Gyakori tévhit, hogy azt gondoljuk, az egészséges étrend drága. Ez a tévhit abból fakad, hogy sokan azonosítják az egészséges étrendet különleges alapanyagokkal, kizárólag bioboltokban kapható “superfood”-okkal. Ha egy ilyen termék iránt megnő a kereslet, akkor ráadásul annak az ára is felmegy - tehát még inkább úgy érezzük, hogy nem engedhetjük meg magunknak.
Ez azonban egyáltalán nincs így, az egészséges, kiegyensúlyozott étrend bárki számára elérhető, és teljesen hétköznapi alapanyagokból is megvalósítható. Nem kell, hogy a hétköznapokban chiamagot együnk quinoával (persze ehetünk, de nem ettől lesz egészséges az étrendünk), az itthon kapható zöldségek, gyümölcsök, hüvelyesek, tejtermékek, gabonaalapú élelmiszerekre bátran támaszkodhatunk.
Vásárolj szezonálisan!
Nem kérdés, hogy a kiegyensúlyozott, egészséges étrend fontos pillérei a zöldségek, gyümölcsök. Engedjük el egy kicsit a fogyasztói társadalmat, amikor mindig, minden kapható, ami ki tudja milyen messziről érkezett, és három réteg műanyagba lett csomagolva. Járjunk utána a szezonális zöldségekből készíthető recepteknek, meg fogunk lepődni, hogy még a régi, hagyományos magyar gasztronómia stílusában is rengeteg ötletet fogunk találni.
Télen ne akarjunk paradicsomsalátát enni, válasszunk a szezonálisan termő, illetve a hatékonyan tárolható zöldségekből, gyümölcsökből. Egy pirított diós saláta, egy sült céklás köret télen pont olyan klassz szuperétel, mint nyáron a meggy, a málna, a feketeribiszke, vagy épp a sárgabarack.
Tartósíts!
Az előző ponttal szorosan összefügg, hogy amikor viszont valaminek szezonja van, és kedvezőbb az ára, akkor vásároljunk nagyobb tételben (így még olcsóbb lehet), és tartósítsunk. Nem kell hosszú időre visszatekinteni, sőt, még ma is elég csak vidékre átpillantani, hogy megtanuljuk a hagyományos technikákat. A nyáron eltett paradicsomszósz, lecsó, padlizsánkrém, ezerféle savanyúság, zöldségkrém, lekvár, aszalvány csodás ízeket csempésznek a zöldségben, gyümölcsben szűkösebb hónapokba.
Ha a hűtőtárolókapacitásunk engedi, akkor természetesen le is fagyaszthatjuk a szezonális terméseket.
Keresd az akciókat!
Nincs abban semmi kivetnivaló, ha egy adott terméket olcsóbban vennénk meg, mert épp az egyik áruház kedvezőbb áron árulja. Az akciók követése, egy-egy vásárláshoz igazodva a menü tervezése a heti büdzsét is csökkentheti, de, ahogy az előző pontban is írtam, ha nagyobb tárolókapacitás áll a rendelkezésünkre, akkor be is “spájzolhatunk” az akciós termékből. Ezek tipikusan lehetnek a fagyasztott termékek (elsősorban zöldség, gyümölcs, hús, hal termékekre, nem a mirelit pizzára, vagy elősütött csokis croissantra gondolok itt), a konzervek, a szárazhüvelyesek (lencse, bab, vöröslencse, csicseriborsó), egyéb szárazáruk, mint pl. zabpehely, bulgur, rizs, tésztafélék. Egy könnyebb, különlegesebb fűszerezésű bab- vagy lencsefőzelék, egy csicseriborsócurry, egy bulgursaláta vagy egy cukkinis tészta bátran szerepelhetnek a kiegyensúlyozott menüben.
Járjunk mindig nyitott szemmel és hozzáállással a zöldségpultok előtt. Ha látjuk, hogy valami kedvező árú, akkor tervezzük bátran újra a heti menüt. Gondoljuk át, hogy az akciós terméket miként, meddig tudjuk állagromlás nélkül otthon tárolni, és annak megfelelő mennyiséget vegyünk. Ha pl. akciós a kaliforniai paprika, ami a szekrényben, hűtőben 1-2 hétig is kibírja, akkor vehetünk belőle többet is - szuper lesz salátákba, sütőben sütve, lecsóba, shakshukába, wokban pirítva.
Ne félj a saját márkástól!
Ma már gyakorlatilag minden üzletláncnak vannak saját márkás termékei. Ha van kedved egy kicsit kutakodni, akkor néhány terméknél fel is fedezheted, hogy ezek egy része egy-egy ismertebb márka gyárában készül. A saját márkás áruk jellemzően olcsóbbak, és általában minőségben nem rosszabbak. A tejtermékek közül pl. a mozzarella, a sovány sajtok, a túrók, cottage cheese-k, joghurtok teljesen jó választások, vagy a konzervek, fagyasztott zöldség-, gyümölcs termékek terén is nagy a saját márkás választék.
Tervezd meg a menüt!
Tudom, elcsépelt gondolat, de ezzel tényleg nagyon sokat lehet spórolni. Egyrészt már a bevásárlásnál, hiszen, ha a menühöz igazítod a bevásárlólistát, akkor kisebb az esélye, hogy olyasmit is megveszel, amire nincs szükséged, neadjisten, amit nem fogsz felhasználni. Másrészt a menüt tervezheted úgy is, hogy már eleve valamiféle maradék-felhasználásban is gondolkozol, pl. egy pulykából készült bulguros húsnál, ha marad pörköltösen elkészített pulyka, azt egyrészt le is fagyaszthatod, de készíthetsz belőle 1-2 nap múlva akár egy pulyka gulyáslevest, akár egy zöldségragus húsételt is. Ebben az esetben nem feltétlenül az alapanyag árán spórolsz, hanem akár a rezsin, akár a beszerzés költségén (pl. vásárlási idő, benzin stb.).
Persze legyél rugalmas a menüt illetően, ha épp a padlizsán akciós, és nem a cukkini, akkor igazítsd ahhoz az ételeidet!
Állj össze másokkal!
Főleg kistermelői áruknál gyakori, hogy a nagyobb mennyiségű vásárlás kedvezőbb árat jelent, illetve egy bizonyos összeg/mennyiség fölött eltekintenek mondjuk a házhozszállítási díjtól. Állj össze ismerősökkel, szomszédokkal, családtagokkal, vásároljatok nagyobb tételben! Így mindannyian kedvezőbb áron juttok az áruhoz, és nem is kell attól tartani, hogy rátok rohad a zöldség a szekrényben. (Én pl. pont a héten vásároltam így mandulát és édesburgonyát.)
Gondolkodj nagyban!
Ha pl. szereted a csirkemellet, és nem is bánod, ha gyakran eszed, akkor vásárolj be belőle nagyobb tételben (és szükség esetén fagyaszd le kisebb adagokban). Utána már csak rajtad áll, hogy zöldséges raguval, friss salátával, fűszeres hidegsültként hidegen, vagy wokban, zöldségekkel pirítva készíted el.
Ne pazarolj!
A legdrágább termék mindig az, ami a kukában landol. A fentiek mind segíthetnek abban, hogy minél kevesebb legyen az élelmiszerpazarlás a háztartásodban: tervezz, használd fel a maradékot, ne vásárolj feleslegesen, figyelj a szezonalitásra!
Még több hasznos cikk dietetikusunktól: