Ezzel a trükkel eltávolíthatjuk étrendünkből a telített zsírokat

Sokan gondolják, hogy az egészséges étkezés együtt jár a kompromisszumokkal, mivel azt hiszik, egy ilyen diétában kevesebb izgalmas íz kaphat helyet. A Penn State kutatói azonban most nekik üzennek: sokkal több íz létezik, mint a cukros és a sós!

A Penn State kutatói tehát arra igyekeznek felhívni a figyelmet, hogy az egészséges étkezés nem jelent egyet az ízek elhagyásával: nagyon is lehetséges úgy eltávolítani a telített zsírokat, cukrokat és sót a táplálkozásból, hogy közben az ételek megőrzik az ízüket. És hogy ez hogyan lehetséges? A válasz egyszerű: gyógynövényekkel és fűszerekkel.

Ezzel a trükkel eltávolíthatjuk étrendünkből a telített zsírokat

Többen is előnyben részesítették az egészséges ételeket

Kristina Petersen, a Penn State táplálkozástudományi docense egy egyetemi közleményben arról beszélt, hogy a szív- és érrendszeri betegségek világszerte vezető haláloknak számítanak. Elmondta, hogy a telített zsírok, illetve a nátrium bevitelének a korlátozása kulcsfontosságú abban, hogy megelőzhessük az ilyen jellegű betegségek kialakulását. Hozzátette:

Mégis tudjuk, hogy általában az étel íze akadályozza, hogy csökkentsük ezen összetevők bevitelét. Ha azt akarjuk, hogy az emberek egészséges ételeket egyenek, akkor azoknak jó ízűnek kell lenniük. Ezért is olyan fontos a legújabb megállapításunk: a kutatásunkban résztvevők előnyben részesítettek néhány olyan fogást, amelyben a telített zsírok és a só nagy részét gyógynövényekkel és fűszerekkel helyettesítették.

Így zajlott a kutatás

Ami magát a kutatást illeti, a Penn State-i csapat a Centers for Disease Control and Prevention (Nemzeti Egészségügyi és Táplálkozási Vizsgálati Felmérés) nevű, országosan reprezentatív adatbázisát használta fel. Ezáltal megkeresték és azonosították az amerikaiak által fogyasztott 10 legnépszerűbb ételt, amelyek jellemzően nagyon magas nátriumtartalommal bírnak, sok bennük a hozzáadott cukor és a telített zsírok. Ilyen ételek például a fasírt, a csirkehúsos pite, a sajtos makaróni, valamint a brownie.

Brownie

Sok brownie receptet kipróbáltam már, de Julia Child receptje az egyik legjobb. Kívül ropogós, belül szaftos, és jó csokis. Annyit változtattam csak rajta, hogy fele annyi cukrot tettem ...

Mac and cheese

Az egyik legnagyobb amerikai kedvencünk a mac and cheese, ami valóban pofonegyszerű, alig pár alapanyag és fél óra kell csak hozzá, hogy kész legyen a csodásan krémes vacsora.

Fasírt

A fasírt szinte minden háztartásban vissza-visszatérő szereplő, és ha eddig nem voltál tisztában vele, hogy hogyan kell elkészíteni, a következő recepttel Te is bátran ...

Ezután a csapat kulináris szakértők egy csoportjával együttműködve kidolgozta e receptek három változatát. Az első recept meglehetősen nagy mennyiségű telített zsírt, cukrot és sót tartalmazott. A második receptet táplálkozási szempontból javították a felesleges telített zsírok, cukor és só eltávolításával. A harmadik recept tápanyagprofilja megegyezett a második változatéval, de számos hozzáadott gyógynövényt és fűszert is tartalmazott, például cayenne-t, fokhagymaport, őrölt mustármagot, köményt, rozmaringot, kakukkfüvet, fahéjat és vaníliakivonatot.

Ezt követően a kutatócsoport vak íztesztek sorozatát hajtotta végre a 10 recept mindegyikével – a résztvevők egy-egy étel mindhárom változatát értékelték. Az egyes recepteket több szempontból is értékelték, ilyen volt például az általános íz, a prezentáció és az állag. Ezután a résztvevőket arra kérték, hogy személyes preferencia szerint rangsorolják az ételeket.

További kutatásokra lehet szükség

Azt találtuk, hogy a gyógynövények és fűszerek hozzáadásával a tíz receptből hét esetben visszaállították az eredeti ételre jellemző ízt. (...) Sőt, a résztvevőknek egyes receptek jobban tetszettek, mint az eredetiek

– összegez Petersen professzor. Hozzátéve: „Bebizonyítottuk, hogy a túlfogyasztott tápanyagok mennyiségének jelentős csökkentése lehetséges, és hogy ezek a változtatások elfogadhatók a fogyasztók számára”. De azt is elmondta, hogy több kutatást is kellene még végezni a témában, hogy szélesebb körben is megvalósíthatóak és közérthetőek legyenek ezek az egészséges változtatások és azok jelentősége.

Forrásunk volt.


Még több életmódcikk itt:

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...