fűszerezzünk különleges humuszokat.
Gréti