A dobozolt, konzervált, palackozott és alucsomagolt termékek nem mindig egészségtelenek. Sőt, az alábbi listában csupa olyan egészséges alapanyagot sorolunk fel, amelyek jót tesznek nekünk, ráadásul bármikor előkaphatók, ha egy gyors vacsorát vagy ebédet szeretnénk rittyenteni.
Egészséges alapanyagok
A feketebab, a csicseriborsó, a lencse és társaik nagyon táplálóak, hiszen telis-tele vannak rostokkal, fehérjékkel, magnéziummal, B-vitaminnal és vassal. Ráadásul igen hosszú ideig elállnak, így érdemes belőlük betárazni, és később felhasználni őket salátákhoz, levesekhez, mártogatósokhoz.
Mindegy, hogy a reggeli zabkásánkról vagy egy kis tízórairól van szó, a különböző olajos magvak remek alternatívát kínálnak. Számos egészséges zsír, protein, rost, vitamin és ásványi anyag megtalálható bennük – de figyeljünk arra, hogy ne cukrozott vagy sózott verziót válasszunk!
Hacsak nem egytálételt főzünk, szükségünk lesz valamilyen köretre, például bulgurra, kuszkuszra, barna rizsre vagy quinoára. Szerencsére ezeket is bátran tárolhatjuk a kamrában hónapokon, sőt éveken át, így bármikor előkaphatjuk őket – és még az egészségnek is jót tesznek!
Az olívaolaj vagy a szintén igen jótékony hatásokkal bíró kókuszolaj is hosszú időn át tárolható szobahőmérsékleten, és ezeket is számos receptben felhasználhatjuk. Nagy előnyük, hogy segítik a zsírban oldódó vitaminok, az ásványi anyagok és egyes antioxidánsok felszívódását.
Nem könnyű minden nap friss gyümölcsöket fogyasztani, hiszen miután megvettük, pár napon belül „meg kell enni” őket. Viszont bátran nyúlhatunk a fagyasztott változatok után, amelyeket a fagyasztóban szinte időkorlát nélkül tárolhatunk. A tápanyagtartalmukat szuperül megőrzik ilyen formában is, így bátran tehetjük őket süteményekbe vagy turmixokba.
Szerző: Szabó Anna
Ezek a cikkek is érdekelhetnek: