Az egészséges és finom salátaöntet titka

Nem is gondolnánk, mennyi múlhat az önteten: nélküle csak száraz zöldek terülnek el a tányérunkon, vele élménnyé lesz a saláta ropogtatása. Megmutatjuk, mitől jó egy öntet!

Egy elrontott (pl. túl savas) öntet ehetetlenné teheti a legfinomabb zöldeket is, míg egy jól eltalált dresszing egészen más dimenzióba emeli a salátafogyasztást.

A jó salátaöntet:

  • szinte észrevétlenül vonja be a levélzöldeket,
  • harmóniában áll a zöldségekkel,
  • összetevői egyensúlyban vannak.

Mennyiség

Az sem jó, ha túl kevés az öntet, és nem vonja be teljesen a zöldségeket, de az sem szerencsés, ha tocsog az öntetben a saláta. Akkor optimális a dresszing mennyisége, ha átforgatva a salátát, nem marad vissza belőle semmi a tál alján. 4 adag salátához kb. 1,5–2 deciliternyi öntettel számolhatunk.

Ezeket olvastad már?

Hozzávalók

Az összetevők alapján a salátaöntetek két fő csoportját különböztetjük meg: az ecet-olaj-öntetek és a krémes öntetek (majonéz alapú, joghurtos, kefires stb.) közül választhatunk dresszing készítésekor.

Ecet-olaj-öntet (más néven vinaigrette vagy francia öntet)

  • Annál finomabb a végeredmény, minél minőségibb ecetet, ill. olajat használunk hozzá. Ma már szerencsére elképesztő szortiment tárul elénk a szupermarketekben, ha ecetet és olajat keresünk: balzsamecet, fehérborecet, almaecet és a gyümölcsös ecetek is kitűnő választás; klasszikusan lágy olívaolaj kerül bele, de kísérletezhetünk dió-, tökmag-, avokádóolaj használatával is, valamint a különféle fűszerolajak is finom ízt kölcsönöznek az öntetnek.
  • A hozzávalók mindig szobahőmérsékletűek legyenek.
  • Vagy kézi habverővel dolgozzuk össze a komponenseket egy tálkában, vagy még egyszerűbb a dolgunk, ha egy kis befőttes üvegben rázzuk össze a hozzávalókat.
  • Először az ecetben oldjuk fel a sót, mert az olajban nem oldódik, s csak ezután, lassan adagoljuk hozzá az olajos részt.
  • Hagyományosan az arányok: 3 rész olaj, 1 rész ecet. Ezen kívül só és némi frissen tört bors kerül a vinaigrette-be. Az emulzió tökéletesebb, ha adunk hozzá kevés mustárt is, ezt az ecettel és sóval keverjük ki az elején.
  • Ha az ecetes részt gyümölcslével (citrom, narancs vagy grépfrút) váltjuk ki, módosulnak az arányok: ilyenkor egy rész citrusléhez 1 rész olajat mérjünk.
  • Kóstolás nélkül nehéz lenne eltalálni a savas-olajos részek egyensúlyát, mielőtt késznek nyilvánítanánk, nyalintsuk meg az öntetet, és igazítsunk az arányokon, állítsuk be az ízeket.

Csirkemájas salátaöntet recept

Tipp

Készíthetünk egyszerre nagyobb mennyiségű ecet-olaj-öntetet is, lezárt üvegben, hűtőben tárolva 2 hétig eláll. Felhasználás előtt rázzuk össze, hogy a komponensek újra elegyedjenek!

Krémes öntetek

  • Itt az előzőekhez hasonló szigorú arányok nincsenek.
  • A krém alapja lehet majonéz, joghurt, kefir vagy akár tejföl is. Ez utóbbiak esetében is érdemes némi olajat keverni az öntethez a selymesebb eredmény érdekében.
  • Fűszerezés: sóval, borssal, és tetszés szerinti zöldfűszerekkel ízesíthetjük.
  • Ezek a textúrájú dresszingek jobban illenek a paradicsomhoz, uborkához, mint a levélzöldekhez.

Időzítés

Bármilyen dresszinget is használunk, fontos, hogy (néhány kivételt leszámítva, pl. coleslaw) csak közvetlenül tálalás előtt öntsük nyakon a salátát, és forgassuk át óvatosan, különben összeszottyad az egész.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Mirage étterem – Ahol a fővárosi minőség a vidékkel találkozik

A két éve felújításon átesett Mirage egy stílusos, mégis kellemes hangulatú étterem, a környék egyik legkiemelkedőbb vendéglátóhelye. A fürdőkomplexum vonzásában elhelyezkedő Mirage a Hotel Délibáb szálloda éttermeként nagyszabású célt tűzött ki maga elé: amellett, hogy ők a régió egyetlen széles választékú steak house-a, leendő degusztációs menüjükkel a fine dining iránt érdeklődő réteget is szeretnék magukhoz vonzani. Mint mondták, ez a 10 fogásos menü és a marhahúsuk az, ami valóban tükrözi azt a minőséget, amit ők képviselni akarnak a környéken és a hazai gasztronómiában egyaránt.

Címlapról ajánljuk

További cikkek