Megvásároltuk az új táskákat, füzeteket, a tornadresszt és az egyéb tanszereket, de arra kevesebben gondolunk, hogy a vakáció gyümölcs- és vitamindús időszaka után mily módon juttatjuk majd gyermekünk gyomrába az értékes tápanyagokat, amíg ők a nap nagy részét az iskola falai között töltik - a menza ugyanis nem feltétlenül fedezi csemeténk vitamin- és tápanyagszükségleteit.
Itt az idő, hogy ezzel is foglalkozzunk – a NoSaltyt olvasó gyakorló anyukák közreműködésével összeállított tipplistánk most ebben segít:
20 tipp az egészséges iskolai uzsonnához
- Figyeljünk arra, hogy minden nap szerepeljen tejtermék és friss gyümölcs/zöldség is az uzsonnában. A tejtermékek biztosítják a gyermekek számára kulcsfontosságú kalciumot, a zöldség/gyümölcs pedig a vitaminokat.
- Vasárnap esténként tervezzük meg a heti uzsonnamenüt – ezzel értékes reggeli perceket takaríthatunk meg.
- Előző este is elkészíthetjük az uzsonnát, csak csomagoljuk fóliába vagy dobozba, és tegyük be a hűtőbe, hogy reggel már ne teljen vele az idő.
- Zárható uzsonnás zacskóba előre kiporciózhatunk nyers zöldségeket megtisztítva, feldarabolva, akár több napra előre is. A gyerekek szeretik a falatnyi adagokat – csomagoljunk nekik apró darabokra vágott nyers répát, zellerszárat, uborkát.
- Ha jégsalátával béleljük ki a szendvics mindkét oldalát, akkor a nedvesebb zöldségek nem csúsznak el, és nem nedvesítik át a kenyér felületét.
- Legyen színes a gyerekünk uzsonnája: ősszel csomagolhatunk alma- és körtefalatkákat szőlőszemek kíséretében pár szem dióval, hogy a látvány is vonzó legyen.
- Szerezzünk be rekeszes uzsonnás dobozt, és vonjuk be a gyereket a döntésbe, hogy melyik egységbe mi kerüljön.
- Fehérjében gazdag uzsonnát készíthetünk sajttal és szeletelt sült hússal is, ne ragaszkodjunk a feldolgozott hústermékekhez, felvágottakhoz.
- Egy-egy különböző gabonákat, magvakat, gyümölcsöket tartalmazó müzliszelettel gyors energiabombát biztosíthatunk a gyerekeknek akár a délutáni sportfoglalkozás előtt is. Finom és egészséges, tökéletes helyettesítője a csokinak. Házilag is könnyen elkészíthetjük, így olcsóbb, és mi dönthetjük el, mi kerüljön bele.
- Szendvicsekben is nyugodtan elrejthetünk gyümölcsöket: az alma és a körte például remekül passzol a sajtos szendvicsekhez.
- Tanórák közti rágcsálnivaló gyanánt pakoljunk a dobozukba feldarabolt sajtot, diót, mandulát aszalt szilvával vagy szőlőszemekkel. Egészséges, tápláló és magas energiatartalmú kombináció.
- Tegyünk kis dobozba sárga és piros színű koktélparadicsomot, dobjunk hozzá mozzarella golyókat, és máris kész az antioxidánsokban és kalciumban gazdag majszolnivaló.
- Feldobhatjuk az uzsonnákat, ha különböző kenyérféléket használunk – a kifli és a zsemle helyett néha lehet pászka, pita, bagel, teljes kiőrlésű kenyér vagy magvas péksütemény is.
- Ha sütőben különböző gyümölcsökkel és hagymával megsütünk egyben egy pulykamellet vagy pulykacombfilét, felvágottként szeletelhetjük a szendvicsbe. Ezek a különösen jól hasznosuló vasforrások hozzájárulnak a gyerekek szellemi fejlődéséhez, és teljesítőképességükre is jótékony hatással vannak.
- Rejtsünk minden nap egy kedves üzenetet az uzsonnás doboz aljára, így biztosan nem marad érintetlen a csomag– írjunk meg egyszerre többet, hogy reggelente mindig kéznél legyen egy.
- Ezt az egyszerű és minimális olaj felhasználásával készült cukkini-chipszet imádni fogják a gyerekeid akkor is, ha egyébként hozzá sem érnek ehhez a remek zöldséghez.
- Keverjük össze egy nagy üvegedényben a család kedvenc olajos magvait és aszalt gyümölcseit, és küldjünk belőle kisebb adagokat iskolai rágcsának.
- Kisebb gyerekeknek vonzó lehet, ha a szendvicskenyeret sütiformákkal különböző kedves formákra vágjuk. Ezt is előre megtehetjük, és hűtőben/mélyhűtőben sokáig tárolhatjuk.
- Kísérletezzünk különlegesebb zöldségekkel/gyümölcsökkel is – fehérretek, avokádó, ruccola, madársaláta, kiwi, gránátalma, mangó - ki tudja, melyikből lesz egyszer csak kedvenc.
- Egy kis kémiaóra: párosítsunk össze gyümölcsöket aszalt megfelelőikkel, így azonnal érzik és látják is a különbséget.
Olvasóink top 3 ötlete:
- „Saját sütésű teljes kiőrlésű péksütemény házi májkrémmel, tojáskrémmel, sajtkrémmel, mellé paprika, paradicsom vagy uborka egy külön dobozban."
- „Teljes kiőrlésű zsemle zöldborsókrémmel megkenve, vékonyra szelt grill csirkemellel és mozzarellával "befedve". Még egy kis paradicsom is mehet bele, így meglesz a piros-fehér-zöld színkavalkád. Nasinak friss gyümölcsök összeszelve, mesefigurás dobozkádban "átadva". Ital: friss citromból készített limonádé."
- „A cikkekre vágott, kicsumázott almát újra szorosan „felépítem", becsomagolom – így nem barnul és vicces kinyitni, a csuma helyén pedig el lehet rejteni egy-egy meglepetésdiót vagy mazsolát."