Egészséges fogyókúrás reggelik

Arról már írtunk mi is, hogy mit nem javasolt enni reggelire, most viszont bemutatunk 5 olyan változatot, amit igen. Ráadásul kétféle étrendbe illeszthetően!

Sokszor halljuk, hogy mennyire fontos a napi ötszöri(-hatszori) étkezés, ami persze az elmaradhatatlan reggelivel kezdődik. Arról már írtunk mi is néhányszor, hogy mit ne együnk reggelire, most pedig nézzük, hogy mi fér bele (összehasonlításképpen) egy átlagos 2000 kcal-ás és egy kimondottan energiaszegény 1500 kcal-ás étrend reggelijébe.

Az itt bemutatott reggelik energia- és tápanyagértékei ötszöri étkezéssel, reggelire 300 ill. 400 kcal energia- és 35 ill. 50 g szénhidrát-előírással számolva kerültek meghatározásra.

A kétféle étrendbe illeszthető reggelik hozzávalóik mennyiségében térhetnek el. Az egyes változatoknál az elsőként feltüntetett fogyasztási mennyiségek és kcal/tápanyagértékek mindig az 1500 kcal-ás étrendre, a második értékek a 2000 kcal-ás étrendre vonatkoznak - így kitűnően összehasonlítható a kétféle étrend (és jól látható, hogy kis változtatásokkal is jól kivitelezhető a testsúlycsökkentő étrend). (Ha csak egy mennyiséget adtunk meg, akkor az mindkét étrend esetén érvényes.)

1. reggeli – A megunhatatlan klasszikus: sonkás-sajtos hideg vagy melegszendvics tejeskávéval

Nem számít hibának, ha egy héten többször is ezt reggelizzük, de annak érdekében, hogy tényleg ne unjuk meg, váltogassuk idénynek megfelelően a szendvics mellé fogyasztott zöldségeket és variáljuk az ízesítést! Fogyasszuk szendvicsünket medvehagymával, lilahagymával, hónapos retekkel, zöldpaprikával, mustárral, tormával, vagy akár csípősebb szószokkal.

  • 100 ml sovány tej a kávéhoz – a kávét a tej édesíti, ha ez mégsem elég, akkor energiamentes édesítőszert használjunk
  • 2 ill. 3 vékony szelet (20 g/ 30 g) sovány sonka
  • 2 ill. 3vékony szelet (20 g/ 30 g) light sajt
  • light margarin vagy vaj – vékonyan kenve
  • 2 ill. 3 szelet (60 g/ 90 g) toast kenyér méretű és vastagságú teljes őrlésű kenyér
  • legalább féltányérnyi friss idényzöldség: pl. hónapos retek, saláta, újhagyma stb.

Energia: 291 kcal/ 440 kcal, fehérje: 20 g/ 28 g, zsír: 8 g/ 16 g, szénhidrát: 36 g/ 50 g, élelmi rost: 5 g/ 7 g

Rozsos kenyér

A gasztroblogokon végigsöprő kenyérláz engem is elkapott: Dolce vita  receptjéből kiindulva készítettem ezt a rozsos kenyeret.

2. reggeli – Gyors reggeli a pékségből, kisboltból: kefir vagy natúr joghurt teljes őrlésű kiflivel

Ha nincs időnk otthon reggelizni, legalább annyit tegyünk meg az ügy érdekében, hogy útközben szerezzük be a kiegyensúlyozott táplálkozásnak megfelelő reggeli hozzávalóit. Ennél a reggelinél kimaradt a friss zöldségég, a következő étkezésnél pótoljuk!

  • 1 illl. 1,5 db (60 g/ 90 g) teljes őrlésű kifli vagy zsemle
  • 1 kispoharas (150-160 g) kefir vagy natúr joghurt
  • 2-3 dl energiamentes folyadék (pl. víz, ásványvíz, gyümölcstea édesítés nélkül vagy édesítőszerrel)

Energia: 233 kcal/ 296 kcal, fehérje: 10 g/ 12 g, zsír: 7 g/7 g, szénhidrát: 34 g/ 48 g, élelmi rost: 4 g/ 6 g

Olvasd el!

Optikai csalódás miatt hízunk!

3. reggeli – Gyümölcs és müzli

Vigyázat! Cukorbetegek, inzulinrezisztenciával küzdők vércukorszintjét kedvezőtlen irányba befolyásolja a reggelire elfogyasztott gyümölcs, tej vagy joghurt, így ők lehetőleg ezt a változatot ne válasszák reggelire. Egészségeseknek, ha nem is minden reggel, de alkalmanként belefér ez a kombináció.

  • 4 ill. 6 közepes méretű eper
  • 4 ill. 6 púpozott teáskanálnyi (40 g/ 60 g) hozzáadott cukor nélküli mogyorós müzli
  • 200 g natúr joghurt

Energia: 303 kcal/ 388 kcal, fehérje: 11 g/ 13 g, zsír: 11 g/ 13 g, szénhidrát: 36 g/ 50 g, élelmi rost: 5 g/ 7 g

4. reggeli – Az egyik hagyományos kedvenc: a rántotta

  • 2 db tojás
  • pár csepp étolaj – ha teflon serpenyőben készítjük, a zsiradék csökkentésén sok kalóriát megspórolhatunk
  • 1-2 szál újhagyma
  • 100 g ill. 150 g gomba – ha nem szeretjük a gombát, fogyasszunk a rántotta mellé friss zöldséget: paprikát, paradicsomot, uborkát
  • 2 ill. 3 szelet (60 g/ 90 g) toast kenyér méretű és vastagságú teljes őrlésű kenyér vagy kifli, zsemle

Energia: 339 kcal/ 434 kcal, fehérje: 22 g/ 27 g, zsír: 14 g/ 15 g, szénhidrát: 33 g/ 48 g, élelmi rost: 9 g/ 14 g

5. reggeli – Ha kicsit másra vágyunk: kukoricás tonhalkrémes szendvics hónapos retekkel, capuccino

  • 100 ml sovány tej a capuccinohoz
  • 1 db (60 g) ill. 1,5 db (90 g) db teljes őrlésű kifli vagy kenyér
  • 2 db hónapos retek

A tonhalkrémhez (/fő, természetesen elkészíthető nagyobb adagban is):

  • 1 csapott ill 1 púpos evőkanál lecsepegtetett, villával áttört tonhalkonzerv
  • 1 csapott ill. 1 púpos teáskanál light majonéz
  • 1 teáskanál mustár
  • 1 csapott ill. 1 púpos evőkanál csemegekukorica (konzerv)
  • lilahagyma vagy újhagyma apróra vágva – ízlés szerint
  • ízesítéshez: citromlé, só, őrölt fekete bors

Energia: 252 kcal/ 321 kcal, fehérje: 13 g/ 17 g, zsír: 4 g/ 5 g, szénhidrát: 39 g/ 52 g, élelmi rost: 6 g/ 8 g

Olvasd el!

Így pakold meg a tányérodat! - A tányérmodell

Mire figyeljünk még a reggelinél?

  1. Ne kapkodjuk el! A reggeli is tartson 20 percig, hiszen nemcsak az első étkezésünk, hanem az ebéd és a vacsora mellett az egyik főétkezésünk is. Amennyire tőlünk telik, adjuk meg a módját, hagyjunk időt a szervezetünknek arra, hogy kialakítsa a jóllakottság-érzést.
  2. Alkalmazzuk reggel is a tányérmodellt! Ha kimaradnának a friss zöldségek, pótoljuk őket a nap során.
  3. Vegyük figyelembe, hogy reggel kicsi a szervezetünk inzulinérzékenysége! Ezért egészségeseknek is csak heti egy-két alkalommal ajánlott édes reggelit fogyasztani.
  4. Aki azzal a kifogással hajtja el magától a reggelinek még csak a gondolatát is, hogy ő reggel sosem éhes, gondolja át az étkezéseit! A nap második szakában és különösen este sokat kell enni ahhoz, hogy reggelre ne éhezzünk meg…

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...