Az egészséges ételek sora kimeríthetetlen: vannak klasszikusok, és mindig érkezik egy-egy új alapanyag, ami bővíti a sort. Bár elsőre nem gondolnánk, hogy túlzásba lehet vinni a fogyasztásukat, mégis úgy néz ki, hogy ez igenis lehetséges. Jöjjön 4 olyan egészséges étel, amiből megárt a sok.
Kattints a galériára a módjával fogyasztható egészséges ételekért!
1. Zab
Ugyan a zab számos jótékony hatással rendelkezik, ami miatt nem véletlenül áll az egészséges életmódot támogató lista élén, de jóból is megárt a sok, mint azt tudjuk. Túlzásba vitt fogyasztása korlátozza a magnézium, kalcium és cink felszívódását, es nem szabad megfeledkeznünk arról sem, hogy puffadást és görcsöket is okozhat magas rosttartalma miatt, ha túl nagy mennyiséget kanalazunk be.
2. Brokkoli
Ki gondolta volna, hogy a diétázók és testépítők egyik legkedveltebb alapanyagát túlzásba is lehet vinni? A brokkoliban lévő tiocianát a pajzsmirigyhormonok túlzott termeléséhez vezet, amitől arcpuffadással és hajhullással is szembesülhetünk. Kellemetlen lehet még, ha orrdugulást vagy egyéb bőrkiütést idéz elő az egyébként ásványi anyagban nagyon is gazdag zöldség.
3. Répa
A répa sem tartozik azok közé a zöldségek közé, amiről azt gondolnánk, hogy lehet belőle túl sokat enni, mégis így van. Magas bétakarotin-tartalma miatt, ha egész nap répát rágcsálsz, ne lepődj meg, ha este a tükör előtt állva narancssárga színűnek látod a tested. Ez hamar elmúlik, ahogy kiürül a szervezedből, de azért nem a legelőnyösebb árnyalat addig se.
4. Chiamag
Szintén egy nagyon egészséges alapanyagról van szó a chiamag személyében, de nem véletlenül áll minden receptben szigorú mennyiség a chia előtt. Nehéz emészteni, ezért gyomor- és bélproblémákat okozhat, ráadásul ahhoz, hogy annyi Ómega-3 jusson a szervezetedbe, mint például egy szelet lazac elfogyasztásával, ahhoz 100 grammot kéne megenni, ami már 500 kalóriájával annyit jelent, mintha egy zacskó chipset ettél volna meg.
Még több életmódcikk itt: